Yliopistojen kansainväliset verkostot auttavat vainottuja tutkijoita

Julkaistu 1.8.2016 - 12:24

Tampereen yliopisto liittyi alkuvuonna korkeakoulujen kansainväliseen Scholars at Risk (SAR) -verkostoon, jonka tarkoituksena on suojella vainottuja tutkijoita ja edistää tutkimuksen vapautta. Verkostoon kuuluvat yliopistot kutsuvat uhkaa tai vainoa kokevia vieraileviksi tutkijoiksi tai puhujiksi akateemisiin tilaisuuksiin.

- Vainottujen tutkijoiden tukeminen on tärkeätä paitsi humanitaarisista syistä myös tieteellisen tiedon suojelemisen ja edistämisen vuoksi. Tutkimuksen vapaus on perusedellytys yliopistojen toiminnalle ja se on kansainvälinen asia, toteaa Tampereen yliopiston rehtori Liisa Laakso

- Tutkijoiden vainoaminen esimerkiksi Turkissa aiheuttaa monenlaista haittaa myös Suomessa tehtävälle tutkimukselle ja suomalaisille tutkijoille. Yhteistyöhankkeet kärsivät ja kokouksia on jouduttu perumaan.

- Tampereen yliopisto on aktiivisesti mukana tuomitsemassa kaikkea tutkimukseen kohdistuvaa vainoa ja etsii ratkaisuja yksittäisten tutkijoiden tukemiseksi, Laakso toteaa.

Tampereen yliopistossa on parhaillaan kaksi vierailevaa tutkijaa, joiden turvallisuus on heidän kotimaassaan uhattuna.

Yli 700 tutkijaa on tähän mennessä saanut turvallisen työskentelymahdollisuuden vuonna 2000 toimintansa aloittaneen SAR-verkoston kautta.

Suomesta verkostoon kuuluvat Tampereen yliopiston lisäksi Taideyliopisto, Helsingin yliopisto ja Åbo Akademi.

SAR-verkoston yhteyshenkilönä Tampereen yliopistossa toimii yliopistonlehtori Pirjo Nikander.

Scholar Rescue Fund -ohjelmassa Suomi tukee syyrialaisia ja irakilaisia

Suomi liittyi tammikuussa 2016 Scholar Rescue Fund (SRF) -apurahaohjelmaan.

Yhdysvaltalaisen Institute of International Educationin SRF-ohjelma tarjoaa kotimaassaan uhkaa tai vainoa kokeville tutkijoille mahdollisuuden jatkaa työtään turvallisessa ympäristössä toisessa maassa.

Suomessa SRF:sta tuetaan syyrialaisia ja irakilaisia akateemisen uransa alussa olevia tutkijoita eri aloilta. Yhteystahona on kansainvälisen liikkuvuuden keskus CIMO.

Vuonna 2002 perustettuun Scholar Rescue Fund -ohjelmaan oli viime kesään mennessä päässyt mukaan yli 610 tutkijaa yli 53 maasta. Yli 300 korkeakoulua yli 40 maasta oli vastaanottanut stipendiaatteja vierailujaksoille.

Parhaillaan ohjelmaan hakee muun muassa syyrialaisia ja turkkilaisia tutkijoita.

EU:n Science4Refugees hyödyntää tutkijaliikkuvuuden portaalia

Myös EU pyrkii tukemaan pakolaisiksi ja turvapaikanhakijoiksi joutuneita tutkijoita. Euroopan komission Science4Refugees -aloitteen tavoitteena on auttaa tutkijoita löytämään tehtäviä, jotka parantaisivat heidän asemaansa ja samalla saattaisivat heidän osaamisensa ja kokemuksensa eurooppalaisen tutkimusjärjestelmän käyttöön. Tampereen yliopisto on liittynyt myös Science4Refugees -aloitteeseen.

Yhteyksiä voidaan luoda tutkijaliikkuvuuden EURAXESS -portaalin kautta.

Scholars at risk

Scholar Rescue Fund