Avoimen opiskelijatarinat

Selaa tarinoita
Susanna Sumuvuori

Sosiaalityön opinnoilla kohti tutkintoa ja uutta uraa

Yli kymmenen vuoden arkistonhoitajan työuran jälkeen seinäjokisella Susanna Sumuvuorella heräsi ajatus alanvaihdosta ja uuden ammatin opiskelusta. Sosiaaliala nousi hiljalleen ajatuksissa ykköseksi ja siitä tietoja etsiessä hänelle varmistui, että juuri yliopistotason sosiaalityön opinnot ovat se, mitä hän haluaa opiskella, vaikka se tarkoitti pitkää opintopolkua.

- Ilokseni huomasin, että Tampereen yliopiston avoimessa yliopistossa on mahdollisuus suorittaa sosiaalityön perus- ja aineopinnot, sekä myös runsaasti muita tutkintoon kuuluvia opintoja, vuonna 2013 opintonsa aloittanut Susanna kertoo.

Susanna arvostaa erityisesti avoimen opintojen joustavuutta, esimerkiksi osan luennoista on voinut katsoa verkon välityksellä ja suorittaa tenttejä silloin, kun se itselle parhaiten sopii.

- Opintojen alkuvaiheessa lapseni olivat pieniä ja aviomies teki kahta työtä. Opintojen suorittaminen ilman joustavia suoritusmahdollisuuksia ei ehkä olisi ollut edes mahdollista - tai ainakin se olisi ollut hyvin hankalaa.

Opintojen alussa kesti hetken päästä sisälle tieteellisen tekstin käsitteisiin ja englanninkieliseen materiaaliin, mutta opiskelutaitojen karttuessa opinnot ovat edenneet motivoituneella Susannalla hienosti. Avoimessa yliopistossa hänelle kertyi 177 opintopistettä.

Opinnot Susanna arvioi laadukkaiksi, monipuolisiksi ja innostaviksi.

- Kaikenlaisen uuden tiedon lisäksi yhteiskuntatieteiden eri aloilta suorittamani opinnot ovat laajentaneet maailmankuvaani, opettaneet katsomaan ja näkemään asioita monelta kantilta ja antaneet paljon ajattelemisen aihetta sekä uusia näkökulmia ympäröivään maailmaan, yhteiskuntaan ja sen eri ilmiöihin, kertoo Susanna opiskelun annista.

Erityisellä lämmöllä Susanna muistelee sosiaalityön aineopintojen ajan koossa ollutta opiskelijaryhmää, joka toi opintoihin paljon uutta sisältöä, mielenkiintoisia ja antoisia keskusteluja, vertaistukea ja huumoria.

Tärkeintä Susannalle on kuitenkin se, että opinnot ovat vieneet kohti toiveammattia. Aineopinnot suoritettuaan hän on voinut jo tehdä sosiaalityöntekijän sijaisuuksia. Kesällä 2017 Susanna tuli valituksi tutkinto-opiskelijaksi ja nyt tavoitteena on kahden vuoden kuluttua yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinto ja sosiaalityöntekijän muodollinen pätevyys.

- Hetkeäkään en ole katunut avoimen yliopisto-opintojen aloittamista.


Jaana Etula

Yritysvastuun opinnoista lisäpontta yrittäjän arkeen

Jaana Etula innostui avoimessa yliopistossa tarjolla olleesta Johtamiskorkeakoulun Resbonsible Business and Sustainability –teemakokonaisuuden suorittamisesta työnsä kautta.

- Olen saanut työskennellä parin vuoden ajan yritysvastuuta käsittelevien tekstien parissa. Yritysvastuu on erittäin mielenkiintoinen aihe ja ajattelin, että opintokokonaisuus antaisi minulle lisäeväitä aiheen kanssa työskentelyyn. Haluan myös tulevaisuudessa edistää vastuullista ja kestävää liiketoimintaa.

Jaanalla on ollut oma viestintäalan yritys kymmenen vuotta. Hän tekee käännöstöitä, kirjoittaa, toimii copy editorina ja neuvoo yrityksiä erilaisissa viestintään liittyvissä kysymyksissä. Viime vuosina hän on tehnyt myös opettajan sijaisuuksia. - Olen valmistunut filosofian maisteriksi vuonna 2009. Pääaineenani oli englantilainen filologia ja sivuaineina liiketalous (pääasiassa markkinointi), käännöstiede sekä kulttuurienvälinen viestintä. Minulla on myös ravintolakokin ammattitutkinto.

Avoimessa yliopistossa opiskelussa Jaanasta parasta ovat olleet motivoivat, hyvin järjestetyt kurssit. Vaikka ajan järjestäminen opinnoille muutoinkin kiireisessä arjessa on ollut välillä haasteellista, Jaana on kokenut opiskelun kannattavaksi. - Minusta tuntui, että nyt saan opiskella oikeasti itseäni, en vain tutkintoa varten.

Opinnot myös rytmittivät sosiaalisuudellaan itsenäisen yrittäjän usein yksinäistä puurtamista vaativia työviikkoja. Opiskelun ohessa tutustui uusiin ihmisiin, koska samoilla kursseilla opiskelevat useimmiten sekä Tampereen yliopiston tutkintoa suorittavat opiskelijat että avoimen yliopistonkin opiskelijat.

Opiskelu on kasvattanut viestintäyrittäjän ammattitaitoa ja itsevarmuutta. Myös into oppia lisää on vain voimistunut ja se tuottaa mukavasti tuloksiakin. - Sain myös mielenkiintoisen työprojektin ehkäpä osittain opintojen kautta lisääntyneen osaamiseni ansiosta.


Annikka Paavola

Monipuolisesti oikeustieteiden opintoja

Tampereen kaupungin kaupunkitarkastajana sekä taloustehtävissä työskennellyt HM Annikka Paavola on opiskellut avoimena yliopisto-opetuksena monipuolisesti oikeustieteiden opintoja: niin vero-oikeutta ja yritysjuridiikkaa kuin julkisoikeuttakin.

Hän kertoo, että oikeustieteiden kurssit alkoivat kiinnostaa, kun lähes kaikkea muuta oli jo tullut opiskeltua. - Olin opiskellut jo kaikki kunta-sanalla alkavat kurssit ja kaikki mielenkiintoiset tarjolla olleet kauppatieteiden kurssit, niin päätin siirtyä oikeuteen.

Kurssit olivat Annikan mielestä tarpeeksi haasteellisia, osa kursseista oli vaativia ja opiskeltujen asioiden soveltamista täytyi opetella. - Aina ei tentissä lakikirjasta ole ollut mitään hyötyä, kun teksti on paikoin läpipääsemätöntä.

Opinnoissa kohtaa paljon uusia, mielenkiintoisia ihmisiä, niin oman kurssin opiskelukavereita kuin useita luennoitsijoitakin. Tämän lisäksi Annikka kokee, että sekä erilaiset kurssit että myös niiden tentit ovat avanneet hänen ymmärrystään eri aihealueista ihan uudella tavalla.

– Viestintäoikeuden kurssin jälkeenkin seurasi mediaa annettujen tehtävien valossa.

Annikan mielestä opiskelu on antanut paljon onnistumisen tunteita ja niistä on ollut apua myös työtehtävissä. Hän on saanut puurtaa ja panostaa opintoihinsa juuri niin paljon kuin on halunnutkin.

- Pidän erityisesti tenttitilanteista, puurtamisesta ja siitä tunteesta, kun saa tentin tehtyä. Ja tietysti opiskelusta on ollut paljon hyötyä töissä. Lakitekstien lukeminen ja ymmärtäminen on helpottunut.