Professori Marja Jylhä palkittiin terveyden edistämisestä

Julkaistu 23.1.2017 - 09:01
Marja Jylhä/ Kuva: Jonne Renvall
Kuva: Jonne Renvall

Professori Marja Jylhä on saanut Juho Vainion säätiön tunnustuspalkinnon. Palkinto myönnettiin Jylhän tähänastisesta elämäntyöstä väestön terveyden edistämiseksi ja ikäihmisten terveyden parantamiseksi.

Tunnustuspalkinto jaettiin perjantaina 20.1. Helsingissä.

Lääketieteen tohtori Marja Jylhä on gerontologian professori Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa. Hän johtaa Tampereen ja Jyväskylän yliopistojen yhteistä Gerontologian tutkimuskeskusta. Tutkimustyössään Jylhä on käsitellyt vanhuusiän terveyttä ja toimintakykyä, vanhuutta elämänvaiheena, sosiaali- ja terveyspalveluja ja ikääntyvää yhteiskuntaa.

Säätiö jakoi myös kolme 100 000 euron suurapurahaa, joista yhden sai Tampereen yliopiston psykologian professori Raija-Leena Punamäki työryhmineen.

Professori Punamäen ryhmä tutkii, miten ja miksi aikaiset psykologiset, perinnölliset ja lääketieteelliset tekijät ennakoivat kehitystä ja terveyttä myöhäisessä nuoruusiässä.

Muita apurahoja jaettiin 60 kappaletta. Niitä saivat erityisesti tutkimukset, jotka käsittelevät lasten terveyskäyttäytymisen ja terveyden vaikutusta myöhemmässä elämässä.

Tampereen yliopistosta Susanna Lehtinen-Jacksin johtama ryhmä sai apurahan pikkulapsen ruokavalion yhteyttä lapsuusiän lihavuuteen selvittävään tutkimukseen.

Juho Vainion Säätiö tukee tieteellisiä hankkeita, jotka lisäävät ihmisten mahdollisuuksia edistää terveyttään ja ehkäistä sairauksia koko elämän ajan.

www.juhovainionsaatio.fi