Tutkijat puhuivat yleisön mukaansa

Julkaistu 1.10.2018 - 14:02
Pia Jallinoja/ Kuva: Jonne Renvall
Terveyssosiologian professori Piia Jallinoja voitti puhujakisan esityksellä, joka keskittyi puolustusministeri Jussin Niinistön niin kutsutun vegekohun ympärille.

Tampereen yliopiston professori Piia Jallinoja vei kotiin kultaisen mikrofonin Science Slam -kilpailussa

Teksti: Jaakko Kinnunen
Kuvat: Jonne Renvall

Kaikelle kansalla avoin tiedetapahtuma Tutkijoiden yö huipentui Science Slam -kilpailuun. Kisan juoni oli yksinkertainen: viisi tutkijaa nousee lavalle mikin kanssa, ja parhaat naurut yleisöstä irrottanut tieteilijä veisi kotiinsa voittajan kultaisen mikrofonin.

Yleisö äänesti tasokkaan kilpailun voittajaksi Tampereen yliopiston terveyssosiologian professorin Piia Jallinojan, jonka voittoisan esityksen otsikko oli ”Mistä puhumme kun puhumme vegepäivistä?”.

– Hyvältä tuntuu aina tällaisen puristuksen jälkeen, Jallinoja totesi pian voiton jälkeen.

Muut kilpailijat olivat Tampereen yliopiston mediakulttuurin professori Mikko Lehtonen (Kamreerit kulttuuria mittaamassa), Tampereen ammattikorkeakoulun puhtaanapidon lehtori Leila Kakko (Tiedätkö mitä hengität?), Tampereen teknillisen yliopiston tohtorikoulutettava Julia Pietilä (Tiedän miten nukut ensi yösi) ja tutkimusjohtaja Jarmo Viteli (Valhe, emävalhe vai itsearviointi?) Tampereen yliopistolta.

Tutkijoiden yö/ Kuva: Jonne Renvall
Science Slam -kilpailu keräsi komean yleisömäärän Tullikamarin klubille.

Hyvä puhe täytyy
sovittaa yleisön mukaan

Voittaja sai esitystään varten arvokkaita vinkkejä televisioalalla työskentelevältä puolisoltaan.

– Sain häneltä ideoita ja sparrausta siitä, miten kannattaa aloittaa ja lopettaa. Napakkuus ja täsmällisyys olivat ne keskeiset asiat, Jallinoja totesi.

Jallinojan esitys keskittyi puolustusministeri Jussin Niinistön niin kutsutun vegekohun ympärille. Kuten hyvän esiintyjän kuuluu, myös Jallinoja haki kymmenminuuttiseen esitykseensä näkökulmia uusista ja yllättävistä suunnista.

– Esimerkiksi tämä esitys oli sellainen, että en ollut juuri tätä kohua tutkinut. Seurasin kyllä tapahtumia vegeboomin tutkijana. Julkinen esiintyminen pakottaa miettimään, mitä uutta asiaa ja ajankohtaista voisin esittää yleisölle, Jallinoja totesi.

Julkisissa esiintymisissään Jallinoja pyrkii aina muokkaamaan puheensa yleisölle sopivaksi. Samoista vanhoista muistiinpanoista lukeminen ei Jallinojan mukaan kuulu hänen toimintatapaansa.

– Käyn puhumassa monenlaisille yleisöille lääkäreistä kalkkunafarmareille. Tämä pakottaa miettimään sitä, että mikä on se oikea tapa sanoa asia siten, että kuka tahansa voi viestin ymmärtää, Jallinoja toteaa.

Jallinoja nosti myös esiin maailman nykytilanteen, jossa tiede ja sen tarjoamat faktat kyseenalaistetaan usein julkisessa keskustelussa.

– Jos tiedettä voidaan tuoda myönteisessä valossa ja helposti lähestyttävässä muodossa ihmisille, niin onhan se hyvä asia. Eihän tieteestä paljon kapakoissa puhuta, Jallinoja kertoo.

Tapahtuma keräsi Tampereella
lähes 4 000 kävijää

Stand up -tyylinen tapahtuma järjestettiin legendaarisella Tullikamarin klubilla. Komiikan ja tieteen ystävät täyttivät pöydät jo hyvissä ajoin ennen kilpailun alkua.

Illan juontajan tehtävät hoiti viimevuotiseen tapaan Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun tutkimuspäällikkö Jari Kolehmainen. Itsekin kilpailun vuonna 2013 voittanut Kolehmainen esiintyi lavalla kokemuksen tuomalla itsevarmuudella: juontaja keräsi esitysten välissä yleisöstä useat naurunremakat ja saatteli esiintyjät lavalle asiaankuuluvan hehkutuksen säestyksellä.

Tutkijoiden yö järjestettiin yhtä aikaa noin 300 kaupungissa ympäri Eurooppaa. Koko perjantaipäivän kestänyt tapahtuma keräsi Tampereella kävijöitä lähes 4 000.

Tutkijoiden yö -tapahtumia tukee Euroopan unionin Horisontti 2020 -ohjelma. Tutkijoiden yön Tampereella toteuttivat yhteistyössä Tampereen teknillinen yliopisto ja Tampereen yliopisto, jotka yhdessä Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa muodostavat uuden monialaisen korkeakoulujen yhteisön, joka aloittaa toimintansa vuoden 2019 alussa.