Uusi tiedekunta pärjää taitavuudella

Julkaistu 17.2.2017 - 16:36
Luo-tiedekunnan avajaiset/ Kuva: Jonne Renvall
Dekaani Kati Iltanen (oik.) käytti tiedekuntansa avajaispuheessa jääkiekkovertausta, joka sattui miellyttämään vararehtori Seppo Parkkilaa. Kuva: Jonne Renvall

Luonnontieteiden tiedekunta aloitti ainakin kaksivuotiseksi yltävän elinkaarensa

Vuoden 2017 alussa Tampereen yliopistoon perustettu luonnontieteiden tiedekunta juhli avajaisiaan helmikuussa.

Yksivuotiseksi suunniteltu tiedekunta sai vuoden pidennyksen elinkaareensa, kun takarajaksi määritellyn Tampere3-hankkeen aloitus venyykin vuoden 2019 alkuun.

Tiedekunnan dekaani Kati Iltanen iloitsi tervehdyspuheessaan siitä, että tiedekunta pärjää pienuudestaan huolimatta varsin hyvin.

– Kuten nuori suomalainen jääkiekkoilija Sebastian Aho sanoi haastattelussa hattutempun jälkeen: jos olet pienempi kuin muut, sinun pitää olla nopeampi ja taitavampi. Me olemme jo osoittaneet luovuutemme ja kykymme toimia vaativassa ympäristössä, Iltanen sanoi.

Ympäröivä maailma näyttäisi Iltasen mukaan aivan erilaisilta ilman tämän tiedekunnan oppiaineita tietojenkäsittelyä, matematiikkaa ja tilastotiedettä, joilla on avainrooli etsittäessä ratkaisuja digitalisoituvan maailman haasteisiin.

Tampere3 nostaa
oppiaineet valokeilaan

Tampereen yliopisto perusti luonnontieteiden tiedekunnan väliaikaisratkaisuksi ennen Tampere3-hankkeen toteutumista. Dekaani Kati Iltanen ei valitellut tiedekunnan väliaikaisuutta. Sen sijaan hän piti Tampere3-hanketta merkittävänä asiana tiedekunnalle, yliopistolle, Tampereen alueelle ja koko maalle.

– Tampere3:ssa meidän oppiaineemme ja koulutusohjelmamme ovat valokeilassa. Meitä ja meidän yhteistyökumppaneitamme kohtaan on suuria odotuksia.

Tampere3:n Iltanen uskoi antavan sekä haasteita että mahdollisuuksia. Yhteistyön avulla opiskelijat, tutkijat ja opettajat saavat uusia mahdollisuuksia.

– Olen vakuuttunut siitä, että aktiivisella, rohkealla ja joustavalla asenteella voitamme tulevat haasteet ja opimme käyttämään laajasti mahdollisuuksiamme.

”Hyviä pelaajia
yliopiston joukkueessa”

Tutkimuksesta vastaava vararehtori Seppo Parkkila mielistyi dekaani Kati Iltasen jääkiekkovertaukseen, koska Pohjois-Amerikassa pelaava Sebastian Aho tulee Oulun Kärpistä, joka sattuu olemaan Parkkilan suosikkijoukkue.

– Me tarvitsemme hyviä pelaajia yliopiston joukkueessa, ja olenkin jo nähnyt täällä hyvän ja vahvan joukkueen.

Parkkila sanoi, että on epätavallista olla mukana luonnontieteiden tiedekunnan perustamistilaisuudessa.

– Luonnontieteet ovat olleet täällä jo vuosia ja vuosikymmeniä. On aika epätavallista, että uusi tiedekunta perustetaan juuri nyt.

Epätavallisuuden kokemuksen taustalla on myös Parkkilan oma tutkimusala. Hän tuli 15 vuotta sitten tuli Tampereen yliopistoon hoitamaan bioteknologian alan professuuria, jonka lasketaan kuuluvan luonnontieteisiin. Hänen tutkimuksensa lasketaan luonnontieteisiin vielä senkin jälkeen, kun hän vaihtoi yksikköä lääketieteen puolelle.