Uusi avoin kirja tarkastelee kasvatuksen muutosta

Julkaistu 15.11.2018 - 10:50

Aikamme kasvatus: vain muutos on pysyvää?Yhteiskunta on jatkuvassa muutoksessa. Puhutaan työn muutoksesta, rapautuvasta demokratiasta ja kiihtyvästä globalisaatiosta. Olisi naiivia ajatella, etteivät yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset vaikuttaisi kasvatukseen.

Uusi teos Aikamme kasvatus: vain muutos on pysyvää? tarkastelee kasvatuksen muutosta sen moninaisella kentällä: miten laaja-alaisuus tai toiminnallinen opetus ovat muuttaneet kouluopetusta tai miten yhteisöllinen työkulttuuri näyttäytyy lukiossa. Teos tarjoaa näkökulman muun muassa siihen, miten lapset kokevat uutisten väkivaltakertomusten hahmot tai miten tytöt rakentavat kertomuksissaan tyttöyttä. Lisäksi muutosta pohditaan mm. Tampere3-hankkeen näkökulmasta ja tarkastellaan muutokseen liittyviä teemoja erityisopettajien, ammatillisten opettajaopiskelijoiden ja kasvatustieteen tiedekunnan näkökulmista.

Kirjan artikkeleita yhdistää kasvatuspainotteisen muutoksen tarkastelun ohella metodologinen yhteys: kaikkien artikkelien aineisto on kerätty eläytymismenetelmää käyttäen. Teos osoittaa, kuinka monikäyttöisestä menetelmästä on kyse. Se sopii yhtä lailla lasten käsitysten tutkimiseen kuin kokonaisen organisaatiomuutoksen tarkasteluun.

Teos esittelee eläytymismenetelmällä tehtyjä käytännön tutkimuksia ja eläytymismenetelmän hyviä käytäntöjä ja tarjoaa myös käyttöohjeen menetelmään vasta tutustuvalle tutkijalle. Mukana on lisäksi systemaattinen kirjallisuushaku eläytymismenetelmän käytöstä.

Uusi teos sopii kaikille kasvatuksen muutoksista kiinnostuneille, niin eläytymismenetelmää aiemmin käyttäneille kuin noviiseille sekä muille laadullisesta tutkimuksesta kiinnostuneille.

Tampere University Pressin julkaisema teos on luettavissa TUP OA Books -kokoelmassa Tampereen yliopiston avoimessa TamPub-julkaisuarkistossa. Se julkaistaan myös kansainvälisessä OAPEN Library -portaalissa.

Jari Eskola, Ilona Nikanto ja Satu Virtanen (toim.): Aikamme kasvatus: vain muutos on pysyvää? – 14 eläytymismenetelmätutkimusta. Tampere: Tampere University Press 2018.

Lisätietoja:
Ilona Nikanto, p. 045 638 4612, ilona.nikanto@uta.fi

Lisätietoja Tampere University Pressin avoimesta julkaisemisesta:
Kati Mäki, p. 040 190 4267, kati.maki@uta.fi
Tampere University Press