Rehtori Liisa Laakson puhe Tampereen yliopiston lukuvuoden avajaisissa

Julkaistu 5.9.2017 - 12:22

JULKAISUVAPAA TI 5.9.2017 klo 13.00

Rehtori Liisa Laakso Tampereen yliopiston lukuvuoden avajaisissa:
Yliopistokeskustelun perusteella mahdotonta saada johdonmukaista kuvaa tasosta tai rahoituksesta

- Yliopistoilla, totuuden tavoittelijoina, on aivan erityinen vastuu yhteiskunnallisen keskustelun laadusta, myös niitä itseään koskevan korkeakoulupolitiikan osalta, totesi Tampereen yliopiston rehtori Liisa Laakso yliopiston lukuvuoden avajaisjuhlassa tiistaina 5.9.

Laadukkaan keskustelun käyminen ei Laakson mukaan ole kuitenkaan kovin helppoa.

Laakso käsitteli puheessaan 100-vuotiasta Suomea, demokratiaa ja sen haavoittuvuutta ja tieteen ja yliopistojen tehtävää ja toimintaa.

- Demokratian haavoittuvuus Montesquieun kuvaamalle äärimmäiselle tasa-arvolle näkyy tänä päivänä siinä, miten väitteistä sinänsä, ei välttämättä niiden esittäjistä, tulee tasa-arvoisia.

- Kun kaikki väitteet ovat yhtä arvokkaita, totuutta tavoitteleva kritiikki korvautuu aivoituksilla, joille saa parhaiten peukutuksia.

Laakso pohdiskelikin, kuinka argumentoida viisaasti, kun 140 merkillä todistellaan, että koulutusleikkaukset ovat tehostaneet yliopistojen toimintaa.

- Kyllä me osaamme siirtyä digiaikaan, kehittää tutkimusta ja opetusta ilman keppiäkin. Ja teemme sitä myös ilman porkkanoita. Tampere3 syntyy ilman pääomittamistakin.

- Tieteellisiä läpimurtoja syntyy leikkauksista huolimatta, esimerkkinä tutkimus, joka on paljastanut viruksen diabeteksen puhkeamisen taustalta. Läpimurrot syntyvät useiden vuosien kansainvälisestä yhteistyöstä. Ei sellainen työ kaadu yhden valtakunnan yhden hallituskauden epäonnistuneeseen korkeakoulupolitiikkaan. Onneksi, Laakso totesi.

Yliopistoja koskevaa keskustelua seuraamalla on Laakson mukaan lähes mahdotonta saada koherenttia käsitystä yliopistojen tasosta tai rahoituksesta.

- Jos kaikki yliopistoja koskevat väitteet ovat yhtä arvokkaita, jokainen voi hyvin perustein olla yliopistojen tilanteesta ihan mitä mieltä tahansa. Ja tämä äärimmäinen mielipiteen vapaus näyttää koskevan myös päätöksentekijöitä.

- Näin toimivassa demokratiassa on melko haasteellista viedä Tampere 3:n kaltaisia järkeviä hankkeita sujuvasti eteenpäin ja neuvotella niille järkevää tukea.

Rehtori Laakson puhe kokonaisuudessaan:

Vuoden alumniksi SPR:n pääsihteeri Kristiina Kumpula

Tampereen yliopiston Vuoden alumniksi on kutsuttu Suomen Punaisen Ristin (SPR) pääsihteeri Kristiina Kumpula.

Kumpula valmistui Tampereen yliopistosta hallintotieteiden maisteriksi vuonna 1986 pääaineenaan julkisoikeus.

Hän on tehnyt aktiivisesti yhteistyötä Tampereen yliopiston kanssa muun muassa luennoimalla eri tilaisuuksissa ja osallistumalla alumnitoimintaan.

Kumpula on toiminut SPR:n pääsihteerinä vuodesta 2004 ja tehnyt järjestössä pitkän uran sekä kotimaisten että kansainvälisten kysymyksien parissa.

Hän on kiinnostunut erityisesti kolmannen sektorin toiminnan ja järjestötoiminnan kehittämisestä ja vapaaehtoistoiminnan roolista. Hänet nimettiin keväällä Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunnan (KANE) puheenjohtajaksi seuraavaksi nelivuotiskaudeksi.

Kumpula on muun muassa kansainvälisen Punaisen Ristin ja Punaisen puolikuun yhdistysten kansainvälisen liiton IFRC:n peruskirjatyöryhmän neuvottelukunnan puheenjohtaja ja kuuluu kansainvälisen Punaisen Ristin EU-toimiston koordinaatioryhmään.

Tampereen yliopisto valitsi Vuoden alumnin nyt kuudennen kerran.

Väitöskirjapalkinnot epidemiologiasta ja matematiikasta

Lukuvuoden avajaisissa luovutettiin Tampereen kaupungin Tiederahaston ja Tampereen Yliopiston Tukisäätiön väitöskirjapalkinnot edellisen lukuvuoden parhaista väitöskirjoista.

Tampereen kaupungin Tiederahaston palkinnon sai lääketieteen tohtori Olli Nevalainen epidemiologian väitöskirjasta Epilepsiaan liittyvä kuolleisuus ja sen kliiniset riskitekijät. Nevalaisen väitöstiedote:

Tampereen Yliopiston Tukisäätiön väitöskirjapalkinnon sai filosofian tohtori Maryam Akhavi matematiikan väitöskirjasta G-GORENSTEIN -kompleksit. Akhavin väitöstiedote:

Lisätietoja lukuvuoden avajaisista:
Johdon assistentti Anu Nikupeteri, 050 591 1573