Yhdysvaltalainen pandemia-asiantuntija Dr Daniel B. Jernigan luennoi Tampereella 15.9.

Julkaistu 6.9.2017 - 10:13

100 years since 1918: Are we ready for the next pandemic

Yksi globaalien tartuntatautien ja epidemioiden johtavista asiantuntijoista maailmassa, Daniel B. Jernigan USA:n liittovaltion tartuntatautikeskuksesta (Centers for Disease Control and Prevention, CDC, Atlanta) luennoi Tampereen yliopistossa perjantaina 15.9. klo 15.00 alkaen, Arvo-rakennuksen luentosali F114, Arvo Ylpön katu 34. Jernigania on mahdollista haastatella noin 45-minuuttisen luennon jälkeen.

Jernigan on ollut mukana monien laajojen epidemioiden ja globaalien kansanterveysuhkien torjuntatyössä ja niihin varautumisessa - tautiluetteloon kuuluvat muun muassa pernarutto, SARS, Länsi-Niilin virus, ebola ja H1N1-influenssapandemia.

Luennon otsikko viittaa vuosien 1918 - 1919 influenssapandemiaan, myös espanjantaudiksi nimettyyn virustautiin, jonka arvioidaan surmanneen vähintään 21 miljoonaa ihmistä.

- Pandemioihin varautumisessa on tärkeää seurata influenssaviruskantoja, koska virukset muuntautuvat jatkuvasti ja sopeutuvat uusiin isäntiin, toteaa epidemiologian professori Pekka Nuorti Tampereen yliopistosta.

- Pandemian alkua ei kuitenkaan voi ennustaa ja ne ovatkin usein tulleet yllätyksinä. Tämän takia on ensisijaisen tärkeää varautua pitämällä yllä jatkuvaa epidemiologista valmiutta ja laboratoriokapasiteettia, Nuorti sanoo.

Jernigan on koulutukseltaan lääkäri ja epidemiologi ja johtaa Yhdysvaltain liittovaltion tartuntatautikeskuksen Centers for Disease Control and Preventionin CDC:n influenssaosastoa.

Jerniganin esittely Centers for Disease Control and Preventionin sivuilla

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Epidemiologian professori Pekka Nuorti, 040 190 1685, pekka.nuorti@uta.fi
(Tavoitettavissa tiistaista 12.9. alkaen)

TAMPEREEN YLIOPISTON TIEDOTE 6.9.2017