Tampereen yliopiston keliakiapalkinto professori Chaitan Khoslalle

Julkaistu 25.11.2016 - 10:32
Professori Chainta Khosla. Kuva: Jonne Renvall
Stanfodin yliopiston professori Chaitan Khosla kuuluu keliakian lääkekehityksen uranuurtajiin. - Kuva: Jonne Renvall

Tampereen yliopiston keliakiatutkimuksen toisen kansainvälisen Maki Celiac Disease Tampere Prize -palkinnon sai Stanfordin yliopiston professori Chaitan Khosla. Palkinto luovutettiin kansainvälisessä keliakiasymposiumissa Tampere-talossa perjantaina.

Professori Khosla johtaa Stanfordin yliopiston uutta Chemistry, Engineering and Medicine for Human Health -laitosta.

Khosla osoitti ensimmäisenä keliakiaan liittyvän gluteeni-intoleranssin rakenteellisen perustan 2002 julkaistussa tutkimuksessaan. Tästä havainnosta muodostui keliakian lääkekehityksen perusta. Khosla on myös kehittänyt gluteenin muuntamisen keskeisen tekijän, transglutaminaasi 2:n tehokkaita estäjiä.

Palkinnon nimi tulee sanoista Multiple Approach Key In Celiac Disease. Tampereen yliopisto perusti palkinnon maailman johtaviin keliakiatutkijoihin kuuluvan professori Markku Mäen kunniaksi. Palkinto on suuruudeltaan 15 000 euroa.

Saksalainen professori Detlef Schuppan sai ensimmäisen, vuonna 2015 jaetun palkinnon. Hän tunnisti tutkimusryhmineen vuonna 1997 keliakiassa ravinnon gluteenin laukaiseman, autoimmuunireaktioon osallistuvan ihmisen oman kudoksen valkuaisaineen. Tutkimuslöytö vei keliakiatutkimuksen uuteen aikakauteen.

Eri maissa kehitetään parhaillaan lääkkeitä ja rokotteita keliakiaan, gluteenittoman dieetin tueksi tai jopa sitä korvaamaan. Tampereen keliakiasymposium tuo tutkijat ja lääkekehittäjät saman pöydän ääreen. Tieteellisessä kokouksessa keskustellaan erityisesti siitä, kuinka lääkkeiden ja rokotteiden keliaakikolle mahdollisesti tuomaa hyötyä mitataan.

Kansainvälinen Tampere Celiac Disease Symposium järjestetään nyt ensimmäistä kertaa.

Tampere Celiac Disease Symposium - Measuring Treatment Outcome
Professori Khoslan esittely Stanfordin yliopiston sivuilla