Värillä on väliä kansainvälisissä suhteissa

Julkaistu 1.10.2018 - 11:03
Margarita Rosselló Ramónin näyttely Colourboratory Vol.2
Mältinrannan taidekeskuksessa avautui Margarita Rosselló Ramónin näyttely Colourboratory Vol.2, jonka teokset ovat syntyneet vuorovaikutuksessa kansainvälisen politiikan tutkimusryhmän kanssa.

Tutkijaryhmän ja taiteilijan yhteistyöhön liittyvä näyttely avattiin Tampereella

Juha A. Vuori/ Kuva: Jonne Renvall
– Väri on visuaalinen kanava, jonka avulla pystyy tuplaamaan jonkun merkityksen tai luomaan ironian. Se on tehokas väline, sanoo professori Juha A. Vuori. Kuva: Jonne Renvall

Teksti: Heikki Laurinolli

– Väri on tehokas kommunikaatioväline, jota ei yhteiskuntatieteissä ole laajemmin otettu huomioon, sanoo kansainvälisen politiikan professori Juha A. Vuori.

Vuori johtaa kansainvälistä tutkijaryhmää, joka tutkii värien merkitystä. Hanketta rahoittaa Koneen säätiö.

Vuorovaikutuksessa tutkijaryhmän kanssa työskentelee taiteilija Margarita Rosselló Ramón, jonka näyttely avattiin syyskuun lopulla Tampereella Mältinrannan taidekeskuksessa.

– Meidän tutkimuksemme on lähtökohta taiteelliselle prosessille. Taiteilija on ensin lukenut tutkimuksemme, hän tulkitsee sitä ja tekee siitä teoksiaan. Me sitten vastaavasti toimimme vuorovaikutuksessa näiden teosten kanssa. Sitten katsotaan, mitä siitä mahdollisesti irtoaa, että tuleeko vielä uusia näkökantoja, Vuori kuvailee.

Vuori kertoo päätyneensä väreihin visuaalisen turvallisuuden tutkimuksen kautta.

– Siinä tuli mieleen, että vaikka visuaalisuutta on eri tavoin tarkasteltu, niin värien rooli on täysin hukassa. Sitä ei ole lainkaan huomioitu.

Kuuluisa ranskalaissosiologi Pierre Bourdieu on puhunut ihmisen habituksesta ja vaatetuksesta mainitsematta värejä, vaikka juuri värit vaikuttavat luokkakysymyksiin ja siihen, miten me katsomme toisia ihmisiä.

Havahtuminen värien merkitykseen avasi portit niin, että Vuori huomaa myös monien kollegojensa innostuvan aiheesta.

Väri on tärkeä
valtiolipussa

Tutkimusryhmä on tarkastellut värejä taistelukentän univormuissa ja valtioiden lipuissa, jotka ovat ilmiselviä osoituksia siitä, miten kansainvälisyys liittyy väreihin.

– Lippu on kansainvälinen. Sen voi nostaa, sen voi talloa ja polttaa. Siihen voi kietoutua ja sen voi pystyttää Iwo Jimaan. Ihmiset kuolevat lippujen puolesta. Eikä lippuja ole olemassa ilman värejä, Juha A. Vuori sanoo.

Tutkimusryhmä esitti yhdessä konferenssissa performanssin, jossa näytettiin, miten jotkut liput ovat tunnistettavissa niiden muodon ja kuvioiden perusteella. Pohjoismaiden lippuja on vaikea erottaa toisistaan pelkän kuvion perusteella, sillä vasta värit tekevät lipun.

Yleistä kaiken kattavaa värien merkitysoppia ei pysty luomaan, sillä merkitykset syntyvät vasta värien käytön yhteydessä.

– Värien käyttö ikään kuin muodostuu ikkunaksi, jonka kautta pääsee käytäntöihin, ajattelutapoihin ja sosiaalisiin järjestelyihin.

Väreillä erotetaan
ystävät vihollisista

Värit jäävät usein huomiotta tai ne koetaan itsestään selvinä, vaikka niiden avulla pystyy erottamaan ystävät vihollisista, dehumanisoimaan toisia ja luomaan mielikuvia yhtenäisyydestä. Samanväriset paidat viestivät yhtenäisestä ryhmästä. Yksiväriseksi maalattu karttakuva kertoo yhtenäisyydestä, vaikka alue olisikin sisäisesti ristiriitainen.

Amnesty International on Juha A. Vuoren arvion mukaan hyvin tietoisesti valinnut keltaisen ja mustan logonsa väreiksi.

– Musta ja keltainen ovat luonnossakin myrkyllisyyden ja vaaran värit, jotka esiintyvät myös radioaktiivisuuden varoitusmerkissä.

Suomen kielessä puhutaan värin tunnustamisesta silloin, kun tarkoitetaan poliittisen mielipiteen julistamista.

Ukrainan lähihistoriasta tunnetaan oranssi vallankumous. Venäjä otti haltuunsa Krimin niemimaan, jonka kansanäänestystä mainostettiin valokuvilla, joista toisessa oli Venäjän värit ja toisessa natsi-Saksan tunnukset.

– Väri on visuaalinen kanava, jonka avulla pystyy tuplaamaan jonkun merkityksen tai luomaan ironian. Se on tehokas väline, Vuori sanoo.


Margarita Rosselló Ramón: Colourboratory Vol.2. Taidekeskus Mältinranta, Kuninkaankatu 2. Näyttely on avoinna 16.10.2018 saakka ma–to klo 12–18, pe–su 12–16.

Lue myös: Trump nopeuttaa Kiinan avautumista