Tamperelainen Alzheimer-tutkija hakee joukkorahoitusta työlleen

Julkaistu 17.3.2016 - 14:41
Eloise Mikkonen

Eloise Mikkonen muutti taktiikkaa ja päätti hakea joukkorahoitusta tutkimustyölleen. Kuva: Jonne Renvall

Tutkimusrahoituksen puutteeseen tuskastunut tamperelainen biokemian tutkija hakee kansainvälistä joukkorahoitusta Alzheimerin tautia koskevalle tutkimukselleen.

Australialaissyntyinen Eloise Mikkonen tuli biokemistiksi ja tutkijaksi Tampereen yliopistoon vuonna 2007. Hänen Alzheimerin taudin neuropatologiaa ja tulehdusta käsittelevä väitöskirjansa valmistui 2011.

Väitöstutkimus osoitti, että tulehdusvastetta säätelevät geenit saattavat vaikuttaa Alzheimerin tautiin liittyvien aivojen kertymämuutosten kehittymiseen ja voivat siten olla yhteydessä myös sairauden syntyyn tai etenemiseen.

Tutkimusaineisto oli koottu ruumiinavausten yhteydessä enimmäkseen ei-dementoituneista henkilöistä, joten lisätutkimukset syy-yhteyksien varmistamiseksi ovat tarpeen.

Näitä tutkimuksia Mikkonen olisi jatkanut palattuaan äitiyslomalta vuoden 2015 alussa. Valmiina tutkimusaineistona on oikeuslääketieteen professori Pekka Karhusen johdolla koottu laaja biopankki.

– Olen pari vuotta yrittänyt turhaan saada tutkimusrahoitusta ja nyt päätin muuttaa taktiikkaa, Mikkonen kertoo.

– Nyt koetan saada tutkimukselleni joukkorahoituksen.

– Alzheimerin tauti on hirvittävä, eikä siihen vielä nykyisin ole parannuskeinoja. Taudin mekanismien ja syiden ymmärtämisessä ei ole vähään aikaan edistytty merkittävästi.

Biopankkiaineiston avulla olisi mahdollista tutkia Alzheimerin taudin aiheuttamia aivojen vaurioita ja pyrkiä ymmärtämään taudin syntyvaiheita ja kehitystä.

Mikkonen käyttää kampanjassaan brittiläistä Walacea-joukkorahoitusalustaa.

Walacea

Mikkosen kampanjasivut

Eloise Mikkosen väitöstiedote Tampereen yliopiston verkkosivuilla kesäkuussa 2011

Lisätietoja: Filosofian tohtori Eloise Mikkonen, 044 293 6236, eloise.mikkonen@uta.fi