Yhdeksän jatkoon Akatemian lippulaivahaussa

Julkaistu 20.9.2018 - 14:48

Suomen Akatemia valitsi yhdeksän hakemusta jatkokäsittelyyn lippulaivaohjelmien haussa. Valitut hakemukset käsitellään toisella kierroksella kahdessa kansainvälisessä asiantuntijapaneelissa, joista toinen arvioi hakemusten tieteellistä tasoa ja toinen tutkimuksen vaikuttavuutta.

Lippulaivaohjelman hakuun saapui kesäkuussa 15 hakemusta, joista neljä oli yksittäisen organisaation hakemusta ja 11 konsortiohakemusta. Mukana oli kaikkiaan yhdeksän yliopistoa ja kuusi tutkimuslaitosta.

Rahoitusta lippulaivaohjelman toiseen hakuun on varattu 31,5 miljoonaa euroa. Rahoituspäätökset tehdään joulukuussa 2018 ja tammikuussa 2019. Ensimmäisessä lippulaivahaussa valittiin rahoitettavaksi 15 hakemuksesta kaksi lippulaivaa.

Hakijoiden toiveesta arviointiprosessiin oli lisätty vastinemahdollisuus. Lippulaivahakijat saivat luettavakseen hakemuksestaan laaditut asiantuntijalausunnot, ja heillä oli mahdollisuus korjata lausunnoissa mahdollisesti olevia asia- tai ymmärrysvirheitä. Näitä vastineita lippulaivajaosto on käyttänyt työmateriaalina hakemusten ja arviointilausuntojen lisänä päätöksiä tehdessään.

Suomen Akatemia on valinnut lippulaivaohjelmahaussa jatkokäsittelyyn seuraavat hakemukset:
• Atmosphere and Climate Competence Center (Helsingin yliopisto, Ilmatieteen laitos, Itä-Suomen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto)
• Blue Electricity (Lappeenrannan teknillinen yliopisto, VTT)
• Competence Center for Geospatial Technology, Games and Disruption (Paikkatietokeskus, Tampereen yliopisto)
• Finnish Center for Artificial Intelligence (Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, VTT)
• Future Ecosystem of Learning (Jyväskylän yliopisto)
• The Digital Precision Cancer Medicine Platform (Helsingin yliopisto)
• Inequalities, Interventions, and New Welfare State (Turun yliopisto)
• Nanoscience for better life (Jyväskylän yliopisto)
• Photonics Research and Innovation (Tampereen teknillinen yliopisto, Aalto-yliopisto, VTT, Itä-Suomen yliopisto)

Suomen Akatemian lippulaivaohjelma