Tech4Dogs2 – Koirateknologian tutkimustuloksia, tapaamisia ja kasvutarinoita

Julkaistu 21.11.2018 - 11:44

Millaisia ovat koirien puettavan teknologian haasteet?

Tech4Dogs tulee taas! Keväällä täyden tuvallisen lemmikkialan yrityksiä paikalle kerännyt koirateknologian verkostoitumistapahtuma järjestetään jälleen Helsingissä tiistaina 27.11. klo 9.30 - 16. Tarkoituksena on tukea yritysten välistä yhteistyötä ja vauhdittaa suomalaisen koirateknologian nousua tutkimustuloksilla ja konkareiden kokemuksilla.

Tech4Dogs2:ssa tavataan mm. maailmalla menestyneen suomalaisen koiravalmennusyrityksen OneMind Dogsin toimitusjohtaja Noora Keskievari, joka keskustelee toimittaja Jenni Kivessillan kanssa yrityksensä kasvutaipaleesta. Startup-kentältä tuttu toimitusjohtaja Paavo Beckman puolestaan kuvaa monin esimerkein yritysten välisen yhteistyön menestysreseptejä ja pahimpia ansoja.

Tapahtumassa kuullaan myös aivan tuoreita tutkimustuloksia koirateknologiasta: sen käyttäjistä, haasteista ja vaikutuksista. Tiedettä tulkitsee myös Tarinateatteri Vox. Tutkijat vastaavat mm. kysymyksiin:

- Mitä eroa on Innottomalla vitkastelijalla ja Valveutuneella koirateknologiahifistelijällä? Koirateknologialle on kysyntää, mutta kaikki eivät siitä innostu. Tutkimus löysi suomalaisista koiranomistajista viisi eri tavoin koirateknologiaan suhtautuvaa ryhmää. Osaa motivoi jo pelkkä uutuudenviehätys, osaa monet hyödyt koira-arjessa, kun taas osan täytyy ensin vakuuttua, ettei teknologia vaaranna omaa kykyä tulkita koiraa.

- Pitääkö olla huolissaan, kun koira on yksin kotona? Teknologian avulla koiranomistaja voisi seurata esimerkiksi koiran aktiivisuutta ja sykettä sekä videoida koiran liikkeitä kotona. Mutta tyydyttääkö se vain koiranomistajan uteliaisuutta vai onko sillä muitakin vaikutuksia koiran ja koiraperheen elämään? Ensimmäiset tulokset valmistuvat juuri tapahtuman alla.

- Mitä haasteita koira asettaa antureille ja algoritmeille? Karvainen kaveri luo erityishaasteita esimerkiksi sykkeen mittaamiseen eikä koirien liikedatakaan ilman käsittelyä kerro, millaisiin aktiviteetteihin koira aikansa käyttää. Tutkijat avaavat koirien puettavan teknologian haasteita ja esittelevät ratkaisujaan niihin.

- Totta vai tarua? Koirateknologiaa on tietenkin testattava myös koirilla itsellään. Tutkimus on selvittänyt kaupallisten aktiivisuusmittareiden luotettavuutta sekä sitä, voidaanko koiran tunnetilasta saada tietoa yhdistämällä erilaisia mittausmenetelmiä. Tuoko teknologia mitään lisää omistajan arvioon koiran tunnetilasta?

Tervetuloa!

Tech4Dogs2, Tapahtumatalo BANK, Unioninkatu 22, Helsinki, tiistai 27.11. klo 9.30 - 16
Tapahtuman verkkosivut: https://turre.fi/tech4dogs2/
Facebook: https://www.facebook.com/events/728471774196124/
Twitter: https://twitter.com/tech4dogs
hashtag: #tech4dogs
Puheenvuorot myös striimataan; lisätiedot tapahtuman seuraamisesta etänä päivitetään tapahtuman verkkosivuille.

Tech4Dogs2-verkostoitumistapahtuman järjestää Turre & Toivoset 2.0: Varustelusta vuorovaikutukseen -tutkimushanke, jonka tavoitteena on tutkia ja kehittää teknologiaa sekä tukea lemmikkieläinten omistajille tarjottavien älykkäiden ratkaisujen ympärille syntyvää suomalaista liiketoimintaekosysteemiä. Hankkeessa kuonot käännetään kohti teknologiaa, joka vie koirien hyvinvoinnin mittaamisen älykkäämmälle tasolle, tukee ihmisen ja koiran vuorovaikutusta sekä helpottaa koiraperheiden arkea digipalveluilla.

Hankkeessa ovat mukana Tampereen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ja Helsingin yliopisto. Projektia rahoittavat Business Finland (ent. Tekes) sekä yliopistot.

Tutkimushankkeen rinnalla omia yrityshankkeitaan vievät eteenpäin Vetcare Oy Mäntsälästä ja Best Friend Group Oy Kuopiosta. Lisäksi hankkeen toteutusta tukee kymmenkunta suomalaista lemmikkialan organisaatiota kuten SmartDOG, Kaunila, Suomen Agilityliitto, Eläinklinikka EHYT, Petsofi, FitDog Finland, Three Plus Group ja Lymed.

Turre & Toivoset 2.0: Varustelusta vuorovaikutukseen -tutkimushanke:
www.turre.fi

Lisätiedot:
Professori Mikko Ruohonen, mikko.j.ruohonen@uta.fi, 044 270 4440, hankkeen vastuullinen johtaja, CIRCMI – Research on Information, Customer and Innovation Management, Tampereen yliopisto. Näkökulmat: Kuluttajan ääni ja liiketoimintapotentiaali

Professori Outi Vainio, outi.vainio@helsinki.fi, 050 415 5251,
Eläinten hyvinvoinnin tutkimuskeskus, Helsingin yliopisto.
Näkökulmat: Koirien kognitio ja hyvinvointi

Professori Veikko Surakka, veikko.surakka@uta.fi, 040 557 3265,
ESC – Research Group for Emotions, Sociality, and Computing, Tampereen yliopisto.
Näkökulmat: Ihmisen, eläimen ja teknologian vuorovaikutus

Apulaisprofessori Antti Vehkaoja, antti.vehkaoja@tut.fi, 040 739 3181,
STB – Sensor Technology and Bio measurements, Tampereen teknillinen yliopisto.
Näkökulmat: Sensoritekniikka ja biomittaukset

TAMPEREEN YLIOPISTON TIEDOTE 21.11.2018