Vierailijaprofessorit luovat uskoa journalismin tulevaisuuteen

Julkaistu 7.9.2018 - 14:21
kuva: Riitta Yrjönen
Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessuurin tehtävä siirtyi uutispäälliköltä toiselle. Uusi vierailijaprofessori Elina Paasonen hyppäsi uuteen tehtävään Aamulehden uutispäällikön paikalta. Jussi Pullinen on palannut tehtäviinsä Helsingin Sanomien toimituksessa.

Journalistiikan vierailijaprofessorit Elina Paasonen ja Jussi Pullinen korostavat sisältöjen ja yhteistyön merkitystä

Teksti: Milla Pyyny
Kuva: Riitta Yrjönen

Uusi Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessori Elina Paasonen aikoo keskittyä journalismin opetuksessaan tulevaisuuden kaupunkiin digitaalisen kerronnan keinoin. Hän painottaa tulevana lukuvuonna digitaalisen ja visuaalisen kerronnan tematiikkaa sekä analytiikan ymmärtämistä.

Vuosi sitten TTY:n opiskelijat istuttivat yhdessä Paasosen kanssa Tampereen 3D-kaupunkimalliin reaaliaikaisen liikennevalodatan. Paasonen haluaa toteuttaa samankaltaisen projektin journalistiopiskelijoiden kanssa.

– Valmis projekti ei ollut julkaisukelpoinen, mutta opimme siitä paljon. Tänä vuonna yritämme uudelleen. Katsotaan, millaista journalismia voimme luoda liittyen tulevaisuuden kaupunkiin, vallanvaihtotilaisuudessa luennoinut Paasonen kertoi.

Viime lukuvuonna vierailijaprofessorina toiminut toimittaja ja uutispäällikkö Jussi Pullinen luovutti viestikapulan Paasoselle vallanvaihtotilaisuudessa torstaina. Journalistiikan vierailijaprofessuuri on ollut Tampereen yliopistossa vuodesta 2007 alkaen.

Uusi vierailijaprofessori Elina Paasonen hyppäsi tehtävään Aamulehden uutispäällikön pestin paikalta. Väistyvä vierailijaprofessori Jussi Pullinen on puolestaan siirtynyt takaisin tehtäväänsä Helsingin Sanomien uutispäällikkönä.

Vierailijaprofessorit luennoivat tilaisuudessa journalismin nykytilasta ja tulevaisuudesta. Heidän mukaansa media-alasta ja toimittajan työstä piirretty kuva on viime vuosina ollut melko synkeä. Sekä Paasonen että Pullinen korostivat puheissaan sisältöjen ja yhteistyön merkitystä, ja ovat yhtä mieltä alan toiveikkaasta tulevaisuudesta.

–  Hyville tekijöille, jotka näkevät mahdollisuuksia ja osaavat työskennellä yhdessä toisten kanssa, on jatkossa kysyntää, Paasonen kertoi avausluennollaan Toimituksen sillanrakentajat.

– Hyvällä journalismilla on tässä hetkessä todella paljon väliä. Journalismin sisällöt ratkaisevat, ja toimittajat ovat siinä tärkeimmässä asemassa, jäähyväisluennon pitänyt Pullinen sanoi.

Tulevaisuuden tiimit
tarvitsevat erilaisia osaajia

Suuret datamassat herättävät ihmisissä ahdistusta, jopa pelkoa. Paasosen mukaan datasta on meille ennen kaikkea suurta apua eikä se ole pelkkä ahdistuksen aiheuttaja. Paasosen mukaan keinoja toteuttaa journalismia on valtava määrä.

– Kyse ei ole kikkailusta, vaan tehokkaimman viestintävälineen löytämisestä, Paasonen kertoi.

Paasonen kuulee usein kysymyksen, pitäisikö toimittajan osata koodata. Hänen mielestään pitäisi paremminkin kysyä, mitä hyötyä koodaamisesta tai koodin ymmärtämisestä olisi. Tulevaisuudessa journalismissa on yhä enemmän kyse suuremmista kokonaisuuksista eikä yksittäisistä jutuista. Tähän tarvitaan Paasosen mukaan erilaisia osaajia ja tiimejä. Esimerkiksi data-analyytikkojen rooli toimituksissa on yhä tärkeämpi.

Yhteistyön merkitystä ei voi Paasosen mielestä liialti korostaa. Toimituksessa kollegoiden tuki ja yhteistyö ovat avainasemassa. Hän kannustaa opiskelijoita verkostoitumaan ja tutustumaan opiskelijoihin yli tiedekuntarajojen ja esittämään keskeneräisiä ideoita.

–  Meidän pitäisi rohkeasti avata suu jo silloin, kun me ei vielä ihan tiedetä, mihin kaikkialle se kysymys johtaa.

Mediabrändien arvo ja
sisältöjen laatu kasvavat

Sisältöjä on lukijoille saatavilla ilmaiseksi sekä tilausmaksua vastaan. Maksumuurit ovat ilmiö, johon jokainen digilehteä lukenut on törmännyt. Pullinen kertoi luennollaan trendin osoittavan journalismin tärkeyden.

– Pelko siitä, että ihmiset eivät maksaisi journalismista, on osoitettu turhaksi, Pullinen kertoi jäähyväisluennollaan Journalismin seuraava vaihe.

Pullisen mukaan journalismin laatu on keskeisempää kuin koskaan. Hänen mukaansa perinteinen journalismi on yhä tärkeämpää, eikä kaikki ole ”härpäkettä ja somea”.

Tekniikan kehitys osoittaa kohti ääniohjattuja laitteita ja älypintoja. Pullinen kuvailee median hajoavan pilveksi, josta media kutsutaan esiin eri laitteilla. Pullinen arvioi mediabrändien arvon nousevan tulevaisuudessa, kun uutisvirtaa halutaan seurata luotettavasta lähteestä.

–  Brändiuskottavuus säilytetään tekemällä juttuja, jotka ovat uskottavia, totta, ja hyvin perusteluja. Silloin uutisvälityksen arvo palaa.

Vierailijaprofessorin vallanvaihtotilaisuus oli osa Journalismin iltapäivä -luentosarjaa, joka on osa ensimmäisen vuoden journalistiopiskelijoiden opetussuunnitelmaa. Pullinen haluaakin antaa nuorille toimittajaopiskelijoille vinkkejä tulevaan.

1. Etsi isoja tarinoita ja niiden kertojia.

2. Kysy peruskysymyksiä ja kerro hyvin.

3. Ole utelias ja kiinnostu.

Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessuurin vallanvaihto kuunneltavissa verkossa.