Sisältöön
tampereen yliopisto: viestintätieteiden tiedekunta: tkga 2018:
Viestintätieteiden tiedekuntaTKGA
TKGA 2018

Tampere Kuplii Goes Academic 2014

Supersankareita ja sarjakuvainstituutioita - eli kuinka sarjakuva pelastaa maailman

  • Perjantaina 28.3.2014,
  • Tampereen yliopiston pääkirjasto Linna, Väinö Linna –sali, Kalevantie 5.
    Keskustakampuksen kartta

Seminaarin ohjelma:

10.15-10.30
Seminaarin avaus FT Mervi Miettinen ja FM Leena Romu

10.30 – 11.15
Hilkka Vähänen: Supersankarit Hollywoodissa

Lepakkomies, Hämäkkimies, Rautamies ja kumppanit eivät tätä nykyä seikkaile vain sarjakuvissa, vaan ovat tuttuja ennen kaikkea Hollywoodin suurbudjettisista elokuvista. Millaiselle yleisölle supersankarielokuvia tehdään? Millaisessa muodossa sankarit siirtyvät sarjakuvien sivuilta valkokankaalle? Miten sarjakuvien ja sarjakuvafilmatisointien maailmat vaikuttavat tosiinsa? Mistä johtuu tämänhetkinen supersankarielokuvabuumi?

Hilkka Vähänen on kansainvälisen politiikan opiskelija Tampereen yliopistosta. Hän innostui 2000-luvun alussa Spiderman- ja X-Men -elokuvien kautta supersankarisarjakuvista, ja on siitä lähtien ollut (etenkin Marvelin) klassisten amerikkalaisten supersankarisarjakuvien ja -elokuvien fani. Vähänen kirjoitti kandidaatintutkielmansa siitä, miten nykysupersankarielokuvat (esim. Iron Man, the Avengers) kuvaavat kansainvälistä politiikkaa, ja aiheen pyörittely jatkuu pro gradu –tutkielmassakin.


11.15-12.00
Essi Varis: Kuka asuu ruutujesi välissä? – Sarjakuvahahmojen alkeisanatomiaa

Esitelmässä pureudutaan sarjakuvahahmojen ominaisuuksiin kysymällä, miten sarjakuvakerronnassa muodostetaan henkilöhahmoja, ja miten niitä luetaan. Pohdittavaksi päätyy myös sarjakuvahahmojen epäinhimillisyys: ovatko sarjakuvahahmot epäinhimillisempiä (tai ”litteämpiä”) kuin muiden mediumien henkilöhahmot?

Essi Varis on Jyväskylän yliopistosta kesällä 2013 valmistunut filosofian lisensiaatti, jonka sarjakuvahahmoja tutkiskeleva väitöskirjaprojekti kulkee nimellä ”Graphic Human Experiments: Cores and Limits of Comic Book Characters”. Varis on kiinnostunut angloamerikkalaisista sarjakuvaromaaneista ja erityisesti aikuisten fantasiasarjakuvasta sekä kokeellisista ja intertekstuaalisista henkilöhahmoista.


12.00-12.45
Laura Kokko ja Sanna Ala-Ojala: Sarjakuvamuseohanke ja sarjakuvan tutkimuskirjasto

Sarjakuvan tutkimiseen saadaan huima parannus kun Sarjakuvamuseohanke alkaa kerätä sarjakuvan aineellista historiaa ja muistitietoa sekä kokoaa sarjakuvatutkimukset yhteen tietokantaan. Esittelyssä keräyshankkeet ja nettitietokannat.

FM Laura Kokko on hankekoordinaattori ja TaM Sanna Ala-Ojala tutkija Sarjakuvan tiedotuskeskus ry:llä.**************************************************************************************
13.30-14.30
Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinto 2014

Palkinnon jakaa Tampere Filharmonian taiteellinen johtaja, ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali.
Ehdokkaat esillä SarjakuvaFinlandian www-sivuilla

**************************************************************************************

14.30-15.15
Jenni Kallionsivu: Sarjakuvan matkailullinen tuotteistaminen

Suomi satsaa matkailumarkkinoilla moderneihin humanisteihin, jotka etsivät matkoillaan aitoja kulttuurisia elämyksiä. Mitä suomalainen sarjakuva-ala voi heille tarjota? Entä voiko suomalaisen sarjakuvan taiteellinen menestys ulkomailla tuoda mukanaan myös taloudellista menestystä?

Jenni Kallionsivu on tuottaja, joka on erikoistunut sarjakuvan ja kirjallisuuden soveltavaan ja elämykselliseen käyttöön. Häntä kiinnostaa erityisesti se, mitä luova talous käytännössä tarkoittaa. Selvittääkseen asiaa Kallionsivu on muun muassa vetänyt Suomen sarjakuvaseurassa Sarjakuvan matkailullinen tuotteistaminen -hanketta, jossa selvitettiin matkailu- ja sarjakuva-alojen yhteistyön mahdollisuuksia.


15.15-16.00
Verna Kuutti: Kuinka sarjakuva pelastaa journalismin (ja koko maailman)

Pahimmat pessimistit soittelevat jo kuolinkelloja nykymuotoiselle journalismille. Voisiko sarjakuva saada lukijat taas maksamaan journalismista? Toimittaja Verna Kuutti esitteleesarjakuvajournalismin supervoimia.

Verna Kuutti on helsinkiläinen toimittaja ja Tampereelta valmistunut yhteiskuntatieteiden maisteri, jonka vuonna 2011 valmistunut pro gradu – tutkielma käsitteli sarjakuvajournalismia. Kuutti opiskelee parhaillaan kuvataidekasvatusta ja opettaa sarjakuvajournalismia Helsingin sarjakuvakeskuksella.


16.00-17.00
Keskustelua


17.00
Seminaarin päätös

 
Ylläpito: cmt.info@uta.fi
Muutettu: 3.2.2015 12.40 Muokkaa

Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto
03 355 111
kirjaamo@uta.fi


KARVI-auditoitu HR Excellence in Research

YLIOPISTO
Tutkimus
Opiskelijaksi
Ajankohtaista
Yhteistyö ja palvelut
Yliopisto

AJANKOHTAISTA
Aikalainen
Avoimet työpaikat
Rehtoriblogi
Tampere3

PALVELUT
Aktuaarinkanslia
Avoin yliopisto
Hallinto
Kansainvälisen koulutuksen keskus
Kielikeskus
Kielipalvelut
Kirjaamo
Kirjasto
Liikuntapalvelut
Viestintä
Tietohallinto
Tutkimuspalvelut
Täydennyskoulutus
Tietoarkisto
» lisää palveluita

OPISKELU
Opetusohjelma
Opinto-oppaat
Opiskelijan työpöytä

SÄHKÖISET PALVELUT
Andor-hakupalvelu
Uusi lainasi
Intra
Moodle (learning2)
NettiOpsu / NettiRekka
NettiKatti
Sähköinen tenttipalvelu
TamPub
Office 365 webmail
Utaposti webmail
Wentti