Sisältöön
tampereen yliopisto: viestintätieteiden tiedekunta: tkga 2018:
Viestintätieteiden tiedekuntaTKGA
TKGA 2018

Tampere Kuplii Goes Academic 2015

Sarjakuvakulttuurin fanit, lukijat ja tekijät

  • Perjantaina 27.3.2015,
  • Tampereen yliopiston pääkirjasto Linna, Väinö Linna –sali, Kalevantie 5.
    Keskustakampuksen kartta

Seminaarin ohjelma:

**************************************************************************************
11.00-12.00
Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinto 2015

Palkinnon jakaa kirjailija, animaatio-ohjaaja Katja Kettu.
Ehdokkaat esillä SarjakuvaFinlandian www-sivuilla

**************************************************************************************

12.15-12.25
Seminaarin avaus FL Leena Romu

12.25 – 13.10
Maarit Mutta: Hulluja nuo frankofonit! Ranskankielinen sarjakuva ja intertekstuaalisuus

Asterix, Tintti, Lucky Luke, Smurffit, Ahmed Ahne, Niilo Pielinen, Marsupilami, Piko ja Fantasio ovat tuttuja sarjakuvahahmoja monien lapsuudesta, jolloin albumeita ahmittiin suomen kielellä. Sarjakuvia pidetään usein helppona lukemistona, mutta mitä onkaan käännösten takana? Vastaako käännetty sarjakuva alkuperäistä ja jos ei, niin mitä menetetään? Mitä sarjakuvasta voi oppia vieraasta kielestä ja kulttuurista kiinnostunut lukija, kun hän sukeltaa kuvan ja tekstin pintakerroksen alle? Esityksessä keskitytään erityisesti Asterix-sarjakuvaan ja sen intertekstuaalisuuteen.

Maarit Mutta on Turun yliopiston ranskan oppiaineen yliopistonlehtori ja dosentti Jyväskylän yliopistosta. Hän on tutkinut ranskankielisen sarjakuvan kääntämistä Hergén Tintti-albumeissa pro gradu -tutkielmassaan ja myöhemmin sarjakuvan käyttöä vieraan kielen oppimisen välineenä.

13.10 – 13.55
Jakob Löfgren:
Comic books, fandom and folklore – why and how modern folkloristics can be applied to the studies of comic book culture

Comic book culture can be argued to contain many different kinds of cultural manifestations. It has evolved beyond the ‘mere’ reading and distribution of comic books and fan merchandise. In my talk I will explicate how comic book fandom can be studied thru the term folklore and what modern folkloristics can contribute to the study of different cultural manifestations of fandom, such as cosplay, community, and cons.

MA Jakob Löfgren is a PhD-student and teacher of folkloristics at Åbo Akademi University, Finland. He is pursuing a PhD at the department of Nordic folkloristics at ÅA on the intertextual connection between fandom, folklore and Discworld in the Hogswatch celebration of Wincanton, Somerset. Löfgren has taught courses on the relationship between folklore and popular culture; among them “Folklore and Sci-fi”, “Folklore and fandom” and “Comic books – interdisciplinary and cultural perspectives”. He got his MA from the same department in 2010 with the thesis I think about folklore much in the same way a carpenter thinks about trees – Sekundära världar och re-situation, om nyttjandet av folklore host tre skönlitterära författare; in which Don Rosa’s “The quest for Kalevala” was part of the research material.


13.55 - 14.30 Kahvitauko

14.30 – 15.15
Christoffer Leka: Tahroja paperilla – pienpainatteiden kustantaminen sähköisen viestinnän valtakunnassa

Kertomus siitä, mitä paperille painetuille sarjakuville tapahtuu digitaalisen vallankumouksen jälkeisessä maailmassa. Miten suomalainen omakustannesarjakuva voi menestyä taloudellisesti tai taiteellisesti vuonna 2015? Käsittelen esityksessäni suomalaista sarjakuvaa pienkustantajan näkökulmasta keskittyen yhdessä Kaisa Lekan kanssa tekemääni Time After Time -projektiin.

Christoffer Lekan ensimmäinen omakustannelehti Dead Head Comix ilmestyi vuonna 1987 hänen ollessaan 15-vuotias. Hän on myöhemmin urallaan opettanut graafista suunnittelua Lahden Muotoiluinstituutissa, valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta ja pyörittänyt palkittua Absolute Truth Press -kustantamoa.

15.15 – 16.00
Harri Filppa: Akateeminen kieli ja kuva

Luento lähestyy tieteen ja taiteen rajapintaa sarjakuvan välityksellä. Filppa käsittelee tieteellisen tekstin rakenteita lähestyen ilmaisua sekä taiteellisesta että tieteellisestä näkökulmasta. Taiteellisen osion lähtökohtana käytetään sarjakuvailmaisua ja sen teoriaa.

TaM Harri Filppa on oululainen sarjakuvantekijä ja -tutkija, joka toimii myös Oulun Sarjakuvakeskuksen toiminnanjohtajana. Hänen taiteellinen tuotantonsa käsittää pääsääntöisesti tieteellistä ja historiallista sarjakuvaa sekä kuvituksia useisiin julkaisuihin. Filpan pro gradu -työ Ruutujen kaupalla on julkaistu (Tiedettä ja sarjakuvaa - Ruutujen kaupalla, Kustannus HD 2011). www.filppa.com


16.00 – 17.00
Keskustelua


17.00
Seminaarin päätös

 
Ylläpito: cmt.info@uta.fi
Muutettu: 15.2.2016 9.14 Muokkaa

Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto
03 355 111
kirjaamo@uta.fi


KARVI-auditoitu HR Excellence in Research

YLIOPISTO
Tutkimus
Opiskelijaksi
Ajankohtaista
Yhteistyö ja palvelut
Yliopisto

AJANKOHTAISTA
Aikalainen
Avoimet työpaikat
Rehtoriblogi
Tampere3

PALVELUT
Aktuaarinkanslia
Avoin yliopisto
Hallinto
Kansainvälisen koulutuksen keskus
Kielikeskus
Kielipalvelut
Kirjaamo
Kirjasto
Liikuntapalvelut
Viestintä
Tietohallinto
Tutkimuspalvelut
Täydennyskoulutus
Tietoarkisto
» lisää palveluita

OPISKELU
Opetusohjelma
Opinto-oppaat
Opiskelijan työpöytä

SÄHKÖISET PALVELUT
Andor-hakupalvelu
Uusi lainasi
Intra
Moodle (learning2)
NettiOpsu / NettiRekka
NettiKatti
Sähköinen tenttipalvelu
TamPub
Office 365 webmail
Utaposti webmail
Wentti