VäitösYliopistologo


Lääk.lis. Juha Koskimäki

Lower Urinary Track Symptons in Men Prevalence, Risk Indicators and Impact on Quality of Life (Miesten virtsaoireet. Vallitsevuus, vaaratekijät ja vaikutus elämänlaatuun)

Väitösaika- ja paikka: 15.2.1997 klo 12 Tampereen yliopiston lääketieteen laitoksen K-rakennuksen pieni luentosali, Teiskontie 35.

Vastaväittäjä: dosentti Mirja Ruutu; Kustos: professori Matti Hakama; Oppiaine: epidemiologia ja urologiaVäestöpohjaisen tutkimuksen tarkoitus oli selvittää virtsaoireiden yleisyyttä suomalaisilla miehillä sekä virtsaoireiden riskitekijöitä ja vaikutusta elämänlaatuun. Vuosina 1924, -34 tai -44 syntyneille miehille Tampereella ja 11: ssa lähikunnassa lähetettiin kyselylomake. Vastausprosentti oli 68% (2128/3143). Virtsaoireet olivat yleisiä: 89% miehistä vastasi kärsineensä ainakin yhdestä virtsaoireesta edeltäneenä kuukautena (94% 70-vuotiaista, 91% 60 vuotiaista ja 84% 50-vuotiaista). Oireiden vallitsevuus kasvoi iän myötä ja valtaosa oireista oli lieviä. Tutkimus ei selvittänyt virtsavaivojen syitä. Virtsaoireiden vaara kasvoi miehillä, joiden lähisukulaismiehillä oli ollut virtsavaivoja verrattuna miehiin, joiden lähisukulaismiehillä ei ollut ollut virtsavaivoja. Oireita oli myös niillä, joiden paino oli suuri verrattuna muihin miehiin ja jotka söivät lihaa päivittäin verrattuna miehiin, jotka söivät lihaa harvoin. Virtsaoireiden vaara oli laskenut miehillä, jotka söivät vihanneksia päivittäin verrattuna miehiin, jotka söivät vihanneksia harvemmin. Haittaa aiheuttavien virtsaoireiden vallitsevuus oli 55%. Kaikkein haittaavin virtsaoire oli virtsan tahaton karkaaminen. Virtsaoireet vaikeuttivat päivittäisiä toimia 40%: llä miehistä. Virtsaoireiden ja huonon yleisen terveydentilan ja huonon mielenterveyden yhteys oli vahva. Virtsaoireet ovat yleisiä keski-ikäisillä ja vanhenevilla miehillä. Suurten ikäluokkien vanhetessa virtsaoireista kärsivien määrä kasvaa. Virtsaoireet aiheuttavat elämänlaadun selvää heikkenemistä ja on odotettavissa, että tutkimuksiin ja hoitoon hakeutuvien miesten määrä tulevaisuudessa kasvaa nopeasti.

Lisätietoja: Juha Koskimäki työpuh. (03) 247 5042


Väitökset
Tampereen yliopiston tiedotus
Tampereen yliopisto