Vuoden journalisti Olli Seuri on Tampereen tohtori

Julkaistu 15.3.2018 - 13:41
Olli Seuri/ Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu
Yleisradiossa työskentelevä Olli Seuri sai Bonnierin Suuren journalistipalkinnon. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu

Vuoden journalistiksi valittiin tänä vuonna Yleisradion toimittaja Olli Seuri, joka on Tampereen journalistiikan maisteri vuodelta 2010 ja tohtori vuodelta 2016. Seuri sai Bonnierin Suuren journalistipalkinnon ja hänet palkittiin vuoden journalistina keskiviikkona Helsingissä.

Seurin väitöskirja Historian journalistinen esittäminen – 1960-luku Helsingin Sanomissa vuosina 2008 ja 2013 tarkastettiin Tampereen yliopiston viestinnän, median ja teatterin yksikössä marraskuussa 2016.

Väitöskirjan mukaan journalismi pelkistää ja vahvistaa olemassa olevia historiantulkintoja. Esimerkiksi Helsingin Sanomat esittää 1960-luvun murroksen vuosikymmenenä ja toistaa 1960-lukua koskevissa viittauksissa käsitystä murroksen vuosikymmenestä.

Helsingin Sanomat esittää Seurin mukaan hyvinvointivaltion synnyn ristiriidattomana ja luonnollisena kehityksenä, joka on usein erillinen tämän päivän hyvinvointivaltiota koskevista vaikeista kysymyksistä.

Seuri huomauttaa, että journalistisesti oikein voi olla historiantutkimuksen näkökulmasta väärin. Sanomalehti esittää historiaa journalismille ominaisella tavalla, mikä tarkoittaa omanlaistaan epätäydellisyyttä suhteessa esimerkiksi akateemiseen historiantutkimukseen.

Yksinkertaisimmillaan journalistisessa esityksessä voi olla vääriä asioita tai juttu saattaa antaa menneisyydestä vääränlaisen kokonaiskuvan. Lisäksi sanomalehti voi juhlistaa yhteisön ideaaleja ja pyrkiä vahvistamaan ihmisten yhteenkuuluvuuden tunnetta historiantutkimukselle vieraalla tavalla.

Seuri on työskennellyt Yle Radio 1:n Ykkösaamun juontajana vuodesta 2012. Palkintolautakunnan mukaan Seuri valmistautuu lähetyksiin huolella, hallitsee faktat ja osaa keskittyä olennaiseen suoran lähetyksen nopeasti vaihtuvissa tilanteissa.

Olli Seuri: Historian journalistinen esittäminen – 1960-luku Helsingin Sanomissa vuosina 2008 ja 2013. Tampereen yliopisto 2016.