Tamperelainen älyveitsi sai miljoonarahoituksen

Julkaistu 24.9.2018 - 09:29

Tampereella kehitelty, kudoksia tunnistava älyveitsiteknologia on kerännyt miljoonarahoituksen jatkokehitystä varten. Yksityisrahoituksen lisäksi rahoittajina ovat Business Finland ja Euroopan unionin PK Instrumentti -ohjelma.

Uuden veitsitekniikan avulla voidaan tulevaisuudessa säästää satojatuhansia potilaita uusintaleikkauksilta sekä tuoda säästöjä vähentyneiden uusintaleikkausten ja lyhyempien leikkausaikojen kautta. Menetelmän ensisijainen sovellusalue on rintasyövän leikkaushoito.

Sähköveitsi on kirurgin perustyökalu, joka leikkaa kudosta sähköisen valokaaren avulla. Sähköveitseen liitetään keinonenä, joka analysoi leikkauspinnasta irtoavan savun sisältämiä biomarkkereita reaaliaikaisesti leikkauksen aikana ja kertoo, milloin veitsi osuu syöpäkudokseen ja milloin terveeseen kudokseen. Näin kasvainkudos pystytään poistamaan kokonaan ja samalla säästetään tervettä kudosta.

Keinonenää on kehitetty Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston yhteistyönä jo kymmenisen vuotta. Aluksi tutkimustiimi keräsi kokemusta sian kudoksia analysoimalla, ja siinä päästiin 95-prosenttiseen varmuuteen kudosten erottumisessa. Ihmisistä poistettuja syöpäkasvaimia analysoitaessa on päästy samantasoiseen varmuuteen.

Innovaation kehittämistä varten perustettu Olfactomics Oy keskittyy nyt käyttämänsä sensoriteknologian optimointiin. Järjestelmästä on olemassa toimiva prototyyppi. Painopiste siirtyy nopeuden ja suorituskyvyn optimointiin, käytettävyyteen sekä terveydenhuollon laitteita koskevan laajan lainsäädännön täyttämiseen. Ensimmäiset kokeet leikkaussalissa on tarkoitus tehdä vuonna 2019. Tavoitteena on, että menetelmä saadaan kliiniseen käyttöön leikkaussaleihin 2020-luvun alussa.

Lue myös: Tamperelainen älyveitsi tunnistaa leikattavan kudoksen