Tampereen yliopiston toinen kansainvälinen keliakiapalkinto jaetaan pe 25.11.

Julkaistu 25.11.2016 - 09:28

JULKAISUVAPAA perjantaina 25.11.2016 klo 9.15

Tampereen yliopisto jakaa keliakiatutkimuksen toisen kansainvälisen Maki Celiac Disease Tampere Prize -palkinnon perjantaina 25.11. Palkinto luovutetaan kansainvälisessä keliakiasymposiumissa Tampere-talossa. Tilaisuus alkaa klo 9.00 ja palkinnon saaja, professori Chaitan Khosla Stanfordin yliopistosta Yhdysvalloista, luennoi klo 9.20 - 9.50.

Eri maissa kehitetään parhaillaan lääkkeitä ja rokotteita keliakiaan, gluteenittoman dieetin tueksi tai jopa sitä korvaamaan. Professori Chaitan Khosla on tämän alan uranuurtaja. Hän johtaa Stanfordin yliopiston uutta Chemistry, Engineering and Medicine for Human Health -laitosta.

Tampereen keliakiasymposium tuo tutkijat ja lääkekehittäjät saman pöydän ääreen. Tieteellisessä kokouksessa keskustellaan erityisesti siitä, kuinka lääkkeiden ja rokotteiden keliaakikolle mahdollisesti tuomaa hyötyä mitataan.

Symposiumin yhteydessä on mahdollista haastatella professori Chaitan Khoslaa, palkinnon ensimmäistä saajaa professori Detlef Schuppania ja palkinnon jakajaa, Tampereen yliopiston tutkimuksesta vastaavaa vararehtori Seppo Parkkilaa sekä professori emeritus Markku Mäkeä.

Palkinnon nimi tulee sanoista Multiple Approach Key In Celiac Disease. Tampereen yliopisto perusti palkinnon maailman johtaviin keliakiatutkijoihin kuuluvan professori Markku Mäen kunniaksi. Palkinto on suuruudeltaan 15 000 euroa.

Saksalainen professori Detlef Schuppan sai ensimmäisen, vuonna 2015 jaetun palkinnon. Hän tunnisti tutkimusryhmineen vuonna 1997 keliakiassa ravinnon gluteenin laukaiseman, autoimmuunireaktioon osallistuvan ihmisen oman kudoksen valkuaisaineen. Tutkimuslöytö vei keliakiatutkimuksen uuteen aikakauteen.

Symposiumiin osallistuu myös yhdysvaltalaisen Celimmune-yhtiön toimitusjohtaja, tri Francisco Leon. Yhtiö testaa parhaillaan uutta keliakialääkettä Tampereella ja muualla Suomessa. Tamperelaisen FinnMedi Oy:n vetämästä tutkimuksesta vastaa emeritusprofessori Markku Mäki.

Kansainvälinen Tampere Celiac Disease Symposium järjestetään nyt ensimmäistä kertaa.

Tampere Celiac Disease Symposium - Measuring Treatment Outcome, ohjelma:

Lisätietoja:
Professori emeritus Markku Mäki, 050 365 6668, markku.maki@uta.fi