Sisältöön
tampereen yliopisto: viestintätieteiden tiedekunta: tkga 2018:
Viestintätieteiden tiedekuntaTKGA
TKGA 2018

Tampere Kuplii Goes Academic 2016

Sarjakuvahahmojen lumoa

Vuoden 2016 Tampere Kuplii Goes Academicin esitelmiä yhdistää kiinnostus hahmoihin. Sarjakuvassa olennaista on toimijoiden visuaalinen kuvaus: sankarit toistuvat yleensä ruudusta toiseen. Kiinnostavat hahmot ovat myös usein se, mikä saa lukijan tarttumaan teoksiin. Seminaarin esitelmät käsittelevät sarjakuvahahmoja monitieteisesti ja laaja-alaisesti: päivän aikana kuullaan ruotsalaisesta Aarne Ankasta ja venäläisten pilapiirrosten eläinsymboliikasta. Piirrettyjen kuvien ulkopuolelle aiheen käsittelyä jatkavat seminaarin iltapäivän kaksi viimeistä esitelmää, joissa hahmot nähdään osana populaari- ja fanikulttuuria, elokuvia ja pelejä. Seminaariin on vapaa pääsy, tervetuloa kuuntelemaan!

  • Perjantaina 18.3.2016, 11.00 - 17.00
  • Tampereen yliopiston pääkirjasto Linna, Väinö Linna –sali, Kalevantie 5.
    Keskustakampuksen kartta

Seminaarin ohjelma:

**************************************************************************************
11.00-12.00
Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinto 2016

Palkinnon jakaa näyttelijä Heli Sutela.
Ehdokkaat esillä Sarjakuva-Finlandian-www-sivuilla

**************************************************************************************

12.15-12.30
Seminaarin avaus FL Leena Romu

12.30 – 13.15
Jonne Lehto: "Älä leiki sen Waltin kanssa, jos se kerran on niin ilkeä" - Aarne Ankan vaikea suhde Akuun

Walt Disney Company uhkaili 80- ja 90-luvuilla Aarne Ankan julkaisijoita oikeustoimilla syyttäen heitä tekijänoikeusrikkomuksista. Onko Aarne pelkkä kopio Akusta, vai onko kyse jostain muusta? Esityksessä pyritään alustavien tutkimustulosten pohjalta avaamaan Charlie Christensenin luoman tukholmalaisen antropomorfisen ankkahahmon, Aarne Ankan, parodista suhdetta Aku Ankkaan yhtäläisyyksien ja eroavaisuuksien kautta.

Jonne Lehto viimeistelee parhaillaan Aarne Ankka -aiheista Pro gradu -tutkielmaansa Tampereen yliopiston Pohjoismaisten kielten tutkinto-ohjelmassa. Tutkielma keskittyy Charlie Christensenin kahteen ensimmäiseen Aarne Ankka -albumiin parodian ja satiirin näkökulmasta. Kandidaatintutkielmassaan Lehto käsitteli naiskuvaa samaisessa sarjakuvassa.

13.15 – 14.00
Reeta Kangas: Susi lampaan vaatteissa – eläinsymboliikka mielikuvien muokkaajana neuvostopilapiirroksissa

Krokotiilin kyyneleet, leijonan osa, lypsylehmä – nämä ovat eläinsymboliikkaan pohjaavia kielikuvia, jotka ovat meille tuttuja myös poliittisesta kielenkäytöstä. Kuvallisessa propagandassa kielikuvat muuttuvat visuaalisiksi metaforiksi, joilla pyritään vaikuttamaan katsojaan ja hänen mielikuviinsa maailmasta. Mutta mitä eläinkuvien avulla halutaan viestittää? Entä mistä nämä eläinsymbolit kumpuavat? Tarkastelen aihetta neuvostoliittolaisen Kukryniksy-taiteilijakolmikon Pravdassa 1965–1982 julkaistujen pilapiirrosten kautta.

Reeta Kangas (FM, MPhil) viimeistelee parhaillaan väitöskirjaansa Turun yliopiston venäjän kielen oppiaineessa. Hänen tutkimuksensa käsittelee eläinsymboliikan käyttöä neuvostoliittolaisissa kylmän sodan ajan pilapiirroksissa ja tällaisten kuvien asemaa propagandavälineenä. Aiemmassa tutkimuksessaan hän on keskittynyt toisen maailmansodan aikaisiin neuvostopilapiirroksiin.

14.00 - 14.30 Kahvitauko

14.30 – 15.15
Laura Antola: Battle of New York, Age of Ultron ja Civil War – Supersankarit yhteiskunnan asialla

Yhdysvaltalaisen Marvel-kustantamon sarjakuvat ovat jo vuosikymmenten ajan olleet populaarikulttuurin ytimessä. Elokuva-adaptaatioiden myötä hahmot ja tarinat ovat tulleet tutuiksi yhä laajemmalle yleisölle. Sarjakuvissa on käsitelty aiheita HIV:stä huumeriippuvuuteen, 9/11-terrori-iskuista Obaman valintaan presidentiksi. Elokuva-adaptaatioiden tapahtumat taas heijastelevat terrorismin vastaista sotaa ja kansalaisten valvontaa. Esitelmässä pohditaan sitä, millaista maailmankuvaa amerikkalaiset supersankarit puolustavat. Suuri voima tuo mukanaan suuren vastuun, mutta millaisesta yhteiskunnasta sankarit ovat vastuussa?

Laura Antola on mediatutkimuksen tohtorikoulutettava Turun yliopistosta. Hän teki pro gradunsa väkivallan oikeuttamisesta supersankarisarjakuvissa, ja väitöskirjan aiheena on uusliberalismi Marvelin supersankarikertomusten adaptaatioissa. Tarkastelun kohteena ovat niin maailman tuottoisimmaksi elokuva-franchiseksi nousseet Marvel-elokuvat kuin sarjakuvien käännökset ja fanien cosplay-kilpailutkin.

15.15 – 16.00
Tanja Välisalo: Antropomorfiset eläimet ja taistelulentäjät. Mitä fanien omat hahmot kertovat fandomista?

Fanit rakentavat yhä useammin omia fiktiivisiä hahmojaan fanifiktiossa, fanitaiteessa sekä virtuaali- ja pelimaailmoissa. Inspiraatio on ammennettu faniuden kohteena olevasta televisiosarjasta, elokuvasta, sarjakuvasta tai kokonaisesta populaarikulttuurin genrestä, mutta hahmo on fanin itse luoma. Millaisia hahmoja fanit luovat ja millaisia merkityksiä hahmot saavat? Miten hahmojen ruumiillistuminen virtuaalisiksi avatareiksi vaikuttaa faniuden kokemukseen? Esityksessä ilmiötä käsitellään erityisesti turrifandomin ja Battlestar Galactica -roolipelaajien kautta.

Tanja Välisalo on yliopistonopettaja ja nykykulttuurin tohtorikoulutettava Jyväskylän yliopistossa. Hänen väitöskirjatutkimuksensa käsittelee virtuaalihahmojen rakentamista ja käyttöä eri fandomeissa.


16.00 – 17.00
Keskustelua


17.00
Seminaarin päätös

 
Ylläpito: cmt.info@uta.fi
Muutettu: 7.2.2017 10.27 Muokkaa

Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto
03 355 111
kirjaamo@uta.fi


KARVI-auditoitu HR Excellence in Research

YLIOPISTO
Tutkimus
Opiskelijaksi
Ajankohtaista
Yhteistyö ja palvelut
Yliopisto

AJANKOHTAISTA
Aikalainen
Avoimet työpaikat
Rehtoriblogi
Tampere3

PALVELUT
Aktuaarinkanslia
Avoin yliopisto
Hallinto
Kansainvälisen koulutuksen keskus
Kielikeskus
Kielipalvelut
Kirjaamo
Kirjasto
Liikuntapalvelut
Viestintä
Tietohallinto
Tutkimuspalvelut
Täydennyskoulutus
Tietoarkisto
» lisää palveluita

OPISKELU
Opetusohjelma
Opinto-oppaat
Opiskelijan työpöytä

SÄHKÖISET PALVELUT
Andor-hakupalvelu
Uusi lainasi
Intra
Moodle (learning2)
NettiOpsu / NettiRekka
NettiKatti
Sähköinen tenttipalvelu
TamPub
Office 365 webmail
Utaposti webmail
Wentti