TUP avoin kirja toimittajien työelämän mullistuksista

Julkaistu 13.6.2017 - 13:41

YYteistä uuteen alkuu/ TUP-kirjaYyteistä uuteen alkuun: Toimittajien kertomuksia mediatyön murroksesta on uusi, avoimesti verkossa luettava teos. Siinä journalismin tekijät kertovat kokemuksistaan ja näkemyksistään, kun oma työsuhde päättyy irtisanomiseen tai irtisanoutumiseen ja kun oma ammatti käy läpi merkittävää murrosvaihetta.

Kirja tarjoaa uutta kokemusperäistä tietoa toimittajien yt-neuvotteluista, työttömyydestä ja uudelleentyöllistymisestä. Aineisto on koottu puhelinkyselyillä, teemahaastatteluilla ja toimittajien laatimilla kirjoitelmilla.

Tutkimuksen mukaan toimittajia jäytää epävarmuus tulevaisuudesta. Ammattikunta kokee joutuneensa virheinvestointien ja suhdanteiden sijaiskärsijäksi, ja työmotivaatio sekä luovuus ovat kärsineet toistuvien yt-kierrosten takia. Uuden työn löytäminen on jäänyt jokaisen omalle kontolle; työvoimaviranomaisilta ei ole herunut edes rohkaisua uuteen alkuun. Vanhasta työstä luopuminen ja uuteen sopeutuminen ovat kuormittaneet ja luoneet epävarmuutta esimerkiksi pärjäämisestä. Tutkimukseen haastatellut uudelleentyöllistyneet toimittajat kertoivat silti viihtyvänsä uudessa työssä paremmin kuin edellisessä työpaikassa. Vaikka toimittaja oli vaihtanut toiselle alalle, hän pystyi yhä hyödyntämään journalistista osaamistaan ja tuntemaan itsensä edelleen toimittajaksi.

Teos on tarkoitettu paitsi tutkijoille ja opiskelijoille myös mediatyötä ja laajemminkin tietotyötä tekeville. Se sopii luettavaksi myös muille mediasta ja työelämästä kiinnostuneille.

Kirjan tekijät ovat tutkija Auli Harju, journalistiikan yliopistonlehtori Kari Koljonen ja journalistiikan professori Ari Heinonen. Kirjan perustana oleva tutkimustyö tehtiin Journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskus COMETissa, Tampereen yliopistossa. Tutkimusta rahoittivat Työsuojelurahasto ja Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö.

Tampere University Pressin kustantama teos on luettavissa TUP OA Books -kokoelmassa Tampereen yliopiston avoimessa TamPub-julkaisuarkistossa. Se tullaan julkaisemaan myös kansainvälisessä OAPEN library -portaalissa.

Lisätietoja:
Ari Heinonen, p. 050 318 5927, ari.a.heinonen@uta.fi
Kari Koljonen, p. 050 318 5932, kari.koljonen@uta.fi
Lisätietoja Tampere University Pressin avoimesta julkaisemisesta:
Kati Mäki, p. 040 190 4267, kati.maki@uta.fi