Venäläinen terveydenhoito hakee oppia Tampereelta

Julkaistu 17.1.2018 - 14:50
Hannu Hanhijärvi/ Kuva: Teemu Launis
Hannu Hanhijärvi neuvottelee Tampereen yliopiston puolesta yhteistyöstä pietarilaisen tutkimuskeskuksen kanssa. Kuva: Teemu Launis

Teksti: Jaakko Kinnunen

Tampereen yliopisto neuvottelee laajasta yhteistyöstä Pietarissa sijaitsevan Almazov National Medical Research Centren kanssa.

Tampereen yliopiston puolelta neuvotteluissa on mukana BioMediTech-instituutin entinen johtaja Hannu Hanhijärvi.

– Kyseessä on laaja yhteistyöhanke, joka pitää sisällään koulutuksen ja innovaatiotoiminnan kehittämistä, tutkijakoulutusta ja strategisen tutkimuksen kehittämistä, Hanhijärvi toteaa.

Tampereen yliopistolla on jo olemassa yhteistyösopimus Pietarissa sijaitsevan instituutin kanssa. Almazov-instituutti kuuluu klusteriin, jossa on mukana kymmenkunta venäläistä yliopistoa. Yhteistyösopimus koskee Almazov-instituuttia ja siihen kuuluvaa klusteria kokonaisuudessaan.

Myös Pietarin kuvernöörin toimisto on mukana hankkeessa.

Rahasummista Hanhijärvi ei vielä voi keskustella, mutta yhteistyön konkreettinen toteutus on tarkoitus saada käyntiin piakkoin. Tähän asti yhteistoiminta on keskittynyt konsultaatioon ja neuvonantoon.

– Uskon vahvasti, että meillä on selkeitä yhteistyöhankkeita pian käynnissä. Tavoitteena on, että ennen kuin valkovuokot kukkivat, meillä on jo konkreettisia projekteja käynnissä. Kyse on kaikin puolin merkittävästä yhteistyökuviosta, Hanhijärvi toteaa.

Venäjän terveysviranomaiset ovat parhaillaan kehittämässä terveydenhoitoaan. Isoimpana tavoitteena on muokata ajattelu- ja toimintatapoja potilaskeskeiseksi.

– Potilaskeskeisyys tähtää potilaan voimaannuttamiseen, josta saadaan terveyshyötyjä ja myös kustannussäästöjä, Hanhijärvi sanoo.