TYT | Avoin yliopisto / Avoimen yliopiston verkko-opinnot
TYT
Avoin yliopisto/verkko-opinnot
Sosiaalipsykologian peruskurssi


Kognitiivista sosiaalipsykologiaa: syventävät tekstit
EtusivuSisällysluettelo

 

 

Dialogi: Skriptistä allikkoon

- Tämähän on täydellinen idylli. Sininen kesätaivas on kattonamme, ilma on lempeän leuto ja kylmä olut kuplii tuopeissamme.

- Kieltämättä hyvä ilta tällä terassilla vetelehtimiseen.

- Katsohan vaivihkaa tuonne vasemmalle.

- Ai, mitä tarkoitat? Huomasitko jonkin kuuluisuuden, tutun tai muuta kummallista?

- Oletko sokeaa? Etkö näe, että noilla tyypeillä on nurinkäännetyt kumipuvut, päässään silinterihatut ja jaloissa punaiset huopatossut. Ja korviin on vielä ripustettu pienet sateenvarjot.

- Juu, en heti pannut merkille. Luulin aivan, että mieltäsi kuohautti heitä palvelevan tarjoilijan auki jäänyt sepalus.

- Herran jestas. Miten sinä saatoit kiinnittää huomiota sellaiseen ja olla näkemättä noita erikoisuuden tavoittelijoita.

- Tuohan on ihan tuiki tavallinen polttariporukka. Tänään pukeudutaan omituisesti, vedetään viinaa ja hullutellaan. Huomenna kokoontuvat ystävät ja sukulaiset ykköspukimissaan. Pariskunta vihitään maistraatissa tai kirkossa asianmukaisen kaavan mukaisesti. Heitetään ehkä riisiä, juhlijat kokoontuvat jonnekin syömään ja juomaan. Pariskunta saattaa kulkea tämän matkan moottoriajoneuvolla, jonka takapuskuriin on sidottu rämiseviä pikkuesineitä. Olennaista on kuitenkin, että kyseinen menopeli ei ole aivan tavallinen arkinen peruskottero: mieluummin mersu, museoauto tai rättisitikka. Avataan shampanjapullo, esitetään liikuttavia tai humoristisia puheita, toivotellaan onnea ja menestystä ja ohessa luovutetaan häälahjat. Sitten saatetaan tanssia ja juoda lisää, jotta virallinen tunnelma vähän löystyisi. Iltaa kohti mentäessä pariskunnalle esitetään pikkutuhmia huomioita tulevasta hääyöstä ja uusien veronmaksajien tekemisestä. Seuraavana päivänä pariskunta lähtee sitten häämatkalle, joka on eräänlainen siirtymäriitti, jonka aikana ja jonka kautta he matkaavat yhteiseen kotiinsa. Sellainen on täkäläisten häiden tapahtumaskeema eli skripti pääpiirteissään.

- Ja mitä tekemistä tuolla litanialla muka on likinäköisyytesi kanssa?

- Olisin ehkä saattanut huomioida sukelluspuvut, jos olisimme nyt kirkossa, mutta tässä ympäristössä ne ovat osa ymmärrettävää ja hyväksyttävää tapahtumasarjaa; näennäisessä poikkeuksellisuudessaan yhtä normaalia, kuten farkut ja nahkatakki sellaisella, joka ei mene huomenna naimisiin. Jos nuo tyypit viihtyisivätkin noissa tamineissaan niin hyvin, että pukeutuisivat niihin joka viikonloppu ja alkaisivat käyttää tätä terassia kantapaikkanaan, siirryttäisiin kokonaan toisenlaiseen käsikirjoitukseen.

- Porttikieltoskriptiin tai järjestyspoliisiskriptiin?

- Tai skriptiin, joka kuuluu: olette vinksahtaneet tosi pahasti. Minusta sukelluspuvut ovat nykyään vähemmän yllättävä käänne ravintolaillan kulussa kuin tarjoilijan saapuminen pöytään sepalus auki, kantaen tarjottimella laseja, joissa on jotain kellertävää nestettä. Kerrassaan tyrmistyttävää.

- Ha ha! Sen sijaan, jos puiston pensaiden välistä hoippuu eteen tenulta tuoksuva ja rähjäinen mieshenkilö, niin auki jäänyt sepalus on ilmestyksessä mitä luontevin osa asukokonaisuutta?

- Niin, asiaan ei kiinnittäisi siinä yhteydessä välttämättä mitään huomiota, koska se on osa puliukkoskeemaa ja sopii puistokävelyn skriptiin muutenkin erinomaisesti. Henkilö, joka on kasvanut ja elänyt paikassa, josta ei löydy polttariperinnettä tai puliukkoja, voisi tietenkin turistina olla ymmällään kummassakin tilanteessa. Elokuvan ja näytelmän maailmasta lainatun skriptin eli käsikirjoituksen käsite tarkoittaa sitä yleistynyttä tietoa, joka koskee tietyn tyyppisiä tilanteita. Skriptistä puhuminen kuvaa sitä, että useimmat sosiaaliset tilanteet ovat sellaisia, joissa tiedämme etukäteen suurin piirtein, mitä minulta odotetaan, mikä on minulle sopivaa käytöstä ja miten voin odottaa muiden toimivan. Skriptin ideaan kuuluu se, että ne ohjaavat toimintaamme ja ne ovat ennustettavia.

- Skriptit ovat siis samantyyppisiä kuin ne elokuvat, joissa ylimalkainen tapahtumakulku saattaa selvitä kokeneelle katsojalle jo viiden ensimmäisen minuutin aikana?

- Näin väitetään. Sellaisen käytännöllisempänä äärimuotona voisi pitää esimerkiksi diplomatiaa, jossa asioille on tarkka järjestyksensä ja paikkansa. Toki skriptit voivat muuntua tai olla epämääräisempi, kuten häiden kohdalla. Jotkut saattavat mennä naimisiin salaten asian kaikilta muilta paitsi todistajilta. Toisaalta on sitten julkisten häiden skripti, jossa osa on vanhaa perinnettä osa uusia tapoja, joista monet ovat siirtyneet suomalaiseen hääjuhlaan jostakin kauempaa. Tähän kuuluu se, että jos nyt yhdysvaltalaiseen hääskriptiin tulee jokin uutuus, epäilen sen parinkymmenen vuoden päästä se alkaa olevan osa suomalaista hääskriptiä.

- Eikö voisi yhtä hyvin puhua suoraan tavoista, niiden leviämisestä, oppimisesta ja vakiintumisesta.

- Tyytyisit johonkin sosiologiseen kuvailuun ja selitykseen? Ei onnistu oikein psykologian puolella... Skriptien sitä paitsi sanotaan ohjaavan tulkintojen tekemistä ja muistamista. Polttariporukka saa kulkea rauhassa monissa anniskelupaikoissa julkeasta ulkomuodostaan ja kummallisesta käyttäytymisestään huolimatta, koska ihmiset tulkitsevat näkymän naimisiinmeno-skriptillä. Poliisi, joka pidättää kadulla vastaan hangoittelevan humalaisen unohtuu helposti ajan kuluessa, mutta jos olisit nähnyt sen sijaan poliisin laittavan rautoihin toista poliisia, voisi olla, että kertoisit siitä vielä vuosien kuluttua, koska se ei ole tavanomaisen skriptin mukainen tapahtuma. Toisaalta voi käydä niin, että mukautamme muistojamme skriptin mukaiseksi.

- Eli muistaisin rautoihin pannun poliisin olleen sittenkin tavallinen humalainen?

- Juuri niin. On väitetty, että jopa tulevaisuutta koskevat uumoilut menevät skriptien mukaan. Jos suomalaisilta olisi 1970-luvulla kysytty, että mikä olisi syynä siihen, jos 50 vuoden päästä Suomen oma eduskunta olisi lakkautettu, useimmat olisivat kenties ehdottaneet syyksi väkivalloin tapahtunutta valloitusta. Nyt useampi saattaisi arvella, että syynä olisi yhdentyminen liittovaltioksi muiden Euroopan maiden kanssa.

- Väität siis, että skeemat ja skriptit ohjaisivat toimintaamme. Mitäpä jos vietän joulun ihan tavallisena vapaapäivänä? Onko skeemassani tai skriptissäni silloin jotain vikaa?

- Oletko varma, että tiedät mitä jouluna kuuluisi tehdä?

- Suurin piirtein. Se vietetään yleensä kinkkujen, lahjojen ja joulukuusten seassa perhejuhlana.

- Hankala kysymys. Aion ehdottaa, että sinulta puuttuu joulua koskevat skeemat ja skriptit. Pitäisi varmaan olettaa, että on kahdenlaisia skeemoja: niitä, jotka ohjaavat toimintaa ja niitä, joita saatamme käyttää toiminnassamme miten lystää. Ehkäpä pitäisi olettaa, että vapaapäiväskeema olisi korvannut jouluskriptisi tai jotain sinne päin. Enpäs tiedä.

- Jatketaanko tätä terassinaukkailuskriptiä vielä toisella oluella?

- Ilman muuta.

Alkuun
Lähteet