Tampereen yliopisto vahvistaa yhteiskunnan tutkimusta uudella ohjelmalla

Julkaistu 1.9.2016 - 11:45

Tampereen yliopisto vahvistaa asemaansa yhteiskuntatutkimuksen kansallisena ja kansainvälisenä keskuksena. Loppuvuonna toimintansa aloittava New Social Research (NSR) -tutkimusohjelma uudistaa sekä tutkimuksen kohteita ja metodeja että yleisemminkin tapoja tehdä tutkimusta.

Monitieteisen tutkimusohjelman teemoja ovat Monimutkaisen maailman hallinta, Toimijuuden murrokset ja vahvistaminen, Muuttuva työ, Hyvinvoinnin tulevaisuus sekä Viestinnän, informaation ja vuorovaikutuksen uudet muodot.

- Yhteiskunta on ympäristön ohella kaikkein tärkein tutkimuksen kohde, jos aiomme elää tällä pallolla, toteaa New Social Research -ohjelman ohjausryhmän puheenjohtaja, professori Pertti Haapala.

- Meitä ei uhkaa välitön ympäristökatastrofi, mutta yhteiskunnat lamautuvat nopeastikin, jos ongelmiin ei puututa ajoissa. Se taas edellyttää ennakolta näkemistä ja arjen puhetta syvempää tietoa.

- Tällä hetkellä maailmassa on niin paljon hämmennystä – aiheellista ja ehkä turhaakin – että nimenomaan yhteiskuntatutkimukseen ja ihmistieteisiin on syytä investoida, ettei synny liian suurta ymmärrysvajetta, jota täytetään pinnallisella tiedolla ja demagogialla. Olen myös nähnyt selvää tutkimuksen aliarviointia ja teknologian vaarallista ihailua, Haapala sanoo.

NSR-ohjelmaan palkataan tulevan vuoden aikana kansainvälisellä haulla kymmenen uutta professoria.  Se on suuri ja yliopiston tarkoin harkitsema panos tutkimuksen tulevaisuuteen ja uuteen tutkijapolveen.

- Tampereen korkeakoulujen yhdistyminen vuoden 2018 alussa luo yhteiskuntatutkimukselle uusia yhteyksiä terveyden ja tekniikan tutkimukseen. Yliopisto haluaa profiloitua juuri tällä tärkeällä alueella ja yhdistää erilaisia tutkimusperinteitä, professori Pertti Haapala toteaa.

Suomen Akatemia rahoittaa New Social Research -ohjelmaa 4,65 miljoonalla eurolla vuosina 2016−2020, minkä jälkeen yliopisto vastaa rahoituksesta kokonaan itse.

- NSR on pysyvä, mutta joustavasti uudistuva kansainvälinen tutkimusympäristö, Haapala toteaa.

New Social Research -verkkosivut

Lisätietoja: