Tampereen yliopistossa kehitetään uutta hoitoa tuberkuloosiin

Julkaistu 11.6.2018 - 10:42

Tampereen yliopistossa alkaa tutkimus, jossa kehitetään uutta hoitokonseptia tuberkuloosiin. Lääkehoitoa on tarkoitus kohdistaa tautia aiheuttaviin mykobakteeriyhteisöihin, biofilmeihin.

Dosentti Mataleena Parikan ja professori Seppo Parkkilan tutkimusryhmät ovat saaneet yhteishankkeeseensa 1 055 000 euron rahoituksen Jane ja Aatos Erkon Säätiöltä.

Tuberkuloosi on maailman tappavin infektiotauti, joka aiheuttaa vuosittain 1,7 miljoonan ihmisen kuoleman ja yli 10 miljoonaa uutta tartuntaa. Tartuntatapaukset lisääntyvät myös Suomessa.

Tuberkuloosi-infektioon ei ole tällä hetkellä olemassa tehokasta hoitoa, vaikka osa mykobakteereista on herkkiä antibioottihoidoille. Osa mykobakteereista on luontaisesti vastustuskykyisiä eli tolerantteja lääkkeille, mikä vaikeuttaa hoitoa ja johtaa useiden kuukausien mittaisiin hoitoaikoihin.

- Arviomme mukaan yksi syy luontaiselle lääketoleranssille on mykobakteereiden järjestäytyminen tiiviisiin yhteisöihin eli biofilmeihin, jotka antavat suojaa sekä lääkkeitä että isännän immuunivasteita vastaan, sanoo Mataleena Parikka.

Biofilmien muodostumista tuberkuloosi-infektion aikana ja niiden merkitystä luontaiselle lääketoleranssille ei kuitenkaan vielä tunneta.

- Tutkimuksemme tavoitteena on kehittää uusia tuberkuloosihoitoja, jotka kohdistuvat luontaisesti lääketolerantteihin biofilmeihin, kertoo Mataleena Parikka.

Tutkimusmallina käytetään aikuista seeprakalaa, jonka mykobakteeri-infektio muistuttaa läheisesti ihmisen tuberkuloosia. Tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa selvitetään mykobakteeribiofilmien toimintaa infektion aikana.

- Tutkimuksen seuraavassa vaiheessa on tarkoitus osoittaa, että heikentämällä mykobakteeribiofilmien toimintaa, mykobakteerit voidaan herkistää sekä lääkkeille että immuunivasteille. Uuden hoitokonseptin avulla voidaan parantaa tuberkuloosilääkehoitojen tehoa ja sekä lyhentää niiden kestoa, Mataleena Parikka sanoo.

Lisätietoja:
Yliopistotutkija, dosentti Mataleena Parikka, 050 437 7400, mataleena.parikka@uta.fi
Professori Seppo Parkkila, 040 190 1825, seppo.parkkila@uta.fi

TAMPEREEN YLIOPISTON TIEDOTE 11.6.2018