Sisältöön
tampereen yliopisto: kirjasto: tietoaineistot:
Tampereen yliopiston kirjastoTampereen yliopisto Tampereen yliopiston kirjasto

Aineistojen käyttöoikeudet

Aineistojen käytössä, jakamisessa ja levittämisessä tulee ottaa huomioon tekijänoikeuksiin liittyvät periaatteet ja säädökset. Lisätietoa tekijänoikeuksista saa Opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta. Erityisesti opettajille suunnattua tekijänoikeustietoa löytyy Operight-tietopankista.

Elektronisten aineistojen verkkojakelun tulee tapahtua aineistojen käyttöehtojen mukaisesti. Painetun aineiston skannaaminen ja verkkojakelu ei ole sallittua ilman asianmukaista lupaa.

E-aineistot

Osa aineistosta on hankittu FinElibin eli kansallisen elektronisen kirjaston konsortioiden kautta ja osa kirjaston omana hankintana. Aineistojen käyttöehdot määritellään aineistojen käyttösopimuksissa. Alla olevat FinElibin käyttöehdot soveltuvat osittain myös muihin aineistoihin, joiden käyttöehdot voit tarkistaa kustantajan/lehden/e-kirjan sivuilta. Epäselvissä tapauksissa ota yhteyttä kirjastoon.

FinElibin aineistojen käyttöehtojen mukaan: 

Mitä saa tehdä:

  • selailla ja tehdä tiedonhakuja
  • kohtuullisessa määrin tulostaa paperille hakujen tuloksia omaan käyttöön
  • kohtuullisessa määrin tallentaa sähköisesti hakujen tuloksia omaan käyttöön
  • e-kirjojen ja laajojen kokotekstiaineistojen kohdalla on sallittua tulostaa ja tallentaa kohtuullisia katkelmia ja osia aineistoista ei-kaupalliseen tarkoitukseen
  • tutkimusta tai tieteellistä keskustelua varten saa lähettää kollegoille yksittäisiä artikkeleita satunnaisesti painettuina tai elektronisina, mutta ei edelleen lähetettäväksi eikä kaupalliseen käyttöön, ja lähde on mainittava (tieteellinen kommunikointi). (Ehdot vaihtelevat palveluittain)
  • yliopiston henkilökunta saa käyttää omassa opetuksessa kurssipakettien laatimiseen osia aineistosta painettuna tai elektronisena, useissa aineistoissa vain auktorisoiduille käyttäjille suojatussa verkossa. Lähde on aina mainittava. (Ehdot vaihtelevat palveluittain)

Mitä ei saa tehdä

  • käyttää aineistoa tai osaa siitä kaupallisiin tarkoituksiin
  • e-kirjat ja laajat kokotekstiaineistot: tulostaa tai kopioida kokonaisia teoksia
  • imuroida aineistoja käyttäen automaattisia robottiohjelmia

Painetut aineistot ja Kopioston digilupa

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry, Suomen yliopistot UNIFI ry ja Kopiosto ry ovat sopineet korkeakoulujen opetus-, tutkimus- ja hallinnollisen käytön kopiointiluvista. Keskitetty sopimusratkaisu koskee kaikkia UNIFIn ja Arenen jäsenyliopistoja ja -ammattikorkeakouluja.

Kopioston kopiointilupa kattaa painettujen julkaisujen osittaisen valokopioinnin ja skannaamisen lisäksi myös vapaasti verkossa saatavilla olevien kuva- ja tekstiaineistojen kopioimisen ja tallentamisen opetus- ja tutkimuskäytössä. Lupa kattaa sekä koti- että ulkomaiset teokset. Lisäksi kopiointilupa mahdollistaa tekijänoikeuden suojaamien aineistojen käyttöä joustavissa ja monimuotoisissa opetusjärjestelyissä kuten verkko- ja etäopetuksessa. Kopioston kopiointilupa helpottaa opettajien ja tutkijoiden työtä ja auttaa turvaamaan tekijöiden oikeudet.

Lisätietoa Kopioston luvista ja tekijänoikeudesta löytyy Kopiosto.fi-sivustolta, kohdasta teosten käyttöluvat sekä osoitteesta www.kopiraitti.fi.

Leimaus- ja raportointi ovat vapaaehtoisia. Aineistojen kopioiminen ja käyttö lupaehtojen mukaisesti on luvallista myös ilman leimaamista tai raportointia. Se on kuitenkin yksi keino muiden ohessa saada tietoa, mitä aineistoja kopioidaan ja käytetään opetuksessa ja tutkimuksessa Kopioston luvalla.

Katso myös uusi pelillinen tekijänoikeusmateriaali: www.kopiraittila.fi

Lisätietoja luvasta

 
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
Ylläpito: kirjasto@uta.fi
Muutettu: 8.11.2018 10.06 Muokkaa

Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto
03 355 111
kirjaamo@uta.fi


KARVI-auditoitu HR Excellence in Research

YLIOPISTO
Tutkimus
Opiskelijaksi
Ajankohtaista
Yhteistyö ja palvelut
Yliopisto

AJANKOHTAISTA
Aikalainen
Avoimet työpaikat
Rehtoriblogi
Tampere3

PALVELUT
Aktuaarinkanslia
Avoin yliopisto
Hallinto
Kansainvälisen koulutuksen keskus
Kielikeskus
Kielipalvelut
Kirjaamo
Kirjasto
Liikuntapalvelut
Viestintä
Tietohallinto
Tutkimuspalvelut
Täydennyskoulutus
Tietoarkisto
» lisää palveluita

OPISKELU
Opetusohjelma
Opinto-oppaat
Opiskelijan työpöytä

SÄHKÖISET PALVELUT
Andor-hakupalvelu
Uusi lainasi
Intra
Moodle (learning2)
NettiOpsu / NettiRekka
NettiKatti
Sähköinen tenttipalvelu
TamPub
Office 365 webmail
Utaposti webmail
Wentti