Sotessa ei varaa epäonnistua

Julkaistu 17.8.2016 - 11:32
Aluehallintopäivät
Valtiovarainministeriön ja Tampereen yliopiston järjestämät alue- ja paikallishallintopäivät keräsi yliopiston juhlasalin täyteen väkeä. Kuvat: Jonne Renvall

OECD:n Mari Kiviniemi kehotti Suomea uudistamaan hallintoaan

– Suomen maine hallintopolitiikassa on hyvä, mutta Suomen on uskallettava tehdä uudistuksia. Esimerkiksi sote-uudistuksessa ei ole varaa epäonnistua, sanoi OECD:n apulaispääsihteeri Mari

Mari Kiviniemi
Mari Kiviniemi toivoi Suomelta uskallusta uudistuksiin.

Kiviniemi alue- ja paikallishallintopäivillä Tampereella keskiviikkona.

Suomen pääministerinä aiemmin toiminut Kiviniemi vaati, että hallinnon tulisi toimia entistä digitaalisemmin ja enemmän tietoon perustuen.

Sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) ja maakuntahallinnon uudistuksiin liittyvä lakipaketti lähtee lausunnoille elokuun aikana. Maakunnat aloittavat toimintansa vuoden 2019 alussa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula sanoi, että sote integroidaan ja sote-palvelut otetaan kuntapohjasta irti, koska yksittäinen kunta on liian pieni toimija jatkossa. Työterveyshuoltoon ei tässä vaiheessa kosketa.

Projektijohtaja, alivaltiosihteeri Tuomas Pöystin mukaan maakuntauudistuksella haetaan kasvun ja hyvinvoinnin mahdollisuuksia. Käsillä on uudenlainen mahdollisuus luoda tulevaisuuden julkista hallintoa.

– Maakuntalain kantavana ajatuksena on vahvistaa demokratiaa ja siihen kuuluvaa asukkaiden laajaa osallistumista ja osallisuutta sekä kehittää julkista hallintoa palveluna. Maakunta on palvelualusta kansalaisia ja yrityksiä varten. Tarkoituksena on saada aidosti asiakaskeskeiset, ihmisen tarpeista lähtevät palvelut ja prosessit, Pöysti totesi.

Valtiovarainministeriön ja Tampereen yliopiston järjestämät alue- ja paikallishallintopäivät käynnistyivät keskiviikkona 17. elokuuta Tampereella. Kaksipäiväisessä tapahtumassa pohditaan, miten hallinto voi tukea Suomen nousua.

Keskiviikkona tilaisuuden puheenjohtajana toimi professori Arto Haveri Tampereen yliopistosta.

Alue- ja paikallishallintopäivät järjestetään nyt kymmenettä kertaa. Ensimmäiset päivät olivat Tampereella vuonna 1999 teemalla ”Euroopan laadukkaimpaan hallintoon”. Sen jälkeen päiviä on järjestetty yliopistokaupungeissa eri puolilla Suomea.

Tänä vuonna päiville osallistuu noin 450 henkilöä valtion paikallis- ja aluehallinnosta sekä kunnista. Tilaisuudessa on mukana myös liike-elämän ja kolmannen sektorin edustajia sekä alan tutkijoita.