Sisältöön
tampereen yliopisto: alumni: tule mukaan!:
AlumniTampereen yliopistoAlumni
Alumni

Alumnimatkat 

 

Uusi upea alumnimatka:

 

Pariisi - yliopistokaupunki 11.-15.9.2019Alumnimatka Pariisi Helsingin yliopiston Alumni ry 2019.jpg

Tampereen yliopiston alumneille tarjoutuu ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua Pariisiin yliopistokaupunkina matkalla, jonka Helsingin ja Tampereen yliopiston alumnit tekevät yhdessä. 

Pariisi on paitsi erittäin ranskalainen pääkaupunki myös eri puolilta maailmaa tulleiden opiskelijoiden ja opettajien kansainvälinen kohtaamispaikka. Historian, taiteen, kirjallisuuden, muodin ja gastronomian ohella lukuisilla korkeakoululaitoksilla ja yliopistoilla on ja on aina ollut merkittävä osa pariisilaisessa elämänmenossa.
Pariisi on ollut tärkeä opinahjo myös suomalaisille kautta aikojen. Helsingin ja Tampereen yliopiston alumnit tekevät ainutlaatuisen matkan Pariisiin 11-15.9.2019. 
Matka on suunniteltu yhdessä filosofian tohtori Kristina Rankin kanssa, joka on tutkinut suomalaisia Ranskassa. Hän toimii matkan suomenkielisenä oppaana.

Katso Helsingin yliopiston alumniyhdistyksen matkaohjelma ja varausohjeet tästä linkistä


Alumnimatkojen arkisto

Kaikille avoin alumnimatka Italiaan - etruskien jalanjäljillä 6.-12.5.2018Maisema Italia 2018.jpg

» Katso kuvia kevään 2018 matkalta!

Etruskit hallitsivat suurta osaa Italiaa ennen Rooman valtakuntaa. Kaikille avoimella alumnimatkalla kuljemme tämän jännittävän kansan jalanjäljillä ja ihailemme kukkulakaupunkien vanhoilta muureilta avautuvia henkeäsalpaavia maisemia. Kuljemme myös paavillisella maaperällä ja Elban saarella muistelemme Napoleonin ajan historiaa. Matkan tieteellisenä asiantuntijana Tampereen yliopiston keskiajan historian dosentti FT Aino Katermaa.

Sunnuntai 6.5.
Finnairin lento AY1761 lähtee Helsingistä klo 07.50 ja saapuu Roomaan klo 10.15. Fiumicinon lentokentältä suuntaamme suoraan Vejiin, ensimmäiseen roomalaisten valtaamaan etruskikaupunkiin. Näin pääsemme heti kiinni matkan teemaan. Sutrin ja Faleriin kautta etenemme paavillisella maaperällä ja kirkollisten päätösten synnyinseuduilla. Volsinissa tutustumme etruskien huikeaan nekropoliin Crocifisso del Tufoon, todelliseen kuolleiden kaupunkiin. Keskiajalla perustetussa  Orvietossa majoitumme Aquila Bianca**** hotelliin (www.hotelaquilabianca.it).

Maanantai 7.5.
Aamiaisen jälkeen matkaamme kahteen etruskien tärkeään sisämaan kaupunkiin, nykyiseen Chiusiin ja Cortonaan. Chiusi oli länsigoottien merkittävä kaupunki ja siellä kuningas Odovakar lienee säätänyt Lex Romana Wisigothorum-lakikokoelman. Langobardit hallitsivat vuorostaan kaupunkia, kunnes frankit ”vapauttivat” sen valtakuntaansa. Cortona oli etruskien keskeinen kaupunki, mahdollisesti jopa lucumono- eli johtokaupunki. Kummassakin kaupungissa on hieno museo – valitsemme toisen. Molemmissa kaupungeissa on tietysti myös etruskien ja roomalaisten kaupunkirakennuksia ja keskiaikaisia kirkkoja. Illaksi palaamme Orvietoon, jonka nähtävyyksiin ehtinemme vielä perehtymään.

Tiistai 8.5.
Orvietosta suuntaamme länteen, matkan varrella nähdään kaunis Bolsenan kraaterijärvi. Bolsenan kaupunki oli etruskien toinen Volsinii ja myöhemmin keskiajalla merkittävä paavin vasalliherttuakunta. Matka jatkuu pikkuteitä Santa Fioren kautta rautamalmin alueille. Tutustumme Roselleen ja Vetuloniaan, jotka olivat tärkeimmät etruskien raudanvalmistuskaupungit. Illaksi päädymme Grossetoon, jossa majoitumme Grand Hotel Bastianiin**** (www.hotelbastiani.com).

Keskiviikko 9.5.
Aamulla lähdemme rannikolle ja ”rautakaupunki” Populonian kautta Elban saarelle. Laivamatkan jälkeen tutustumme Elban etruskimenneisyyteen ja tietysti myös Napoleonin aikaan. Palaamme Grossetoon rantatien kautta, jotta saamme vielä nauttia merimaisemista.

Helatorstai 10.5.
Päivän tärkeimmät kohteet ovat Vulci ja Tuscania. Vulci on etruski- ja roomalaiskohde, mutta näemme myös keskiaikaisen luostarin ja Gjore-joen taidokkaan sillan. Tuscaniassa, via Clodian vuoksi tärkeässä roomalaiskaupungissa, voimme paneutua taas keskiaikaan katedraaleineen ja linnoineen. Lopullisesti uppoamme paavien maailmaan siirtyessämme Viterboon, jossa majoitumme Mini Palace hotelliin**** (www.minipalacehotel.com).

Perjantai 11.5.
Päivä kuluu Viterbossa ja sen liepeillä. Paavillisesta palatsista on vähän jäljellä – tarinaa sitäkin enemmän. Vetrella ja Blera Viterbon eteläpuolella ovat arkeologisia alueita, joita harvat ovat nähneet. Tutustumme ensin roomalaisen via Cassian varrella olevan Vetrallan muinaiseen kallionekropoliin ja sitten via Clodian tärkeään kaupunkiin Bleraan. Illaksi palaamme Viterboon.

Lauantai 12.5.
Viterbosta lähdemme kuuluisimpiin etruskikohteisiin, Tarquiniaan ja Cerveteriin. Tarquinia on kuuluisa maahan kaivetuista haudoista, joiden seinät on koristeltu maalauksin ja reliefein. Cerveterissä taas löytyy mahtavia kumpuhautoja eli tumuluksia. Tolfan kautta ajamme Fiumincinoon, josta Finnairin lento AY1766 lähtee klo 18.40. Laskeudumme Helsinki-Vantaan lentoasemalle klo 23.00.

Katso kiitetyn tieteellisen asiantuntijamme Tampereen yliopiston keskiajan historian dosentti, FT Aino Katermaan esittely.

Tervetuloa kaikille avoimelle matkalle!

Matkan hinta/hlö:  1225 €

Hintaan sisältyy: 
- Finnairin lennot Helsinki-Rooma-Helsinki
- majoitukset 4 tähden keskustahotelleissa 2 hengen huoneissa
- aamiaiset hotelleissa
- ohjelman mukaiset tilausajokuljetukset
- laivaliput Elban saarelle menopaluu
- Tampereen yliopiston asiantuntijaoppaan palvelut

Lisämaksusta: 
- 1 hengen huone 200 €

Palvelumaksu 12 €/varaus  

Lisätiedot ja varaukset: 
Matkavekka 
tampere@matkavekka.fi 
puh 020 120 4000


Alumnimatka Alppien Italiaan 21.5. - 27.5.2017

Italia Alumnimatka 2017» Katso kuvia kevään 2017 matkalta!

Kaikille avoin
alumnimatka suuntautuu keväällä 2017 Valle d’Aostaan ja Piemonteen. Italiaan meidät johdattaa kiitetty tieteellinen asiantuntija Tampereen yliopiston keskiajan historian dosentti, FT Aino Katermaa. Aloitamme Lago Maggioren Isole Borromee -saarilta ja barokin ylellisistä puutarhoista ja päädymme alppimaisemakierrosten päätteeksi Pon tasangon länsipään riisiviljelmille Vercelliin ja Novaraan.

Sunnuntai 21.5.
Finnairin lento AY 793 lähtee Helsingistä klo 08.00 ja saapuu Milanoon klo 10.05. Kuljetus Malpensan lentokentältä Lago Maggioren rannalle Stresaan. Matkalla katsomme Aronan kaupunkia, joka oli roomalaisaikana tärkeä kauppareittien risteyspaikka. Siellä on myös jäänteitä paleoliittisesta kalastaja-asutuksesta. Stresasta lähdemme venekuljetuksella Lago Maggioren kuuluisille puutarhasaarille. Isola Bellalla meillä on opastettu vierailu Palazzo Borromeossa. Järvimatkaa jatketaan Isola dei Pescatorille, jossa kierretään hieman kalastajakylää. Paluu Stresaan, jossa majoitumme Du Parc*** hotelliin (www.duparc.it).

Maanantai 22.5.
Stresasta lähdemme aamulla itään Varallon kaupunkiin, jossa käymme hienossa Santa Maria delle Grazie–kirkossa ihastelemassa sen upeaa alttarilaitetta. Jatkamme funiculaarilla Sacro Monte di Varallon "pyhälle vuorelle". Vierailemme 1500-luvun fransiskaanien uskonpuhdistusliikkeeseen liittyvässä pyhäkössä, jossa on suuri määrä erillisiä kappeleita. Jatkamme Gattinaran kautta Biellaan, joka oli paitsi merkittävä roomalaiskaupunki, myös Savoy-kauden tärkeä kauppakaupunki. Tästä todisteina ovat mm. katedraali ja erittäin hieno synagoga. Biellasta matkaamme hienoa maisematietä Ivrean kaupunkiin ja katsastamme sen savoylaisten 1300-luvulla rakennuttaman linnan. Näin pääsemme linnatunnelmaan, jonka täydentää yöpymispaikkamme Castello di Pavone**** (www.castellodipavone.com). Majoittumisen jälkeen linnakierros, aperitiivi ja 3 ruokalajin päivällinen juomineen.

Tiistai 23.5.
Lähdemme hotellistamme kohti Aostan laaksoa. Matkalla näemme Pont-Saint-Martin–kylässä hienon roomalaisen sillan ja Donnas-kaupungin luona vuoren rinteeseen louhitun, Galliaan vievän konsulitien. Seuraava kohteemme on Fenis-linna, jota on sanottu jopa keskiaikaisen linnan prototyypiksi. Challant-suku rakensi sen vuonna 1242 ja laajensi sitä moneen otteeseen aina 1400-luvulle asti. Roomalaiskaupunki Aostaan tutustumme perusteellisesti. Siellä on tietysti myös keskiaikainen linna. Kaupungin tärkein pyhimys on Pyhä Ursus ja hänen pyhäkkönsä on tärkeä nähtävyys. Matka jatkuu Dora Baltea–joen laaksoa länteen, Castello Saint Pierre'n ja La Thuillen kylien kautta Ranskan rajalle saakka. Col de Petit-Saint-Bernhardissa on upea kelttiläisen megaliittikulttuurin jäänne, cromlech eli pystykivistä tehty kehä (kuten Stonehenge) ja pyhäkön raunio. Palaamme hotelliimme pitkän päivämme lopuksi moottoritietä. Päivällinen ruokajuomineen ja toinen yö Castello di Pavonessa.

Keskiviikko 24.5.
Nyt on aika siirtyä Susan laaksoon. Ajamme Rivarolo di Canavese'en ja sieltä Busanan ja Lavone'en
kautta Lanzo Torinense'en. Tänne rakennettiin 1300-luvulla hyvin tärkeä silta, joka suuruutensa vuoksi on saanut Pirunsillan nimen. Matka jatkuu Viù'hun ja sieltä maisematietä etelään Colle del Lis'iin ja Aviglianaan. Varsinainen kohteemme on Aviglianan länsipuolella oleva pyhiinvaelluskeskus Sacra di San Michele. Se on arkkienkeli Mikaelin frankkilais-ranskalaisen kultin tärkeimpiä paikkoja – Saint-Michel-saaren ja Apulian San Michelen rinnalla. Bussolenon kautta jatkamme matkaa yöpymispaikkaamme hotelli Ninfaan**** (www.hotelninfa.eu).

Torstai 25.5.
Aamiaisen jälkeen kohteemme on 1100-luvulla rakennettu Exilles-linna, joka on ollut linnoituskäytössä aina vuoteen 1946 asti. Aluksi se oli vuosisatoja Savoyn ja Dauphinén välisellä vaarallisella rajalla, sitten 1700-luvun alusta alkaen Savoyn kasvavan vallan lukkona kaakkoon päin. Italian yhdistyttyä siitä tuli läntisen maarajan puolustuksen tärkeimpiä linnoituksia. Matka jatkuu länteen Oulxiin ja sieltä kaakkoon Cesana Torineseen. On hyvin mahdollista, että Hannibal kulki joukkoineen juuri tästä solasta tullessaan Italiaan. Käännymme Torinoa kohti – Hannibalin todennäköistä reittiä noudattaen. Täällä Chisonen laaksossa on säilynyt ranskankielikin "laaksolaisten" keskuudessa. Ajamme Sestieren kautta Fenestrelleen, 1700-luvun alussa aloitettuun ja 1800-luvulla täydennettyyn puolustuskompleksiin. Rakennelmaa voi verrata Kiinan muuriin: se kiemurtelee vuoren rinnettä ja harjannetta kuin lohikäärmeen selkäpanssari. Sodan tunnelmista hyppäämme ylellisyyteen ja kuninkaalliseen ajanviettoon kun pääsemme Pineroloon ja sen lähellä olevaan Palazzino di Caccia di Stupigni'in. Se on 1729 metsästys- ja huvilinnaksi rakennettu Versaillesin kaltainen palatsi, jota ympäröi upea ranskalaistyylinen puisto. Yöksi matkaamme Torinoon Gran Hotel del Mogol'iin*** (www.granmogol.bqhotel.it)

Perjantai 26.5.
Päivä on varattu Torinolle. Tärkeimmät kohteet ovat Egyptiläinen museo, jossa on Kairon museon jälkeen maailman merkittävin kokoelma ja Torinon käärinliina, yksi katolisen kristikunnan tärkeimmistä pyhäinjäännöksistä. Mitä kaikkea muuta kohtaamme, on onnen ja sattuman varassa!

Lauantai 27.5.
Paluupäivä koittaa ja lähdemme Torinosta itään Vercelliin, jossa menemme katsomaan Duomon aarrekammiossa säilytettävää Vercelli Book'ia. Se on vanhalla anglosaksin kielellä 900-luvulla kirjoitettu evankelikirja, joka jollain tuntemattomalla tavalla on päätynyt tänne. Kaupunki on muutenkin kiinnostava ja sen Pyhän Andreaan katedraali upea. Matka jatkuu Novaraan, jonka Pyhän Gaudenzion mahtava torni ja kupoli näkyvät kaikkialle. Olemme italian riisinviljelyalueen länsilaidalla Pon tasangolla. Bussimatkamme päättyy Malpensan lentokentälle, josta lennämme Helsinkiin. Finnairin lento AY 796 lähtee Milanosta klo 19.00 ja saapuu Helsinkiin klo 22.55.

Katso kiitetyn tieteellisen asiantuntijamme Tampereen yliopiston keskiajan historian dosentti, FT Aino Katermaan esittely.

Tervetuloa kaikille avoimelle matkalle!

Matkan hinta/hlö: 1450 €

Hintaan sisältyy:                
- Finnairin lennot Helsinki-Milano-Helsinki
- hotellimajoitukset 2 hengen huoneissa
- aamiaiset hotelleissa
- 2 x illallinen juomineen Castello di Pavonessa
- ohjelman mukaiset kuljetukset ja laivamatkat
- Tampereen yliopiston asiantuntijaoppaan palvelut

Lisämaksusta: - 1 hengen huone 240 €

Suosittelemme riittävän peruutusturvan sisältävän matkavakuutuksen ottamista jo matkan varausvaiheessa.

Palvelumaksu 12 €/varaus

Lisätiedot ja varaukset:
Matkavekka 
puh 020 120 4800
tampere@matkavekka.fi


Katso lsää matkakuvia:
Kevään 2016 Alumnimatka Calabriaan ja Liparisaarelle
Alumnimatkojen kuva-arkisto


Alumnimatka Calabriaan ja Liparisaarelle 2.-8.5.2016

Italia Alumnimatka 2016Katso kuvia keväältä 2016: Alumnimatka Calabriaan ja Liparisaarelle

Taas on aika lähteä historiaan! Kaikille avoimen alumnimatkan tieteellisenä asiantuntijana Tampereen yliopiston keskiajan historian dosentti, FT Aino Katermaa. Vaellus on tällä kertaa hyvin pitkä, sillä nykyaikaisella lentokoneella lennettyämme alamme edetä kaukaiseen muinaisuuteen, satojen tuhansien vuosien taakse Liparinsaarten tulivuorimaastoihin. Ja paluumatkalle lähdemme elävän tulivuoren reunamilta Cataniasta.

Maanantai 2.5.

Lufthansan lento lähtee Helsingistä klo 06.35. Koneen vaihto Frankfurtissa ja saapuminen Napoliin klo 11.35. Napolista suuntaamme kohti Potenzaa. Matkan varrella tutustumme Melfiin, joka eli kukoistuskauttaan Anjou-suvun hallitseman Napolin kuningaskunnan aikana 1300-luvulla. Linna ja katedraali kertovat ranskalaisvallasta. Seuraava kohteemme Venosa perustettiin roomalaiskoloniaksi 100-luvulla e.Kr. Runoilija Horatiuksen synnyinkaupunki on kuuluisa myös erikoisesta benediktiiniluostaristaan ja antiikin arkeologisista löydöistään. Potenza oli antiikin aikaan tärkeä kaupunki roomalaisen Via Pretorian varrella. Alueelle suuntautui 600- ja 500-luvulla e.Kr. vahva kreikkalainen siirtolaisuus, erityisesti Korintista. Niinpä arkeologinen museo onkin hyvin kuuluisa kokoelmistaan. Potenzassa majoitumme Grande Albergo**** hotelliin.

Tiistai 3.5.

Ajamme Grumentumiin, joka oli antiikinaikaisen Lucanian keskeisin kaupunki. Kaupungissa on hieno raunio- ja kaivausalue. Montesano sulla Marcellana puolestaan on 1000-luvulla perustettu "Puhtaan ilman vuoren" kaupunki niille pakolaisille, jotka ruton ja soiden takia pakenivat rannikolta. Poikkeamme vielä Morano Calabrossa, joka on huippuhieno ja kuuluisa maisemapaikka Pollino-vuoren rinteellä. Linna rakennettiin tänne normanniaikana ja 1500-luvulla se muutettiin feodaalipalatsiksi. Yövymme Castrovillarissa, jonne  roomalaisen kolonisoinnin ilmiönä rakennettiin roomalaisia huviloita. Komea linna rakennettiin vuonna1490 ja se on kaupungin symboli edelleen. Majapaikkamme Castrovillarissa on Hotel del Sole**.

Keskiviikko 4.5.

Aamupäivällä tutustumme Rossanoon, jonka ensimmäiset asukkaat olivat enotreja eli "viinimaan asukkaita", kuten kreikkalaiset heidät nimesivät. Viini on edelleen alueen aarre ja ylpeys. Vanhin asutus on jo 1000-luvulta e.Kr. ja 500-luvulta j.Kr. lähtien alue kuului Bysantille. Tästä mahtavana monumenttina on Maria Santissima Achiropita –maalaus katedraalissa. Hiippakunnan museossa on 500-luvulla kirjoitettu kreikankielinen evankelikirja Codex Purpureus Rossanensis. Cosenzassa on hieno duomo ja upea antiikin keramiikan kokoelma. Merkittävin nähtävyys on länsigoottien kuninkaan Alaricin hauta 400-luvulta. Catanzaro on bysanttilaisten, langobardien ja saraseenien kaupunki ja erityisen kuuluisa silkkituotannostaan 800-1700-luvuilla. Päänähtävyys on Santa Maria della Rosella-kirkko. Majoitumme Catanzarossa hotelli Gugliemoon****.

Torstai 5.5.

Calabrian itärannikkoa ajamme Stiloon, jonka Syracusan tyranni Dionysios II perusti 500-luvulla e.Kr. Tunnetuimmat nähtävyydet ovat bysanttilaistyylinen kirkko Cattolica di Stilo ja normanikuninkaan Roger II:n linna. Locrissa puolestaan on antiikin nähtävyyksiä, kuten puolustusmuuri ja nekropoleja sekä Persephoneen ja Afroditen temppelit. Jatkamme neoliittisella kaudella asutettuun Geraceen, jonne 600-luvulla rakennettiin linnoitus. Päivän kohokohta lienee Reggio di Calabriassa sijaitsevan Museo Nazionalen suurenmoinen Magna Greca kokoelma. Majoitumme Reggio di Calabriassa Grand Hotel Excelsioriin****. Modernia elämää voimme tarkkailla Lungomare-kadulla.

Perjantai 6.5.

Ajamme Reggio di Calabrian satamaan, josta jatkamme laivalla Aioli- eli Liparisaarille. Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvat Liparisareet sijaitsevat Sisilian pohjoispuolella. Tuliperäiset saaret ovat jo itsessään nähtävyyksiä. Tulivuorten, luolien ja jyrkänteiden hallitsemaa, ainutlaatuista maisemaa värittävät sinne tänne ripotellut linnat. Saaria ovat käyttäneet kaikki Välimerellä kulkeneet kansat ja joukot. Liparin kaupunki on saarien suurin ja kautta aikojen merkittävin kauppasatama. Yövymme Liparissa viehättävässä Gattopardo Park**** hotellissa. Illallinen hotellissa ruokajuomineen.

Lauantai 7.5.

Laivamatka Liparista Milazzoon tuo meidät Sisiliaan. Jatkamme kuvankauniiseen Taorminaan, joka sijaitsee ylhäällä kalliolla Naxoksen lahden yläpuolella. Kaupunkia aikoinaan ympäröineen muurin jäänteitä voi vielä nähdä. Muurin vanhat sisäänkäynnit ovat Porta Catania ja Porta Messina, joiden välillä kulkee Taorminan kaupunkikuvaa hallitseva pääkatu Corso Umberto. Majoitumme Taorminassa hotelli Continentaliin***.

Sunnuntai 8.5.

Kiireetön aamu Taorminassa. Lufthansan lento lähtee Cataniasta klo 14.50. Koneen vaihto Münchenissä ja saapuminen Helsinkiin klo 22.20.

Katso kiitetyn tieteellisen asiantuntijamme Tampereen yliopiston keskiajan historian dosentti, FT Aino Katermaan esittely.

Tervetuloa kaikille avoimelle matkalle!

Matkan hinta/hlö: 1595 €

Hintaan sisältyy:                
- Lufthansan lennot Helsinki-Napoli ja Catania-Helsinki
- hotellimajoitukset 2 hengen huoneissa
- aamiaiset hotelleissa
- illallinen Liparissa
- ohjelman mukaiset kuljetukset ja laivamatkat
- Tampereen yliopiston asiantuntijaoppaan palvelut

Lisämaksu 1 hengen huoneesta 165 €

Palvelumaksu 12 €

Lisätiedot ja varaukset:
MatkaVekka Oy
Tuomiokirkonkatu 36, Tampere
puh 020 120 4800
tampere@matkavekka.fi

Apenniinien syliin - alumnimatka Italiaan 10.-16.5.2015

Katso kuvia kevään 2015 matkalta: Apenniinien syliin - alumnimatka Italiaan

Apenniinien syliin - alumnimatka Italiaan 10.-16.5.2015 Kevään kaikille avoin alumnimatka kiertää Apenniinien niemimaan Adrianmeren puoleisia maakuntia, Marchea ja Umbriaa, Abruzzoa ja Molisea, hiukan myös Toscanaa.

Italiaan meidät johdattaa kiitetty tieteellinen asiantuntija Tampereen yliopiston keskiajan historian dosentti, FT Aino Katermaa.

Tällä kertaa pääsemme myös tippukiviluoliin. Vuoristossa ajamme Apenniinien suden ja karhun elinympäristössä. Antiikin historiaa ja Ainon rakastamia raunioita ei voida ohittaa. Ancona syntyi kreikkalaiskoloniana, Alba Flucens ja Carsulae ovat roomalaisia kolonioita. Ja jokaisessa tärkeässä kaupungissa on roomalaisia riemukaaria, suihkulähteitä tai temppelinpohjia. Luostarit ovat tämän matkan loistokohteita.

Sunnuntai 10.5.

Finnairin lento AY 781 lähtee Helsingistä klo 07.50 ja saapuu Roomaan klo 10.15.
Ensimmäinen kohteemme on Subiaco, jossa tutustumme Benediktus Nursialaisen muistoksi perustettuun Sacro Speco (Pyhä luola) –luostariin Monte Calvo-vuoren rinteessä. Täällä Pyhä Benedictus vietti erakkoelämää 400-luvulla. Benedictuksen sisaren muistoksi perustettu Santa Scolastica –luostari sijaitsee Sacro Specon alapuolella laaksossa. Vain nämä kaksi ovat jäljellä niistä 20:stä benediktiiniluostarista, jotka seudulle perustettiin keskiajalla. Tervetulolounaan jälkeen jatkamme Arsolin kautta L'Aquilaan ja majoitumme hotelli Frederico II:een (www.hotelfedericosecondo.it).

Maanantai 11.5.

L'Aquila perustettiin 1200-luvulla. Monien maanjäristysten sarjassa viimeisimmän, vuoden 2009, järistyksen jälkiä on paljon korjattu, mutta esimerkiksi "Espanjalaislinnoitus" 1530-luvulta on edelleen kiinni. Sitä pääsemme ihailemaan vain vallihaudan takaa. Kaupungissa ihailemme (tai ihmettelemme) S. Benetton kirkkoa, S. Maria di Collemaggion goottilaista fasadia ja siellä olevaa Pyhän Celestinus-paavin mausoleumia, Duomoa ja sen piazzaa.
Museo Nazionale Abbruzzese on myös "listalla". Toinen yöpyminen L'Aquilassa samassa hotellissa.

Tiistai 12.5.

"Roomalainen päivä". Ovindoli eli Alba Fucens on roomalaisten perustama latinalaiskolonia, johon tutustumme aamupäivällä. Lounastauko roomalaisen runoilijan Ovidiuksen kotikaupungissa Sulmonassa. Sen katedraali on rakennettu Apollon temppelin raunioille. – Kaupunki on kuuluisa konvehdeistaan. - Chietin kaupunki tunnettiin antiikin Roomassa nimellä Tieni tai Theatinum. Siellä käymme Museo Nazionale di Antichità degli Abruzzi e del Molise'ssa, jonka kuuluisin nähtävyys on Capestranon soturi –patsas ja loistoesimerkit kreikkalaisesta ja roomalaisesta sisustuksesta. Pennen kautta, jonka katedraali on rakennettu Vestan temppelin viereen, ajamme Ascoli Picenoon. Majoitumme hotelli Pennileen (www.hotelpennile.it).

Keskiviikko 13.5.

Aamupäivän vietämme Ascoli Picenossa. Viehättävä keskiaikainen keskusta piazza del Popolon ympärillä tarjoaa paljon silmäniloa. Palazzo dei Capitani del Popolo kuvastaa 1200-luvun comune-hallinnon mahtavuutta. Iltapäivällä lähdemme Loretoon, jossa tutustumme suureen pyhiinvaelluskirkkoon Santuario della Santa Casa´an. Sen tärkein pyhäinjäännös on madonnan (tai Pyhän perheen) pikku talo, joka ihmeen avulla lennähti Pyhältä maalta tänne ristiretkiajan alussa (1000-luvun lopussa). Illansuussa saavumme Anconaan, jossa majoitumme NH hotel Anconaan (www.nh-hotels.com/hotel/nh-ancona).

Torstai 14.5.

Aamupäivällä tutustumme Anconaan, joka on Italian Adrianmeren rannikon tärkein satamakaupunki. Sen ovat perustaneet kreikkalaiset siirtolaiset 500-luvulla e.Kr.. Sen nykyarkkitehtuurissa on paljon hienoja esimerkkejä Mussolini-tyylistä, vaikka kaupunki pommitettiin erittäin raskaasti II maailmansodassa. Tärkeimpänä Kaatuneiden muistomerkki sataman yläpuolella. Iltapäivällä lähdemme Grotte di Frasassi –tippukiviluolille ja luonnonsuojelualueelle. Pergolan ja Fanon kautta palaamme Anconaan toiseksi yöksi samaan hotelliin.

Perjantai 15.5.

Anconasta ajamme kukkulalle rakennettuun Gubbioon, joka on tunnettu keskiaikaisista palatseistaan. Palazzo dei Consoli (konsulien palatsi) "tutkitaan", Palazzo Pretorio "tarkastetaan", Palazzo del Capitano del Popolo -asuinpalatsia ihaillaan. Jatkamme Pyhän Fransiskus Assisilaisen kotikaupunkiin Assisiin, jonka hienot fransiskaanikohteet ovat Unescon maailmanperintöluettelossa. Näemme korkealla vuoren rinteellä sijaitsevan Pyhän Fransiskus Assisilaisen luostarin, jonka upeat kolme päällekkäistä kirkkoa ja portaikot panevat haukkomaan henkeä. Fransiskuksen sisaren Santa Chiaran luostari on Fransiskuksen luostarin alapuolella laaksossa.  Spellossa näemme yhden Italian parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupunginmuureista. Yöpymiskaupunkiimme Spoletoon matkatessamme näemme myös Clitunnon temppeli. Upeassa keskiaikaisessa Spoletossa majoitumme San Luca hotelliin (www.hotelsanluca.com).

Lauantai 16.5.

Aamiaisen jälkeen teemme pikku kävelyretken kaupungilla ennen paluumatkan alkua. Lentokenttämatkan aluksi ajamme Le Marmore –putouksille. Jotta "raunio päivässä pitää pirteänä" –motto toteutuisi, San Gemidissä tutustumme roomalaisen Carsulae -kolonian historiaan.
Finnairin lento AY 784 lähtee Rooman Fiumincinon kentältä klo 19.45 ja saapuu Helsinkiin klo 00.05.

Katso tieteellisen asiantuntijamme
Tampereen yliopiston keskiajan historian dosentti, FT Aino Katermaan esittely.


Tervetuloa kaikille avoimelle matkalle!

Matkan hinta /hlö: 1250 €

Hintaan sisältyy:
- lennot Finnairin reittivuoroilla Hki-Rooma-Hki
- hotellimajoitukset 2 hengen huoneessa
- aamiaiset hotelleissa
- tervetulolounas ruokajuomineen
- ohjelman mukaiset bussikuljetukset
- Tampereen yliopiston asiantuntijaoppaan palvelut

Lisämaksusta: 1 hengen huone 195 €


Lisätiedot ja varaukset:
MatkaVekka
puh. 020 120 4800, tampere@matkavekka.fi

Alumnimatka 2014

Katso kuvia alumnimatkaltaPohjois-Sardinia 2014

 
Kalevantie 4, 33014 Tampereen yliopisto
puh. (03) 355 111
Kysymykset ja palaute
Ylläpito: alumni@uta.fi
Muutettu: 26.10.2018 14.37 Muokkaa

Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto
03 355 111
kirjaamo@uta.fi


KARVI-auditoitu HR Excellence in Research

YLIOPISTO
Tutkimus
Opiskelijaksi
Ajankohtaista
Yhteistyö ja palvelut
Yliopisto

AJANKOHTAISTA
Aikalainen
Avoimet työpaikat
Rehtoriblogi
Tampere3

PALVELUT
Aktuaarinkanslia
Avoin yliopisto
Hallinto
Kansainvälisen koulutuksen keskus
Kielikeskus
Kielipalvelut
Kirjaamo
Kirjasto
Liikuntapalvelut
Viestintä
Tietohallinto
Tutkimuspalvelut
Täydennyskoulutus
Tietoarkisto
» lisää palveluita

OPISKELU
Opetusohjelma
Opinto-oppaat
Opiskelijan työpöytä

SÄHKÖISET PALVELUT
Andor-hakupalvelu
Uusi lainasi
Intra
Moodle (learning2)
NettiOpsu / NettiRekka
NettiKatti
Sähköinen tenttipalvelu
TamPub
Office 365 webmail
Utaposti webmail
Wentti