Tohtorinhattu komissaarille

Julkaistu 10.10.2018 - 15:45
Tohtorinhattu Mogherinille/ Kuva: Jonne Renvall
Johtamiskorkeakoulun dekaani Antti Lönnqvist asetti tohtorinhatun Federica Mogherinin päähän kunniatohtorin arvon osoituksena.

EU:n korkea edustaja Federica Mogherini nosti Tampereen historian sovinnon rakentamisen esimerkiksi

Teksti: Heikki Laurinolli
Kuvat: Jonne Renvall

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini kävi Tampereella hakemassa kunniatohtorin hattunsa ja puhumassa Euroopan rauhasta.

Mogherini sai Tampereen yliopiston kunniatohtorin arvon poissaolevana elokuussa, mutta hän pääsi Tampereella vasta nyt. Hän piti juhlatilaisuudessa luennon, jonka otsikkona oli A superpower for peace: Europe's choice in a challenging world.

Italialainen Federica Mogherini on toiminut vuodesta 2014 Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan tehtävässä. Hänellä on keskeinen rooli kansainvälisessä konfliktinhallinnassa ja diplomatiassa. Hän toimii myös EU-komission varapuheenjohtajana.

Tampere esimerkkinä
sovinnon rakentamisesta

Federica Mogherini kiitti Tampereen yliopistoa kunniatohtorin arvosta ja sanoi sen rohkaisevan häntä palaamaan joskus takaisin tutkimuksen ja opiskelun pariin. Hänellä oli jo 1990-luvulla tekeillä väitöskirja poliittisesta islamista, vaikka vielä silloin aihetta ei ymmärretty merkittäväksi politiikan tutkimuksen kannalta.

Suomen ja Tampereen sadan vuoden takainen historia oli Mogherinille tuttua. Sisällissodan jälkeistä Tamperetta hän piti hyvänä esimerkkinä siitä, miten kaupunkia voidaan kriisin jälkeen rakentaa sovinnon hengessä.

Mogherini kävi läpi Euroopan historiaa ja huomautti, että ihmiset tahtovat unohtaa yhteiset saavutukset, jollei yhteiseen Euroopan unioniin jakseta satsata. Asioiden pitäminen itsestään selvyyksinä on hänen mukaansa pahin virhe, mitä ihminen voi historiassa tehdä.

Mogherinni ja Laakso/ Kuva: Jonne Renvall
Federica Mogherini marssi kulkueessa rehtori Liisa Laakson rinnalla Tampereen yliopiston juhlasaliin ottamaan vastaan kunniatohtorin tunnuksia.

Sodassa ei
ole voittajia

Federica Mogherini muistutti moneen kertaan, että sodassa ei ole voittajia vaan kaikki häviävät. Sotilaalliset voitot antavat vain illuusion kunniasta.

Toisen maailmansodan jälkeinen aika oli Mogherinin mukaan Euroopan käännekohta, jolloin valtiot ymmärsivät, että naapurimaan vahvuus ei merkitse uhkaa omalle maalle vaan se merkitsee vakautta.

Mogherini haki vauhtia historiasta, kun hän sanoi, että sata vuotta Tampereen taistelujen jälkeen on Tampereen yliopiston rauhan ja rauhanvälityksen tutkimus noussut maailman huipulle.

Euroopan unionissa ei Mogherinin mukaan ole suuria ja pieniä jäsenvaltioita vaan jäsenvaltioita, jotka ovat yhdessä paljon enemmän.

Mogherini väitti, että maailma romahtaisi ilman Euroopan unionia. – Jos Euroopan unionia ei olisi vielä keksitty, se pitäisi heti keksiä, hän heitti.

Eurooppa ei ole enää supervaltojen taistelukenttä kuten kylmän sodan vuosina vaan se on itsessään supervalta. Mogherini harmitteli kuitenkin, että valta on merkityksetön, jos sitä ei käytä. Nyt on Mogherinin mielestä aika käyttää valtaa ja ottaa vastuuta. EU:lla on hänen mukaansa rooli täytettävänään globaalilla näyttämöllä.

Ahtisaaren rauhantyö loi
eurooppalaista käytäntöä

Federica Mogherini kehui Martti Ahtisaaren panosta rauhantyössä ja sanoi, että Ahtisaari on auttanut rakentamaan eurooppalaista tapaa ymmärtää rauha ja turvallisuus.

– Ainutlaatuinen sekoitus kovaa voimaa ja pehmeää voimaa, rauhanvälitystä ja diplomatiaa, perinteistä turvallisuutta ja taloudellista vaikutusvaltaa, Mogherini kuvaili EU:n rauhanprojektin aineksia.

Ahtisaarelta sovellettua rauhantyön mallia on EU Mogherinin mukaan käyttänyt Afganistanissa, Irakissa, Malissa ja Kolumbiassa. Afrikan epävakaimpia maita varten EU on laatinut investointiohjelman.

– Muut maailmanvallat näkevät investoinnit Afrikkaan vain keinona laajentaa omaa vaikutusvaltaansa ja riistää paikallisia resursseja. Meille Afrikkaan investoiminen on keino vahvistaa Afrikan maita antamaan mahdollisuuksia kaikille naisista ja nuorista alkaen.

Mogherini kiisti jyrkästi, että EU:ta ei pidettäisi uskottavana tekijänä sotilaallisen voiman puuttumisen vuoksi. Hänen mukaansa asia on täysin päinvastoin. EU:n uskottavuus on sen varassa, että se etsii sovitteluratkaisua kaikkialle missä on väkivaltaa ja sekasortoa.

Mogherini puhui multilateralismin eli monenkeskisyyden puolesta mainitsematta Donald Trumpia, joka pyrkii korostamaan Yhdysvaltain johtoasemaa.

Kahdenväliset sopimukset ovat Mogherinin mielestä tärkeitä mutteivät riittäviä. Yksikään supervalta ei hänen mukaansa ole riittävän voimakas kohtaamaan aikamme suuret ongelmat. Siihen tarvitaan monenkeskisyyttä ja vahvaa YK:ta. Vaihtoehto tälle ei Mogherinin mielestä ole kansallisvaltioiden valta vaan täydellinen kaaos.

Federica Mogherinin puhe

Linkki videoon