Venäjän vallankumous ja Suomi 1917

Julkaistu 20.2.2017 - 12:46

Venäjän viimeinen tsaari Nikolai II luopui vallasta 15. maaliskuuta 1917. Samana päivänä sata vuotta myöhemmin suomalaiset historian huippututkijat kertovat, mitä vallankumouksesta seurasi venäläisten ja suomalaisten näkökulmista, ja kuinka tapahtumia nykyisin tulkitaan.

Yleisöluentotilaisuus Venäjän vallankumous ja Suomi 1917 alkaa keskiviikkona 15.3. kello 18.00 Tampere-talon Pienessä salissa.

- Suomen itsenäisyys ei olisi tullut edes asialistalle ilman Venäjän vallankumouksia, kertoo Yhteiskunnan historian tutkimuksen huippuyksikön johtaja, professori Pertti Haapala Tampereen yliopistosta.

- Silloin koettiin “vapauden kevät” mutta saatiin lopulta sisällissota. Tässä olivat aikalaiset ymmällä. Jälkikäteen asiat on selitetty liiankin loogisesti, mitä on nyt syytä purkaa. Puhumme myös vanhasta teemasta: oliko Leninillä ketunhäntä kainalossa, kun hän vuoden lopussa hyväksyi Suomen itsenäistymisen, Haapala sanoo.

- Venäjällä näkemys vuodesta 1917 on vaihdellut ja tulkinta on edelleen vahvasti poliittinen, kuten professori Kimmo Rentola luennossaan kertoo, Haapala jatkaa.

Tilaisuuden luennot:
Professori Pertti Haapala (Tampereen yliopisto): Suomalainen historiankirjoitus ja jälkiymmärrys
Professori Kimmo Rentola (Helsingin yliopisto): Venäläiset näkemykset vuodesta 1917
Professori Vesa Vares (Turun yliopisto): Poliittisen johdon odotukset 1917
Tutkijatohtori, FT Sami Suodenjoki (Tampereen yliopisto): Syvien rivien odotukset 1917
Tilaisuuden puheenjohtajana toimii professori Tiina Kinnunen (Oulun yliopisto).

Puheet tulkataan viittomakielelle ja ne tulevat myös verkkoon nähtäville.

Tilaisuuden järjestävät Suomen Historiallinen Seura, Tampereen yliopisto ja Suomen Akatemian Yhteiskunnan historian tutkimuksen huippuyksikkö, joka toimii Tampereen yliopistossa.

Yleisöluennot aloittavat kansainvälisen Uudistusten ja vallankumousten Suomi ja Eurooppa, 1917-19 -konferenssin, joka pidetään Tampereen yliopistossa 16.3. – 18.3.  Konferenssi on osa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Taustatietoa konferenssista suomeksi:

Lisätietoja: