Tampereen yliopisto osallistuu laivojen etäohjauksen kehittämiseen

Julkaistu 22.3.2016 - 10:31
etäohjaus
Laivojen etäohjauskeskus voisi näyttää tältä. Kuva: Rolls-Royce

Rolls-Royce-yhtiö kehittää miehittämättömiä laivoja ja niiden ohjaamiseen erillisiä, maalle rakennettavia ohjauskeskuksia. Tutkimuksessa ovat olleet mukana Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy ja Tampereen yliopiston TAUCHI-tutkimuskeskus.

Yhtiö julkisti tiistaina Lontoossa videomuotoisen visionsa siitä, kuinka jo lähitulevaisuudessa 7–14-henkiset miehistöt valvovat ja ohjaavat eri puolilla maapalloa liikkuvia laivoja.

Miehistöt valvovat aluksia ja niiden ympäristöä interaktiivisten älynäyttöjen, puheentunnistusjärjestelmien, hologrammien ja valvontalennokkien avulla.

- TAUCHIssa olemme tutkineet, millaisia vuorovaikutusteknologioita etäohjauksessa voitaisiin hyödyntää, kertoo yksikössä tutkimusta johtanut professori Markku Turunen.

Selvitettävänä ovat olleet muun muassa puheentunnistuksen ja elekäytön mahdollisuudet.

Yhtiö uskoo, että on mahdollista rakentaa kaupallinen etäohjattava koealus jo tämän vuosikymmenen loppuun mennessä.

- Miehittämättömistä ja etäohjatuista kuljetusjärjestelmistä on tulossa arkipäivää, sanoo johtaja Iiro Lindborg Rolls-Roycesta.

- Tämän tutkimuksen tavoitteena on ymmärtää entistä paremmin laivojen etäohjaukseen liittyviä inhimillisiä tekijöitä. Kartoitamme keinoja, joilla maissa työskentelevät miehistöt voisivat saada aistiensa välityksellä hyvän tuntuman siitä, mitä merellä tapahtuu.

Tutkimuksessa hyödynnettiin tietoa muilta aloilta, joilla etäohjaus on arkipäivää, kuten ilmailu-, automaatio-, puolustus-, metsätalous- ja avaruustutkimus.

Videovisio laivojen etäohjauskeskuksesta

TAUCHI