Reumasairauksien hoito kehittynyt huimasti

Julkaistu 8.12.2016 - 09:33
Professori Markku Kauppi

- Olen toiminut reumatologina lähes 30 vuotta. Sinä aikana reumasairauksien hoito on kehittynyt huimasti, kertoo sisätautiopin, erityisesti reumasairauksien professori Markku Kauppi Tampereen yliopistosta.

- Kun 1980-1990-luvuilla reumalääkitys lähinnä hidasti esimerkiksi nivelreuman lähes vääjäämätöntä vammautumisprosessia, pystytään modernilla hoidolla reumatulehdus useimmiten rauhoittamaan. Kun tulehdus pysyy poissa, ei se myöskään vaurioita kudoksia ja vammauta potilaita.

- Tehokkaan hoidon räätälöinti ja hienosäätö vaativat vahvaa asiantuntemusta ja tämän takia ennakoitu reumalääkäripulan paheneminen on erityisen huolestuttavaa ja voi muodostua yhteiskunnalle kalliiksi, jos loistavat hoitotulokset alkavat himmetä, Kauppi sanoo.

Kauppi on tutkinut ja kehittänyt reumakaularangan diagnostiikkaa ja hoitomenetelmiä. Hän on tutkinut myös nivelreuman hoitoa sekä diagnostiikkaa ja komplikaatioita sekä kihtiä.

Kauppi työskentelee sekä professorina Tampereen yliopistossa että ylilääkärinä Päijät-Hämeen keskussairaalassa Lahdessa. Tampereen yliopiston sisätautiopin, erityisesti reumasairauksien professoriksi hänet kutsuttiin elokuun lopussa 2019 päättyväksi nelivuotiskaudeksi. Osa-aikaisen professuurin lahjoitti Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymä.

Oulussa syntynyt Markku Kauppi valmistui lääketieteen lisensiaatiksi Oulun yliopistosta ja lääketieteen tohtoriksi Tampereen yliopistosta 1992. Hänen väitöskirjansa käsitteli nivelreuman aiheuttamia kaularankamuutoksia.

Kauppi on ollut yli 10 vuotta reumatologian valtakunnallisen kouluttajaryhmän jäsen, toiminut Suomen Reumatologisen yhdistyksen puheenjohtajana ja 10 vuotta Suomen edustajana Euroopan erikoislääkärijärjestön UEMS:n reumatologian sektiossa. Kauppi toimi 2008 Suomessa järjestetyn Pohjoismaisen Reumatologikongressin presidenttinä. Hänelle on myönnetty Maire Lisko -säätion tunnustuspalkinto ansioistaan reumatologian alalla.

- Juhlaluentoni aiheeksi olen valinnut kihdin, joka alkaa länsimaissa olla yleisin niveltulehdus. Sitä pidettiin vuosisatoja "kuninkaiden tautina", mutta nykypäivänä yltäkylläinen ravinnonsaanti on lähes kaikille mahdollista. Kihti ei kuitenkaan aina ole elintapavirheiden aiheuttama, vaan tämä aineenvaihduntahäiriö voi kehittyä hoikallekin. Kihti yleistyy, ja samalla sen mukanaan tuomat oheissairaudet, erityisesti sydän- ja verisuoniongelmat. Kihdistä on syytä puhua!

Professori Markku Kauppi pitää juhlaluentonsa Tampereen yliopistossa perjantaina 9.12. aiheesta Kihti - paljon muutakin kuin kipeä isovarvas. Tilaisuus alkaa klo 13 Tampereen yliopiston Arvo-rakennuksen luentosalissa F115, Lääkärinkatu 1.

Lisätietoja:
Professori Markku Kauppi, 044 440 6153, markku.kauppi@phsotey.fi