Rahoitusta kansanterveysongelmien ratkaisuun

Julkaistu 10.11.2017 - 14:10

Professori Olli Silvennoinen ja dosentti Pekka Ruusuvuori Tampereen yliopistosta ovat mukana tutkimushankkeissa, jotka saivat rahoitusta Suomen Akatemian Tieteellä terveyteen -ohjelmasta. Silvennoisen ja Ruusuvuoren rahoitusosuus on yhteensä noin 427 000 euroa.

Ensi vuoden alussa käynnistyvässä tutkimusohjelmassa rahoitetaan hankekonsortioita, jotka etsivät ratkaisuja suomalaisten kansanterveydellisiin ongelmiin. Suomen Akatemia rahoittaa ohjelmaa seitsemällä miljoonalla eurolla. Mukana yhteistyössä ovat myös Syöpäsäätiö, Lastentautien tutkimussäätiö, Suomen Lääketieteen säätiö ja Suomen Aivosäätiö, ja ne rahoittavat konsortioita yhteensä noin 1,95 miljoonalla eurolla.

Olli Silvennoinen on mukana 326 489 euron osuudella dosentti Satu Mustjoen johtamassa konsortiossa, joka keskittyy nivelreuman syntymekanismien tutkimukseen. Tavoitteena on luoda laskennallinen malli helpottamaan kunkin potilaan optimaalista hoitoa.

Pekka Ruusuvuori on mukana 100 471 euron osuudella akatemiatutkija Merja Heinäniemen konsortiossa, joka selvittää tulehdusreaktioiden ennustavaa merkitystä kansantautien kuten sepelvaltimotaudin ja aikuistyypin diabeteksen synnyssä. Tutkimuksessa keskitytään ihmisen kudoksissa vaeltavien makrofaagisolujen ilmiasujen selvittämiseen, jolloin voidaan ennakoida sairastumisriskiä hyvin aikaisessa vaiheessa ja valita jo tuolloin sopiva hoitomuoto.

Tieteellä terveyteen (TERVA) -akatemiaohjelman rahoitetut hankkeet

Suomen Akatemia ja säätiöt rahoittavat uusia tutkimusavauksia kansanterveyden ongelmien ratkaisemiseksi