Tampereen yliopisto saa 4 miljoonaa vastinrahaa

Julkaistu 4.12.2017 - 11:12

Tampereen yliopisto saa 4 miljoonaa euroa valtion vastinrahaa yksityisistä rahalahjoituksista, joita yliopisto sai kokoon keräyskaudella 1.11.2014–30.6.2017. Tampereen yliopisto sai keräyksellä 3,5 miljoonaa euroa.

Suurimmat yksittäiset lahjoittajat Tampereen yliopistolle olivat Jane ja Aatos Erkon säätiö (miljoona euroa), Sigrid Juseliuksen Säätiö (600 000 euroa), OP-ryhmä (300 000 euroa) ja Keskinäinen Vakuutusyhtiö Turva (200 000 euroa).

Tampereen yliopistolle rahalahjoituksen teki kaikkiaan 93 yhteisöä tai yksityishenkilöä. Pienin lahjoitussumma oli kolme euroa.

Valtio pääomittaa yliopistoja yhteensä 150 miljoonan euron vastinrahoituksella, joka jaetaan yliopistojen kesken suhteessa näiden keräämään yksityiseen pääomaan.

Eniten vastinrahaa saavat Helsingin yliopisto (39,6 miljoonaa) ja Aalto-yliopisto (24,3 miljoonaa). Tampereen teknillisen yliopiston TTY-säätiö keräsi 6,3 miljoonaa, joka oikeuttaa 7,3 miljoonana vastinrahaan.

Yliopistot keräsivät yhteensä 128,9 miljoonaa euroa vastinrahaan oikeuttavia lahjoituksia.

Valtion vastinrahoitus kirjataan julkisoikeudellisten yliopistojen peruspääomaan ja säätiöyliopistojen pysyvästi säilytettävään säätiöpääomaan. Yliopistot voivat käyttää toimintaansa ainoastaan näiden pääomien tuottoja. Valtion vastinrahoitukseen oikeuttavista yksityisistä rahalahjoituksista ja valtion vastinrahoituksesta voidaan arvioida saatavan viiden prosentin vuotuisella tuotolla vuosittain 13,9 miljoonaa euroa yliopistojen perustehtävien vahvistamiseen.

Tampereen yliopiston varainhankinta jatkuu edelleen. Yliopistoille osoitetut lahjoitukset ovat sekä yksityishenkilöille että yhteisöille verovähennyskelpoisia 850 eurosta alkaen.

Lisätietoa lahjoituksista

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote: Valtio pääomittaa yliopistoja 150 miljoonan euron vastinrahalla

Valtioneuvoston päätös: Päätös yliopistoille osoitettavasta valtion vastinrahoituksesta suhteessa niiden keräämiin yksityisiin rahalahjoituksiin