Tampereelle perustetaan syöpäkeskus

Julkaistu 28.2.2018 - 10:26

Tampereen yliopiston osaaminen tärkeässä osassa uudessa syöpäkeskuksessa

Teksti: Jaakko Kinnunen

Tampereen yliopistollisen sairaalan alaisuuteen perustetaan uusi alueellinen syöpäkeskus. Sisä-Suomen syöpäkeskus on yksi viidestä alueellisesta syöpäkeskuksesta. Muut syöpäkeskukset löytyvät Helsingistä, Turusta, Oulusta ja Kuopiosta. Lisäksi Helsingissä on erillinen kansallinen koordinoiva yksikkö.

Taysin lisäksi syöpäkeskuksen perustajiin kuuluvat Tampereen yliopisto, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä. Kaikki Tampereen yliopistossa tapahtuva syöpään liittyvä tutkimus kuuluu jatkossa syöpäkeskuksen toimintaan.

Syöpäkeskuksen alla toimivat syövän tutkimus, hoito ja syöpään liittyvä lääketieteellinen koulutus. Keskus aloittaa toimintansa 1.8.

– Syöpätutkimuksen piirissä syntyy uutta tietoa ja tekniikoita jatkuvasti. Tämä tietotaito pyritään siirtämään mahdollisimman tehokkaasti potilaiden hoitoon, erityisasiantuntija Merja Helenius kertoo.

Suomi on syövän hoidossa ja tutkimuksessa maailman kärkeä. Noin 65 prosenttia uuteen syöpään sairastuneista ihmisistä on elossa vielä viiden vuoden kuluttua. Taysin erityisvastuualueella noin 7500 ihmistä sairastuu vuosittain syöpään.