Lastentautiopin tuore professori tutkii yleistyvää tulehduksellista suolistosairautta

Julkaistu 22.2.2018 - 09:40

Lasten tulehduksellinen suolistosairaus IBD (inflammatory bowel disease) on lisääntynyt räjähdysmäisesti, eikä syytä siihen tiedetä. Tampereen yliopiston tuore lastentautiopin professori Kaija-Leena Kolho on tutkinut IBD:tä lähes 15 vuotta ja kuuluu lukuisiin kansainvälisiin verkostoihin, joissa koetetaan selvittää muun muassa IBD:n syitä ja kehittää hoidon tasoa.

Hän on ollut mukana kirjoittamassa useita taudin kansainvälisiä hoitosuosituksia.

- Oma tutkimukseni tähtää hoitovasteiden yksilölliseen seurantaan ja taudin eri alatyyppien tunnistamiseen varhaisvaiheessa, Kolho kertoo.

Hän selvittää muun muassa, kuinka ulosteesta mitattavaa taudin aktiivisuuden merkkiainetta voidaan hyödyntää potilaiden yksilöllisessä hoidossa.

Tutkijat etsivät yhteyksiä suolistosairauteen esimerkiksi suoliston mikrobiomin muutoksista ja ravinnosta. Samoin selvitetään, voidaanko suolistobakteeriston koostumusta hyödyntää taudin tarkempaan luokitteluun ja hoidon tehon arviointiin.

- Mielenkiintoisena havaintona on todettu, että suolistobakteeriston koostumus ennakoi vastetta vaikeassa tautimuodossa käytettävälle lääkehoidolle. Nyt tutkitaan, voidaanko tätä alustavaa löydöstä hyödyntää tulevaisuudessa potilastyössä, Kolho kertoo.

IBD:tä eli haavaista paksusuolentulehdusta tai Crohnin tautia sairastaa jo noin 46 000 suomalaista. Uusien tapauksien ilmaantuvuus kasvaa edelleen noin 6 - 8 prosenttia vuosittain.  Sairaudet ovat pysyviä.
Kolho on lastentautien ja lasten gastroenterologian erikoislääkäri. Hän on mukana myös Healthy Early Life Microbiome -tutkimuksessa (HELMI), jossa kartoitetaan lasten suolistobakteeriston kehitystä kahden ensimmäisen ikävuoden aikana ja etsitään tekijöitä, jotka liittyvät myöhempään sairastumiseen.

Helsingissä syntynyt Kolho suoritti akateemiset opintonsa Helsingin yliopistossa ja Turun yliopistossa, jossa väitteli 1989. Hän on aiemmin työskennellyt Helsingin yliopistossa lastentautiopin osa-aikaisena professorina ja toimii edelleen Helsingin ja Tampereen yliopistollisissa keskussairaaloissa apulaisylilääkärinä, koska professuuri Tampereella on osa-aikainen.

Lisätietoja:
Professori Kaija-Leena Kolho, 050 401 6121, kaija-leena.kolho@uta.fi