Tampere kiinnostaa nuoria

Julkaistu 15.5.2018 - 16:00
Abit Tampereella 1/Kuva:Jonne Renvall
Suurin osa Tampere-talon tapahtumaan saapuneista lukiolaisista asuu Pirkanmaan ulkopuolella.

Korkeakouluopiskelijaksi Tampereelle -tapahtuma houkutteli Tampere-talolle 5 500 lukiolaista ympäri Suomea

Teksti: Jaakko Kinnunen
Kuvat: Jonne Renvall

Tampereen korkeakouluyhteisö esittäytyi ensimmäistä kertaa yhdessä Korkeakouluopiskelijaksi Tampereelle -tapahtumassa. Tampere-talolle saapui noin viisi ja puoli tuhatta lukiolaista, jotka pohtivat tulevaa opiskelualaansa. Suurin osa kävijöistä saapui paikalle Pirkanmaan ulkopuolelta.

Ohjelmaan kuului luentoja ja lukuisia infopisteitä, joiden luona nykyiset opiskelijat jakoivat tietoa tulevalle sukupolvelle. Tampereen yliopiston, teknillisen yliopiston ja ammattikorkeakoulun lisäksi esillä oli myös Poliisiammattikorkeakoulu.

Toisille suunta on selvä,
toiset hakevat vielä reittiään

Tapahtuman tarkoituksena on houkutella opiskelijoita Tampereelle ja jakaa tietoa eri koulutusvaihtoehdoista. Osa kävijöistä ei vielä tiedä omaa valintaansa, mutta toisilla on selvät suunnitelmat.

– Lääketiede, vastasi Julia Kauppinen ykskantaan, kun toimittaja tiedusteli häneltä kiinnostavaa alaa.

Toista vuotta Lammin lukiossa opiskeleva Kauppinen tähtää lääketieteen opintoihin ja on valinnut lukiokurssit tuo tavoite mielessään.

– Haluan tietää lisää siitä, millaista opiskelu lääketieteellisessä on, Kauppinen sanoi Tampere-talon edustalla.

Julia Kauppinen/ Kuva: Jonne Renvall
Julia Kauppinen tähtää lääketieteen opintoihin.

 

Suvi Anttonen ei vielä ole valinnut omaa alaansa, mutta voimistelua kymmenen vuotta harrastanut toisen vuoden lukio-opiskelija haluaisi fyysiselle alalle.

– Haluaisin joko poliisiksi tai liikuntatieteen alalle. Kävin myös katselemassa arkkitehtuuria, mutta se ei ehkä ole minun alani, Lapinniemessä opiskeleva Anttonen totesi.

Anttosen opiskelukaveri Honn Lam kävi kokeilemassa leuanvetoa Poliisiammattikorkeakoulun pisteellä. Oma ala löytyy todennäköisesti kuitenkin muualta.

– Tekniikka on aina ollut minulle läheinen juttu. Tällä hetkellä ykkösvaihtoehtoni on tietotekniikka, toisen vuoden opiskelija totesi.

Roosa Sippola/ Kuva: Jonne Renvall
Roosa Sippola esitteli kaupunkisuunnitelmaa, jonka arkkitehtiopiskelijat tekevät yhteistyönä.

 

Opiskelu avaa paljon
uusia mahdollisuuksia

Ehkäpä tärkeimpänä tietolähteenä toimivat nykyiset korkeakouluopiskelijat. Tuomas Kauppinen opiskelee kolmatta vuotta luokanopettajaksi. Suurin osa kävijöistä halusi Kauppisen mukaan tietää pääsykokeista.

Kauppiselle itselleen luokanopettajuus ei ollut itsestään selvä valinta.

– Ei todellakaan. Kävin ammatinvalintapsykologin juttusilla, ja siellä luokanopettajuus nousi esiin. Tässä vaiheessa voin kyllä sanoa, että ei minusta tule luokanopettajaa, Kauppinen naurahti.

Kasvatustieteet kuitenkin kiinnostavat Kauppista, ja luokanopettajan koulutus mahdollistaa muitakin urapolkuja.

– Aloitan pian SOOL:in (Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto) hallituksessa, mikä avaa uusia mahdollisuuksia. Kasvatustieteissä on paljon erilaista tekemistä, Kauppinen sanoi.

Arkkitehtuuria opiskeleva Roosa Sippola kertoi, että moni halusi tietää matematiikan merkityksestä opiskeluissa. Sippolan mukaan matematiikan osaamista tarvitaan arkkitehdin opinnoissa, mutta tärkeää on myös avaruudellinen hahmotuskyky.

– Ihanaa on olla täällä kertomassa opiskelusta, kun ihmiset ovat aidosti niin innostuneita, Sippola kertoi.

Abit Tampereelle/ Kuva: Jonne Renvall
Sorsapuistosalissa riitti väkeä koko päivän ajan.

 

Poliisiksi haetaan
hyvin erilaisista taustoista

Tampere3-yhteisön lisäksi paikalla oli myös Poliisiammattikorkeakoulu. Lukiolaiset pääsivät tutustumaan esimerkiksi poliisiauton varusteisiin, poliisin käyttämään moottoripyörään ja muihin varusteisiin.

Vuoden Poliisiammattikorkeakoulussa opiskellut Sampsa Pietilä kertoi, että monet lukiolaiset halusivat tietää lisää pääsykokeiden fyysisistä testeistä.

– Joillakin on hiukan epäilyksiä siitä, selviävätkö he fyysistä testeistä. Muistuttelin kuitenkin kysyjille, että fyysinen osuus on vain 20 prosenttia pääsykokeista. 30 prosenttia tulee kirjallisesta osuudesta ja 50 prosenttia soveltuvuuskokeista ja psykologisista testeistä. Ja kyllä fyysiset testit ovat täysin mahdollisia hyvällä harjoittelulla, Pietilä totesi.

Pietilä on aikaisemmin valmistunut muusikoksi. Poliisiammattikorkeakoulussa opiskelijoiden tausta vaihteleekin paljon. Myös ikähaitari on suuri.

– Nuorimmat tulevat suoraan lukiosta. Vanhimmat opiskelijat voivat olla yli nelikymppisiä, Pietilä kertoi.