Sisältöön
tampereen yliopisto: kirjasto: tietoa kirjastosta: vuosikertomukset: vuosikertomus 2015:
Tampereen yliopiston kirjastoTampereen yliopisto Tampereen yliopiston kirjasto

Vuosikertomus 2015


Tapahtui kirjastossa vuonna 2015

 

Monitoimitila Pohjantähti Linnassa

Building Linna -kehittämisprojektin vuosi. Remontti toi Linnaan viihtyisiä, muunneltavia opiskelutiloja ja lukunurkkauksia. Henkilökunnan työhuoneista saatiin uusia, vapaasti käytettäviä ryhmätyöhuoneita. Monitoimitila Pohjantähdestä tuli nopeasti käyttäjien suosikki.

Muuttolaatikot

Ajantasaiset aineistot käytettävissä. Pääkirjasto ja Humanika yhdistyivät keskustakampuksen kirjastoksi, ja samalla käytiin läpi kirjaston kokoelmat. Kun joukosta karsittiin vanhentuneita ja käyttämättömiä teoksia, on opiskelussa ja tutkimuksessa tarvittava relevantti aineisto nyt helpommin löydettävissä. Vuoden aikana kokoelmiin tuli lähes 6000 uutta painettua ja e-kirjaa. E-aineistojen tarjonta kasvoi yli kymmenellä uudella tietokannalla.

Linnan asiakaspalvelupiste

Palvelujen kehittämistä. Virtuaaliset neuvontakanavat lisääntyivät, kun chat otettiin syksyllä käyttöön. Neuvontapalvelut koottiin Varaa ohjausaika -otsikon alle. Varaamalla ajan yliopiston tutkijat ja opiskelijat saavat henkilökohtaista ohjausta erilaissa tiedonhaun ja -käytön ongelmissa. Brändin uudistaminen on kasvattanut palvelun suosiota. Asiakkaiden toiveesta aukioloaika Linnassa laajeni lauantaille.

Tiedonhankintaopas

Oppaita jokaiselle. Kirjastossa laadittiin uudentyyppisiä oppaita tiedonhankinnan tueksi yliopiston kaikille tieteenaloille. Myös mm. e-kirjojen käytön ja väitöskirjan julkaisemisen ohjeet koottiin käteviin oppaisiin. Vuoden käytetyimpiä olivat RefWorks-viitteidenhallintaohjelman opas ja Taysin henkilökunnan tiedonlähteet kokoava Sairaalaportaali.

Verkkokurssisivu

Luokasta verkkoon. EDU:n ja LTL:n Tiedonhankinnan perusteet -kurssin opetuksesta muutettiin kaksi tuntia verkko-opetukseksi. Lähiopetukseen yhdistetty verkko-opetus tuo lisää joustavuutta opiskeluun. Pilotti käynnisti verkko-opetuksen kehittämisen kirjastossa.

Scopus-tietokantaWeb of Science -tietokanta

Palveluja rekrytointien tueksi. Osallistuminen yliopiston tutkimuksen arviointiin vuonna 2014 toi kirjastolle uutta bibliometrista osaamista. Sitä jaetaan nyt uutena palveluna, tarjoamalla bibliometrisia analyyseja tutkijoiden julkaisutoiminnasta yliopiston ja yliopistollisen sairaalan rekrytointien tueksi.

Tuuli-hanke

Tutkimusdatapalvelut tulevat. Kirjasto toimii aktiivisesti kansallisessa Tuuli-hankkeessa, jossa kehitetään tutkijoille työkalua datahallintasuunnitelmien laadintaan. Tietoasiantuntijat osallistuivat yleisten ohjeiden laadintaan ja kuulostelivat tutkijoiden mielipiteitä aineistonhallinnasta. Pohjatyö kantaa hedelmää vuonna 2016.

Open Access -logo

Kohti avointa tiedettä. Yliopiston kustantamo Tampere University Press profiloituu Open Access -kustantajaksi. Vuoden lopulla TUP liittyi kansainväliseen OAPEN Libraryyn, jossa ensimmäisenä TUP-kirjana julkaistiin tutkija Petri Juutin historiateos Valkea kaupunki, mustat vedet.

Kirjaketju keskustakampuksella huhtikuu 2015

Kirjastolaiset kampuksella. Yliopiston huhtikuista 90-vuotisjuhlaviikkoa juhlistettiin symbolisella keskustakampuksen kirjastomuuton avauksella. Elävä kirjaketju kuljetti ensimmäiset kirjat Kalevantien alitse Humanikasta Linnaan.

Linnan avajaispäivä 2.9.2015

Tervetuloa uuteen Linnaan! Avajaisia 2.9. juhlittiin koko päivä, ja kiinnostuneita kävijöitä riitti. Asiakkaat tutustuivat uudistettuihin tiloihin kirjastosuunnistuksessa, loivat yhdessä kirjastosarjakuvaa, tapasivat yliopiston kirjailijoita monitoimitila Pohjantähdessä ja esittivät ehdotuksiaan Linnan työskentelytilojen nimiksi.

Linna ja Arvo

Linna ja Arvo. Kun kirjastopalvelut keskitettiin kahteen toimipaikkaan, ne saivat myös uudet nimet. Linna- ja Arvo-kirjasto nimettiin rakennustensa ja merkkihenkilöiden mukaan. Väinö Linnan tuotanto antoi nimet myös Linnan työskentelytiloille.


 

 

 
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
Ylläpito: kirjasto@uta.fi
Muutettu: 7.4.2016 12.55 Muokkaa

Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto
03 355 111
kirjaamo@uta.fi


KARVI-auditoitu HR Excellence in Research

YLIOPISTO
Tutkimus
Opiskelijaksi
Ajankohtaista
Yhteistyö ja palvelut
Yliopisto

AJANKOHTAISTA
Aikalainen
Avoimet työpaikat
Rehtoriblogi
Tampere3

PALVELUT
Aktuaarinkanslia
Avoin yliopisto
Hallinto
Kansainvälisen koulutuksen keskus
Kielikeskus
Kielipalvelut
Kirjaamo
Kirjasto
Liikuntapalvelut
Viestintä
Tietohallinto
Tutkimuspalvelut
Täydennyskoulutus
Tietoarkisto
» lisää palveluita

OPISKELU
Opetusohjelma
Opinto-oppaat
Opiskelijan työpöytä

SÄHKÖISET PALVELUT
Andor-hakupalvelu
Uusi lainasi
Intra
Moodle (learning2)
NettiOpsu / NettiRekka
NettiKatti
Sähköinen tenttipalvelu
TamPub
Office 365 webmail
Utaposti webmail
Wentti