Suvi Kalliokoski valittiin vuoden 2017 keliakiatutkijaksi

Julkaistu 22.12.2017 - 13:14
Suvi Kalliokoski/ Kuva: Jonne Renvall
Suvi Kalliokoski

Keliakialiitto on valinnut vuoden keliakiatutkijaksi Tampereen yliopiston tutkijatohtori Suvi Kalliokosken. Vuoden 2017 alkupuolella filosofian tohtoriksi väitellyt Kalliokoski yllättyi valinnastaan.

– Oli se iso yllätys, en osannut odottaa. Sitä itse ajattelee, että teen vain työtäni. Hieno juttuhan tämä on, Kalliokoski sanoo.

Kalliokosken väitöskirjan aiheena olivat keliakiavasta-aineiden ja erityisesti transglutaminaasi 2-autovasta-aineiden vaikutukset keliakian kehittymisessä. Vasta-aineiden tutkimuksen avulla keliakian diagnosointi voi tulevaisuudessa helpottua.

Keliakiatutkimuksen parissa Kalliokoski on työskennellyt vuodesta 2010 lähtien.

Ihokeliakia on yksi
sairauden ilmenemismuodoista

Kalliokoski työskentelee Tampereen yliopiston Keliakiatutkimuskeskuksessa. Tällä hetkellä Kalliokoski on keskittynyt ihokeliakian tutkimukseen. Ihokeliakia on yksi keliakian ilmenemismuodoista.

– Tutkimuksissamme selvitetään parhaillaan sitä, olisiko mahdollista, että osa ihokeliakiaa sairastavista potilaista voisi siedättyä gluteenille. Tutkimukseen osallistuvat ihokeliakiapotilaat käyttävät gluteenia päivittäin maksimissaan vuoden ajan tai kunnes saavat oireita, ja heidän vointiaan seurataan tarkasti säännöllisin väliajoin, Kalliokoski kertoo.

Kalliokoski on keskittynyt tutkimuksen alkuvaiheissa otettujen verinäytteitten tutkimiseen. Verinäytteistä selvitetään, millainen immuunireaktio kullakin potilaalla on gluteenia kohtaan ja liittyykö tämä potilaan oireisiin. Tutkimus on tällä hetkellä analyysivaiheessa ja lopullisten tulosten odotetaan valmistuvan ensi vuoden aikana.

Gluteenitonta ruokavaliota
ei tule aloittaa omin päin

Ihokeliakian yleisin oire on kutiava pienirakkulainen ihottuma. Vatsaoireita ei välttämättä ole lainkaan. Ihokeliakian diagnoosi tehdään terveestä ihosta otettavalla koepalalla. Ihottuma esiintyy useimmiten polvien, pakaroiden, kyynärpäiden, hiuspohjan ja hartioiden alueilla.

Keliakia on ohran, vehnän ja rukiin sisältämän valkuaisaineen, gluteenin, aiheuttama elinikäinen sairaus. Tauti ei parane. Tyypillisimmät oireet ovat erilaiset suolistovaivat. Keliaakikoilla esiintyy myös esimerkiksi anemiaa ja yleistä väsymystä. Oireet kuitenkin vaihtelevat suuresti yksilöiden välillä eikä niitä aina osata aluksi yhdistää keliakiaan.

Tällä hetkellä ainoa hoitomuoto on tarkka ruokavalio, jossa keliaakikko jättää gluteenia sisältävät ruuat pois ravinnostaan. Keliakian syntymekanismia ei vielä tiedetä. Nykytiedon mukaan alttius keliakiaan on perinnöllistä.

– Tutkimusten mukaan Suomessa keliakian esiintyvyys on noin 2 prosenttia eli 100 000 henkilöä sairastaa keliakiaa. Kuitenkin heistä vasta noin kolmasosa on diagnosoitu. Osittain tätä selittää se, että monet heistä ovat oireettomia tai ainakin kokevat olevansa oireettomia, kunnes aloittavat diagnoosin jälkeen gluteenittoman ruokavalion.

Kalliokoski toteaa, että keliaakikon perheenjäsenet kuuluvat riskiryhmään. Jos perheessä esiintyy keliakiaa, suositus on, että muut perheenjäsenet testauttavat keliakiavasta-aineet muutaman vuoden välein.

– On kuitenkin tärkeää huomata, että gluteenitonta ruokavaliota ei tule aloittaa omin päin. Tällöin keliakia ei välttämättä näy testeissä ja diagnoosi jää saamatta, Kalliokoski muistuttaa.

Teksti: Jaakko Kinnunen