Sisältöön
tampereen yliopisto: alumni:
AlumniTampereen yliopistoAlumni
Alumni

Vuoden alumni

Alumnitoiminta alkoi ensimmäisenä Suomessa Tampereen yliopistossa vuonna 1987. Keväällä 2012 alumnitoiminta siirtyi Alumniyhdistykseltä yliopiston vastuulle ja siitä lähtien on valittu joka syksy Vuoden alumni. Vuoden alumniksi 2012 kutsuttiin pääministeri Jyrki Katainen, Vuoden alumniksi 2013 neuvonantaja Eila Nevalainen, Vuoden alumniksi 2014 ulkoasiainneuvos Kai Sauer, Vuoden alumniksi 2015 kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee, Vuoden alumniksi 2016 ministeri Antti Tanskanen ja Vuoden alumniksi 2017 pääsihteeri Kristiina Kumpula.

Vuoden alumni 2018: Toimitusjohtaja Jarmo Kekäläinen

kekalainen_linkkivideoon.pngTampereen yliopiston Vuoden alumniksi on kutsuttu yhdysvaltalaisen Columbus Blue Jackets -jääkiekkoseuran toimitusjohtaja, jääkiekkovaikuttaja Jarmo Kekäläinen.

Kekäläinen valmistui Tampereen yliopistosta kauppatieteiden maisteriksi vuonna 2000 pääaineenaan markkinointi.

Hän on menestynyt urheilun piirissä sekä kansainvälisesti että kotimaassa.

Vuodesta 2013 Columbus Blue Jackets -seuraa luotsannut Kekäläinen on ensimmäinen eurooppalainen NHL-johtaja.

Hän pelasi itse jääkiekkoa laitahyökkääjänä aluksi KalPassa ja Tampereen Ilveksessä, sitten amerikkalaisen Clarksonin yliopiston joukkueessa, NHL-joukkue Boston Bruinsissa, KalPassa ja Tapparassa, Ottawa Senatorsissa ja Vesterås IK:ssa. Pelaajauransa jälkeen Kekäläinen toimi muun muassa Ottawa Senatorsin pelaajatarkkailun johtajana ja Helsingin Jokereiden toimitusjohtajana.

Tampereen yliopisto valitsi Vuoden alumnin nyt seitsemännen kerran.

Jarmo Kekäläisen puhe Tampereen yliopiston lukuvuoden avajaisssa 5.9.2018Vuoden alumni kannustaa opiskelijoita heittäytymään 

Vuoden alumni Jarmo Kekäläinen: ”Vaimoni on antanut minun tavoitella unelmiani” Radio Moreenin haastattelu

Vuoden alumni 2017: Pääsihteeri Kristiina Kumpula  

kristiinakumpula_linkkivideoon.pngPääsihteeri Kristiina Kumpula valmistui Tampereen yliopistosta hallintotieteiden maisteriksi vuonna 1986 pääaineenaan julkisoikeus. Hän on tehnyt aktiivisesti yhteistyötä Tampereen yliopiston kanssa muun muassa luennoimalla eri tilaisuuksissa ja osallistumalla alumnitoimintaan.

Kumpula on toiminut Suomen Punaisen Ristin pääsihteerinä vuodesta 2004 ja tehnyt järjestössä pitkän uran sekä kotimaisten että kansainvälisten kysymyksien parissa. 

Hän on kiinnostunut erityisesti kolmannen sektorin toiminnan ja järjestötoiminnan kehittämisestä ja vapaaehtoistoiminnan roolista. Hänet nimettiin keväällä Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunnan (KANE) puheenjohtajaksi seuraavaksi nelivuotiskaudeksi.

Kumpula on muun muassa kansainvälisen Punaisen Ristin ja Punaisen puolikuun yhdistysten kansainvälisen liiton IFRC:n peruskirjatyöryhmän neuvottelukunnan puheenjohta ja kuuluu kansainvälisen Punaisen Ristin EU-toimiston koordinaatioryhmään.

Vuoden alumni 2016: Ministeri Antti Tanskanen 

tanskanen_linkkivideoon.PNG

Ministeri Antti Tanskanen on valmistunut Tampereen yliopistosta taloustieteiden kandidaatiksi 1969 ja tohtoriksi 1975. Hän on toiminut Jyväskylän yliopiston kansantaloustieteen professorina ja rehtorina, Suomen Akatemian pääjohtajana ja OP Ryhmän pääjohtajana, ja lukuisissa luottamustehtävissä, kuten Keskuskauppakamarin hallituksen puheenjohtajana ja Helsingin yliopiston hallituksen puheenjohtajana. Ministerin arvonimen hän sai 2002.

Tanskanen on Tampereen yliopiston kauppatieteiden kunniatohtori ja Maanpuolustuskorkeakoulun sotatieteiden kunniatohtori. Antti Tanskasen puhe Lukuvuoden avajaisissa 6.9.2016 (pdf)

Vuoden alumni 2016 ministeri Antti Tanskanen: Talouspolitiikan strategisia virheitä ei tulisi yrittää korjata tiedepolitiikkaa sotkemalla

Vuoden alumni 2015: Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee

Päivi SillanaukeeSosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee on valmistunut Tampereen yliopistosta lääketieteen lisensiaatiksi 1994, väitellyt samassa yliopistossa 1997 ja suorittanut Tampereen yliopistojen yhteisen General Executive MBA -ohjelman vuosituhannen vaihteessa.

Sillanaukee on ollut vuosien ajan lukuisin tavoin yhteistyössä Tampereen yliopiston eri yksiköiden ja tutkijoiden kanssa ja toiminut muun muassa sosiaali- ja terveysjohtamisen executive MBA -ohjelman luennoitsijana. Hän on kuulunut myös yliopiston alumnineuvostoon ja edistänyt toiminnallaan aktiivisesti Tampereen yliopiston ja sen alumnien yhteydenpitoa.

Vuoden alumni 2014: Ulkoasiainneuvos Kai Sauer

Kai SauerKai Sauer on valmistunut yhteiskuntatieteiden maisteriksi Tampereen yliopistosta 1995 pääaineenaan kansainvälinen politiikka. Hän aloitti elokuun puolivälissä työnsä New Yorkissa Yhdistyneissä kansakunnissa olevan Suomen pysyvän edustuston päällikkönä eli Suomen YK-suurlähettiläänä.

Sauer siirtyi New Yorkiin Jakartasta, jossa toimi Suomen Indonesian-suurlähettiläänä. Hän on palvellut Suomen YK-edustustossa New Yorkissa myös aiemmin. Lisäksi hän on työskennellyt Suomen suurlähetystössä Zagrebissa.

Sauer on itse aktiivisesti edistänyt Tampereen yliopiston menestystä. Hän on ollut avaamassa yliopistolle monia ovia ja hänellä on ollut merkittävä rooli koulutusyhteistyön rakentamisessa Tampereen yliopiston ja indonesialaisten yliopistojen välille.

Vuoden alumni 2013: Neuvonantaja Eila Nevalainen

Vuoden alumni 2013 Eila NevalainenNeuvonantaja, yhteiskuntatieteiden kandidaatti Eila Nevalainen on valmistunut Tampereen yliopistosta yhteiskuntatieteiden kandidaatiksi 1970 pääaineenaan kansainvälinen politiikka. Nevalainen valittiin 2007 silloisen tasavallan presidentin Tarja Halosen lehdistöpäälliköksi ja kabinetin jäseneksi. Hän jatkoi tässä tehtävässä presidentti Halosen presidenttikauden loppuun saakka 2012.

– Työurani jakautuu kahteen haaraan, jotka ovat vahvistaneet toinen toistaan. Siksi olen tuntenut voivani liikkua sekä politiikassa ja julkisella sektorilla että yritysympäristössä jokseenkin ennakkoluulottomasti, Nevalainen kertoo.

– Olen ollut toimittajana noin 25 vuotta ja toiminut poliittisen päättäjän neuvonantajana reilut 15 vuotta. Olen onnekkaasti päässyt siirtymään tehtävästä toiseen; monipuolisuus on ollut suuri rikkaus.

Nevalaisen toimittajanuran keskeisin jakso oli Talouselämä-lehdessä, jonka toimittajana ja toimituspäällikkönä hän kehitti lehteä. Sen jälkeen hän vastasi päätoimittajana silloisen Mainosuutiset-lehden uudistamisesta.

Euroopan unionissa Nevalainen työskenteli yhteensä 11 vuotta, joista noin puolet parlamentissa ja puolet Euroopan komissiossa komissaarin tiedottajana ja kabinetin jäsenenä.

– Missioni on tehdä sellaisia asioita, jotka tuntuvat hyviltä ja tärkeiltä. Kun aikoinaan piti määritellä harrastustietoja, tapanani oli sanoa: yritysanalyysit, liike ja liikehdintä. Ainakin kaksi näistä pitää edelleen paikkansa. Pidän itseäni edelleen yhteiskunnallisesti aktiivisena henkilönä, ja haluan ravita itseäni monipuolisesti kulttuurilla, Nevalainen kuvaa.

Tampereen yliopiston Alumni ry:n hallituksessa Nevalainen on toiminut aktiivisesti vuodesta 2011.

Vuoden alumni 2012: Pääministeri Jyrki Katainen

Vuoden alumni 2012 Jyrki KatainenPääministeri, yhteiskuntatieteiden maisteri Jyrki Katainen on kutsuttu Tampereen yliopiston Vuoden alumniksi lukuvuodeksi 2012–2013. Valinta julkistettiin Tampereen yliopiston lukuvuoden 2012–2013 avajaisissa 6.9.2012.

Jyrki Katainen on valmistunut Tampereen yliopistosta yhteiskuntatieteiden maisteriksi 1998 pääaineenaan valtio-oppi. Katainen on aloittanut kansanedustajana vuonna 1999 ja toiminut valtiovarainministerinä vuosina 2007–2011. Kokoomuksen puheenjohtaja hän on ollut vuodesta 2004. Pääministerinä Katainen on toiminut vuodesta 2011.

– On suuri ilo ja kunnia saada olla oman kotiyliopiston vuoden alumni, sanoo pääministeri Katainen ja kertoo saaneensa Tampereen yliopistolta merkittävän pääoman. Uuden tiedon oppiminen ja sen soveltaminen auttoi ymmärtämään, mitä kova työ tarkoittaa. Kansainvälistyminen sekä Tampereen yliopistossa että vaihto-opiskeluvuotena Leicesterin yliopistossa Englannissa oli hänelle keskeinen osa kasvamista nykyisiin tehtäviin.

– Opiskeluaika Tampereella muutti minua ihmisenä, se antoi mahdollisuuksia omaksua uusia asioita, se opetti kyseenalaistamaan ja problematisoimaan itsestäänselvyyksiä ja ennen kaikkea tuottamaan uutta tietoa, uutta osaamista faktojen ja teorioiden kautta, Katainen sanoo.

 
Kalevantie 4, 33014 Tampereen yliopisto
puh. (03) 355 111
Kysymykset ja palaute
Ylläpito: alumni@uta.fi
Muutettu: 7.9.2018 14.32 Muokkaa

Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto
03 355 111
kirjaamo@uta.fi


KARVI-auditoitu HR Excellence in Research

YLIOPISTO
Tutkimus
Opiskelijaksi
Ajankohtaista
Yhteistyö ja palvelut
Yliopisto

AJANKOHTAISTA
Aikalainen
Avoimet työpaikat
Rehtoriblogi
Tampere3

PALVELUT
Aktuaarinkanslia
Avoin yliopisto
Hallinto
Kansainvälisen koulutuksen keskus
Kielikeskus
Kielipalvelut
Kirjaamo
Kirjasto
Liikuntapalvelut
Viestintä
Tietohallinto
Tutkimuspalvelut
Täydennyskoulutus
Tietoarkisto
» lisää palveluita

OPISKELU
Opetusohjelma
Opinto-oppaat
Opiskelijan työpöytä

SÄHKÖISET PALVELUT
Andor-hakupalvelu
Uusi lainasi
Intra
Moodle (learning2)
NettiOpsu / NettiRekka
NettiKatti
Sähköinen tenttipalvelu
TamPub
Office 365 webmail
Utaposti webmail
Wentti