Pirkanmaan turvallisuusklusteri vahvistuu

Julkaistu 12.10.2018 - 14:47

Tampereen yliopisto, Pirkanmaan liitto, Tampereen kauppakamari, Business Tampere ja Tampereen kaupunki vahvistavat yhteistyötään Pirkanmaan turvallisuusklusterissa. Tavoitteena on lisätä yhteistyötä erityisesti yliopiston ja tutkimusyhteisön sekä elinkeinoelämän, viranomaisten ja järjestöjen välillä.

Pirkanmaalla on monipuolista turvallisuusalan asiantuntemusta. Turvallisuuden parissa toimivat alueen yhteisöt perustivat vuonna 2011 turvallisuusklusterin, jonka tavoitteena on vastata erilaisiin turvallisuushaasteisiin yhteistyön avulla.

- Muuttunut turvallisuusympäristö vaatii moderneja turvallisuusratkaisuja, jotka ovat toisaalta huomaamattomia ja osana palveluja, joita ihmiset käyttävät ja tilaavat, sanoo klusterin vetäjä, tutkijatohtori Anniina Autero Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulusta (JKK).

- Esimerkiksi sopii vaikkapa lentomatkailu, jossa palveluun kuuluu logistisen palvelun lisäksi niin ihmisten kuin matkatavaroidenkin turvallinen perille pääsy. Tutkimuksen avulla voidaan paremmin ymmärtää, mistä turvallisuuden tunne muodostuu, Autero sanoo.

Älykästä turvallisuutta ja turvallisia palvelukonsepteja tutkitaan

Klusteriin kuuluvat sopivat 10. lokakuuta sitoutuvansa yhteistyön ja verkoston kehittämiseen.
Allekirjoittajat ovat jo rahoittaneet kahta turvallisuusklusterin hanketta Pirkanmaan alueellisiin innovaatioihin ja kokeiluihin varatusta AIKO-rahoituksesta.

Älykkään turvallisuuden ekosysteemi: liiketoimintamallit ja kokeilut -hankkeen tavoitteena on horisontaalisen turvallisuusajattelun kehittäminen sekä liiketoiminnan näkökulmasta että osaksi Smart Tampere -ekosysteemiä. Hanketta rahoittavat Pirkanmaan liitto, Business Tampere, Kauppakamari ja Itämeri-instituutti.

Turvallisuus palvelukonsepteissa ja -muotoilussa (TuPa) -hankkeessa tarkastellaan turvallisuutta ja sen kosketuspintoja asiakaspalvelukokemuksen ja turvallisuudentunteen avulla lentomatkustajan palvelupolulla. Tavoitteena on kehittää pirkanmaalaisten toimijoiden käyttöön lentomatkailun turvallisuuden palvelukonsepti. Asiakaspalvelukokemuksia kuvaavaa aineistoa kerätään opiskelijoiden avustuksella pienillä lentokentillä Tanskassa, Ruotsissa ja Norjassa sekä Tampere-Pirkkalan lentoasemalla, joka on hankkeessa keskeisessä roolissa. Hanketta rahoittavat Pirkanmaan liitto ja JKK.

Turvallisuustutkimus kiinnostaa yliopistoa

Tampereen yliopiston rehtori Liisa Laakso pitää turvallisuusalan kehitysnäkymiä yliopiston kannalta innostavina. Tutkimusvararehtori Seppo Parkkila on samaa mieltä.

- Turvallisuustutkimus on Tampere3-näkökulmasta erittäin kiinnostava ja laaja tutkimus- ja kehittämisalue. Yliopistoissamme tehdään jo merkittävää tutkimusta mm. rauhan ja konfliktintutkimuksen, kansainvälisen politiikan, turvallisuusjohtamisen ja työturvallisuuden aloilla, Parkkila huomauttaa.

Tampereella on myös maan ainoa poliisiammattikorkeakoulu ja sotilaslääketieteen professuuri.

Alueella on lisäksi muun muassa turvallisuusalan yrityksiä ja Teknologian tutkimuskeskus VTT: n ja puolustusvoimien toimintaa.

Pirkanmaan turvallisuusklusterin hyödyt nähdään myös alueen edunvalvonnassa ja liike-elämässä.

Esimerkiksi aluekehitysjohtaja Päivi Myllykangas Pirkanmaan liitosta arvioi, että pirkanmaalaista turvallisuusosaamista voidaan laajentaa myös kansainvälisiin ympäristöihin.

Tampereen kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Eskelinen puolestaan pitää turvallisuusklusteria yhtenä elinkeinoelämän veturina.

Turvallisuusklusterin osapuolet sopivat 10.10. toiminnan kehittämisestä.
Turvallisuusklusterin osapuolet sopivat 10. lokakuuta toiminnan kehittämisestä. Takana vas. Petri Pikkuaho, Harri Airaksinen, Antti Lönnqvist, Päivi Myllykangas, Antti Eskelinen ja Petri Nykänen. Eturivissä vas. Anna-Kaisa Heinämäki, Liisa Laakso ja Anniina Autero. Kuva: Jonne Renvall