Tiedettä koko kansalle

Julkaistu 3.10.2016 - 15:04
Lastenkulttuurikeskus Rulla/ Kuva: Jonne Renvall
Lastenkulttuurikeskus Rulla tarjosi monenlaista tekemistä lapsille ja aikuisille Tutkijoiden yössä. Kuvat: Jonne Renvall

Euroopan laajuinen tiedetapahtuma Tutkijoiden yö levittäytyi perjantaina 30.9. kolmelletoista paikkakunnalle Suomessa. Tampereella nuorimmat tieteestä innostuneet ja heidän vanhempansa löysivät mieluista tekemistä erityisesti Finlaysonin alueella sijaitsevasta Lastenkulttuurikeskus Rullasta.

– Välillä tuntuu siltä, että vanhemmat ovat melkein innostuneempia kuin lapset, vaikka lapset ovat todella innokkaasti lähteneet mukaan toimintaan, kertoi Riikka Keto-Tokoi. Luokanopettajaksi Tampereen yliopistossa opiskeleva Keto-Tokoi veti tapahtumassa lapsille LUMATE:n tiedepisteitä.

Rullassa oli mahdollista kokeilla erilaisia pulmapelejä ja optisia harhoja, kokeilla ilmailun ihmeitä ja rakentaa oma taskulamppu. Osa tiedepisteistä oli aiemmin hyväksi havaittuja, osa oli kehitelty varta vasten tapahtumaa varten. Rullassa erilaisten pisteiden parissa puuhailikin eri-ikäisiä lapsia konttaavista kouluikäisiin.

Lastenkulttuurikeskus Rullan lastenkulttuurin koordinaattori Jenni Taipalus kertoo, että yhteistyötä Tampereen yliopiston ja LUMATE:n kanssa on ollut aikaisemminkin esimerkiksi Lasten akatemian luentojen muodossa. Syksyllä on jo kuultu mielenkiintoinen luento jätteistä, myöhemmin on luvassa ainakin avaruusaiheita.

Tiedenälkää pääsee tyydyttämään luentojen lisäksi LUMATE:n järjestämillä tiedepysäkeillä syyslomaviikolla sekä joka toinen maanantai. Tiedepysäkkien paikkana toimii Hervannan Teknillinen lukio. Keväällä alkavat myös uudet tiedekerhot.

Rullan lisäksi Tutkijoiden yön ohjelmaa oli Tampereen yliopistolla, Tampereen teknillisellä yliopistolla, Museokeskus Vapriikissa ja Yo-talolla. Ohjelmassa oli mm. luentoja, työpajoja, esittelypisteitä, laboratoriovierailuja ja Science Slam, jossa tutkijat esittelivät työtään yleisölle mahdollisimman viihdyttävästi.

Suurelle yleisölle tiedettä tutuksi tekevä tapahtuma veti yhteensä paikalle yli tuhat kävijää Tampereella. Seuraava Tutkijoiden yö järjestetään 29.9.2017.

Teksti: Inka Kämäräinen

Lastenkulttuurikeskus Rulla/ Kuva: Jonne Renvall
Se pyörii sittenkin – ja juoksee. Tutkijoiden yössä saattoi kokeilla pulmapelejä ja nähdä optisia harhoja.

Lastenkulttuurikeskus Rulla/ Kuva: Jonne Renvall
Vanhemmat taisivat olla melkein innostuneempia kuin lapset. Tiede ja tekeminen kiinnostivat kaikenikäisiä.