Työnilonjulistus 2016: Hallinnan tunne työnilon tärkeimpiä lähteitä

Julkaistu 14.1.2016 - 12:50

Tampereen yliopisto julisti torstaina työn tekemisen rauhan ja työniloa koko vuodeksi jo kymmenettä kertaa. Vuonna 2016 Työnilonjulistuksen teema on Työrauha - mahdoton tehtävä? Sen myötä halutaan kiinnittää huomiota uusimpien tutkimusten valossa niihin tekijöihin, joilla työrauhaa voidaan edistää ja ylläpitää niin työntekijä- kuin työyhteisötasoilla.

Työnilonjulistustapahtuman järjestäjä Työhyvinvoinnin tutkimusryhmä haastaa julistuksella kaikki työpaikat mukaan työhyvinvoinnin kehittämiseen. Talouskriisit, jatkuvat organisaatiomuutokset, epävarmuus ja kiire saattavat johtaa tunteeseen, ettemme voi vaikuttaa asioihimme. Toiveikkuudelle on kuitenkin hyvä perusta, ihmiset: me suomalaiset sijoitumme kansainvälisissä vertailuissa huipulle muun muassa osaamisessa ja innovatiivisuudessa.

Tapahtuman perustaja, dosentti Marja-Liisa Manka totesi Työnilonjulistuksessa, että hallinnan tunne on työnilon tärkeimpiä lähteitä.

- Se syntyy vaikutusmahdollisuuksista ja osallisuudesta, ei sanelusta tai pakosta, Manka kertoo.
Jos ihminen ei voi vaikuttaa myönteisin keinoin, hän saattaa tehdä sen negatiivisesti, joko kääntämällä katseen sisäänpäin kuten sairastumalla, kyynistymällä tai tulemalla avuttomaksi, tai sitten ulospäin hakemalla syntipukkeja ja aggressiivisuudella toisia kohtaan.

Mankan mukaan hengissä ovat aikojen saatossa selvinneet joustavimmat ja muutoskykyisimmät lajit, eivät suinkaan vahvimmat tai älykkäimmät. Työpaikan uudistuminen edellyttää työyhteisön pinttyneiden toimintatapojen tuulettamista ja itse kunkin näkökykyä vääristävien taittovirheiden oikaisemista.

- Voimme tarkistaa uskomuksiamme tekemällä niitä näkyviksi - kyseenalaistamalla ja erityisesti kiinnittämällä huomiota itseä ärsyttäviin asioihin, Manka toteaa.

Työnilonjulistuksen lisäksi tilaisuudessa esiteltiin Työhyvinvoinnin tutkimusryhmän uusimpia tutkimuksia, jotka liittyvät "työrauhan" edistämiseen työpaikalla. Informaatioergonomia tukee tietotyöläisen työhyvinvointia ja jaksamista. Mindfulness on tutkittu keino rauhoittumiseen ja keskittymiseen. Esimiesten uusi rooli työhyvinvoinnin kehittäjinä tukee toimintaa työyhteisössä.

Puheenvuorojen materiaali ja työnilonjulistuksen teksti

Työnilonjulistus 2016 -tilaisuus järjestettiin 14.1. klo 9 - 12 Tampereen yliopiston juhlasalissa.

Tilaisuuden radioi suorana Radio Moreeni (98,4 MHz), jonka sivuilla on kuultavissa tallenne lähetyksestä.

Lisätietoja:
Suunnittelija Anna Koski, 050 318 7292