Sisältöön
tampereen yliopisto: viestintätieteiden tiedekunta:
Viestintätieteiden tiedekuntaTampereen yliopistoViestintätieteiden tiedekunta

» Etusivulle
» Ajankohtaispalstan arkisto

Liikkeelle! - Uuteen kotiin -näyttely

Liikkeelle! – Uuteen kotiin -näyttely 24.4.–15.11.2015 kertoo uuden kodin rakentamisesta ja identiteetin säilyttämisestä karjalaisten evakoiden ja humanitaarisista syistä Suomeen muuttaneiden pakolaisten näkökulmasta. Näyttely on toteutettu yhdessä Mediamuseo Rupriikin kanssa. Näyttelyssä on ollut yhteistyössä muun muassa pirkanmaalaisia karjalaisseuroja sekä Tampereen yliopiston Viestinnän, median ja teatterin yksikön visuaalisen journalismin maisteriopiskelijoita. Mukana maisteriopiskelijat: Heli Blåfield, Maiski Juntti, Ville Koivisto, Teppo Moilanen, Arttu Muukkonen, Riina Rinne, Jarmo Stenmark ja Anna Tervahartiala.

Oman kodin jättäminen pakotetusti ei ole helppoa. Sopeutuminen uuteen kulttuuriin ja tapoihin oli monelle evakolle henkilökohtainen tragedia ja yhä järisyttävä kokemus. Nykyajan pakolaiset kokevat samanlaisia muutoksia ja tunteita Suomeen saapuessaan. Vaikka fyysinen koti on rakennettu uudelleen, niin juuret elävät yhä vanhoilla kotiseuduilla, myös jälkipolvien mielissä. Identiteetin rakentuminen jatkuu sukupolvesta toiseen.

Näyttelyssä esiteltävien karjalaisten kokemukset ovat melko yhteneväisiä. Koti Karjalassa jouduttiin jättämään kahteen kertaan, ensin talvisodan aikana ja sitten sodan päätyttyä. Uuteen kotiin sopeutumista helpottivat muun muassa muiden karjalaisten sijoittuminen samalle paikkakunnalle, yhteisöllisyys, iloinen mieli, optimismi, kulttuurielämä ja talkootyöt. Kuitenkin kaikkien juuret elävät yhä edelleen vahvasti Karjalassa.

Chilestä, Irakista ja Somaliasta muuttaneiden pakolaisten tarinat ovat karua kertomaa. Pelko ja epävarmuus täyttivät kotimaassa mielen. Pakomatka oli monelle heistä vaarallinen. Myös näyttelyn pakolaisten sopeutumista uuteen kotiin helpottaa yhteisöllisyys, sosiaalinen mieli ja erilaiset harrastukset. Suomen kielen oppiminen auttaa tulevaisuuden suunnittelua. Kotiin, entisille asuinsijoille on ikävä, mutta paluuhaaveista huolimatta, kaikille se ei ole edelleenkään mahdollista.

Näyttelyyn on tuotu kaikille yhteneväisiä teemoja, jotka ovat musiikki, ruoka, käsityöt, pukeutuminen ja koristautuminen sekä viestintä. Timo Wrightin teoksessa Pitkä matka kotiin näyttelijä Vesa Vierikko lukee tarinoita pakolaisten ja evakoiden kokemuksista. Näyttely esittelee myös historiallista kuvamateriaalia Karjalan evakoista. Postimuseo avaa näyttelyn yhteydessä verkossa luovutetun alueen postitoimipaikkoja kuvaavan aineiston.

Liikkeelle! – Suomi sodan jälkeen on Trafiikki-museoiden verkostonäyttelyhanke, jossa yhdeksän museota käsittelee jälleenrakennuskauden Suomea kunkin museon valitsemasta näkökulmasta. Trafiikki-museot ovat liikenteen ja viestinnän erikoismuseoita. 

Postimuseo

Liikkeelle!-näyttely - kuva Antti Yrjönen

(kuva: Antti Yrjönen)

 

 
Ylläpito: cmt.info@uta.fi
Muutettu: 27.4.2015 14.24 Muokkaa

Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto
03 355 111
kirjaamo@uta.fi


KARVI-auditoitu HR Excellence in Research

YLIOPISTO
Tutkimus
Opiskelijaksi
Ajankohtaista
Yhteistyö ja palvelut
Yliopisto

AJANKOHTAISTA
Aikalainen
Avoimet työpaikat
Rehtoriblogi
Tampere3

PALVELUT
Aktuaarinkanslia
Avoin yliopisto
Hallinto
Kansainvälisen koulutuksen keskus
Kielikeskus
Kielipalvelut
Kirjaamo
Kirjasto
Liikuntapalvelut
Viestintä
Tietohallinto
Tutkimuspalvelut
Täydennyskoulutus
Tietoarkisto
» lisää palveluita

OPISKELU
Opetusohjelma
Opinto-oppaat
Opiskelijan työpöytä

SÄHKÖISET PALVELUT
Andor-hakupalvelu
Uusi lainasi
Intra
Moodle (learning2)
NettiOpsu / NettiRekka
NettiKatti
Sähköinen tenttipalvelu
TamPub
Office 365 webmail
Utaposti webmail
Wentti