Suora katse ei herätä autistisen lapsen huomiota

Julkaistu 22.3.2017 - 08:18

Tampereen yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että suora katse ei herätä alle kouluikäisen autismikirjon diagnoosin saaneen lapsen huomiota tavanomaisella tavalla. Havainto tukee näkemystä, jonka mukaan autismikirjon lasten vähäinen katsekontaktin käyttö johtuu ainakin osittain siitä, että he jättävät huomiotta suoran katseen välittämät sosiaaliset viestit. Tutkimus tuo näin lisätietoa autismikirjon lasten katsekontaktin ottamisen vaikeuksien taustoista.

Tutkimuksessa lapsille esitettiin kuvasarjoja kasvoista, joilla katseen suunta nousi alhaalta joko kohti katsojaa tai sivulle, samalla kun mitattiin katsojan sydämensykettä. Tavanomaisesti kehittyneillä lapsilla ja kehitysviiveisillä, ei-autistisilla lapsilla havaittiin voimakkaampi sykkeestä mitattava orientaatioreaktio suoraan kuin käännettyyn katseeseen. Sen sijaan autismikirjon lapsilla suora katse ei saanut aikaan sykkeen orientaatioreaktiota.

Tutkimukseen osallistuvat autismikirjon lapset olivat 2-5-vuotiaita lapsia, joilla on myös kehitysviive. Useimmat lapsista eivät vielä osanneet kommunikoida puheella, ja heillä oli suuria vuorovaikutuksen vaikeuksia, jotka liittyivät autismikirjon häiriöön. Tätä ryhmää on tutkittu maailmalla varsin vähän, paljolti sen takia, että lasten ohjaaminen kokeellisissa tutkimuksissa on vaikeaa. Suurin osa autismikirjon tutkimuksesta on keskittynyt kouluikäisiin, päättelykyvyiltään tavanomaisiin lapsiin.

Tutkimus on osa laajempaa Tampereen yliopiston psykologian oppiaineen Autismi ja katse -tutkimusprojektia, jossa tutkitaan autismikirjon lasten katseenkäytön vaikeuksia. Tutkimuksessa käytetään psykofysiologisia mittareita ja silmänliikkeiden mittausta erilaisissa tietokonetehtävissä sekä havainnoidaan lapsia vuorovaikutustilanteissa. Projektiin liittyy myös vanhempien ohjaukseen perustuva kuntoutuskokeilu, jonka tavoitteena on motivoida lapsia katsekontaktin käyttöön.

Tutkimus julkaistiin yhdysvaltalaisessa Autism Research -lehdessä helmikuun lopussa

Lisätietoja:
Tutkija, yliopisto-opettaja Terhi Helminen, 050 318 6166, terhi.helminen@uta.fi