Verenpaineen säätelyyn vaikuttavista geeneistä uutta tietoa

Julkaistu 14.9.2016 - 10:48

Verenpaineen säätelyyn vaikuttavista geeneistä on saatu uutta tietoa laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa. Havainnot auttavat ymmärtämään verenpaineen biologisia mekanismeja ja löytämään asianmukaisia aineenvaihduntateitä, joista voi olla hyötyä verenpaineen hoitomenetelmiä arvioitaessa.

- Tutkimus sanoo tähän mennessä 'viimeisen sanan' verenpaineen säätelyyn vaikuttavista geeneistä, sekä niistä muodostetun geenipisteytyksen kliinisestä merkityksestä muun muassa sepelvaltimotaudin ja aivohalvauksen riskitekijänä, kertoo tutkimukseen osallistunut kliinisen kemian professori Terho Lehtimäki Tampereen yliopistosta.

- Suomesta tässä meta-analyysissä oli mukana useita kohortteja, joista tässä käyttämäämme Finnish Cardiovascular (FINCAVAS) -tutkimusta on kehitetty ja seurattu lähes 15 vuotta yhteistyössä tamperelaisin voimin.

Tutkimuksessa analysoitiin 74 aiemman tutkimuksen tiedot. Kaikkiaan tutkittavana oli yli 342 000 ihmisen perimää.

Tutkijat tunnistivat 66 verenpaineeseen liittyvää geenipaikkaa, joista 17 oli uusia. Tutkituilla 342 415 eurooppalaistaustaisella ihmisellä nämä geenipaikat selittivät kumulatiivisesti noin 3,5 prosenttia kohonneesta verenpaineesta.

- Kliinisesti merkittävää on, että näistä 66 geneettisestä variantista muodostettu riskipisteytys ennusti erittäin merkittävästi sydämen, aivoverisuonien, kaulavaltimon ja silmän vaurioita,  esimerkiksi sepelvaltimotaudin ja aivohalvauksen riskiä sekä verkkokalvon suonten paksuutta, Lehtimäki kertoo.

Lisäksi löydetyt geenimuodot rikastuivat valtimon sisäkalvon soluihin eli endoteelisoluihin alueille, jotka säätelevät lähellä sijaitsevien geenien ilmentymistä ja voivat sitä kautta säädellä suonen supistumista ja verenpainetta.

Tutkimus on julkaistu Nature Genetics -tiedelehden verkkoversiossa.
The genetics of blood pressure regulation and its target organs from association studies in 342,415 individuals DOI: http://dx.doi.org/10.1038/ng.3667

Lisätietoja:
Professori Terho Lehtimäki, 050 433 6285