Toimittajat palkitsivat Jaakko Valvanteen

Julkaistu 16.1.2017 - 14:19
Jaakko Valvanne/ Kuva: Jonne Renvall
Palkittu professori Jaakko Valvanne ajaa iloista vallankumousta vanhustenhoitoon. Kuva: Jonne Renvall

Tampereen yliopiston geriatrian professori Jaakko Valvanne on saanut terveystoimittajien yhdistyksen tunnustuspalkinnon hyvästä yhteistyöstä median kanssa.

Palkintoperustelujen mukaan Valvanne on haastateltavana selkeä, suorasanainen ja rehellinen eikä hän karta vaikeitakaan teemoja. Hän on kritisoinut nykyistä vanhustenhoitoa terävin sanoin. Arvostelun kohteena on ollut muun muassa vanhusten makuuttaminen hoitolaitoksissa, liikkumisen estäminen ja turha laitoshoito.

Valvanne on ehdottanut iloista vallankumousta vanhustenhoitoon: käytäntöjä, joissa iäkkään ihmisen toiveita kuunnellaan ja häntä hoidetaan ammattitaitoisesti hänen omien tarpeidensa mukaan.

Vuonna 2014 Valvanne oli asiantuntijana Yleisradion Hoivakoti kuntoon -sarjassa. Viime vuonna hän julkaisi yhdessä toimittaja Lotta Tuohinon kanssa kirjan 60+ Iloa elämään!.

Valvanne kirjoitti kirjaa varten oman hoitotestamenttinsa. Siinä hän kieltää suonensisäisen nesteytyksen, jos etenevä sairaus on tehnyt nielemisestä vaikeaa. Samalla hän toivoo, että hänelle annettaisiin joka päivä suklaata ja ruokajuomaksi alkoholitonta olutta. Seuraksi hän haluaa mieluummin elävän kissan kuin robottieläimen.

Syksyllä 2016 Valvanne valittiin vuoden isovanhemmaksi.

Jaakko Valvanne on lääketieteen ja kirurgian tohtori sekä yleislääketieteen ja geriatrian erikoislääkäri. Hän on tullut tunnetuksi hyvän vanhuuden ja inhimillisen vanhustenhoidon puolestapuhujana.

Valvanne on syntynyt vuonna 1950, valmistunut lääketieteen lisensiaatiksi Helsingin yliopistosta 1976 ja lääketieteen ja kirurgian tohtoriksi 1992. Hänen väitöskirjansa käsitteli vanhusten terveystarkastuksia. Tampereen yliopiston professorina hän on toiminut vuodesta 2010.

Terveystoimittajat ry:n tunnustuspalkinto Hyvän Tiedon Omena jaettiin tänä vuonna 26. kerran. Palkinto jaetaan vuosittain Lääkäripäivien yhteydessä. Palkinnon saajat ovat tehneet aktiivista ja tuloksellista yhteistyötä terveystoimittajien kanssa. He ovat käsitelleet terveyteen liittyviä aiheita kiinnostavalla, innostavalla ja yllättävälläkin tavalla. Palkinto on taiteilija Riitta Nelimarkan kollaasityö.