Yliopistologo

LL Sirkka-Liisa Ala-Fossin naistentautien ja synnystysopin alaan kuuluva väitöskirja

Inhibins and the normal and neoplastic ovary during perimenopause (Inhibiinit ja vaihdevuodet)

tarkastetaan 10.12.1999 klo 12 lääketieteen laitoksen K-rakennuksen pienessä luentosalissa, osoitteessa Teiskontie 35.

Vastaväittäjänä on dosentti Tapio Ranta (Helsingin yliopisto). Kustoksena toimii professori Pentti Heinonen.

***

Ala-Fossi on syntynyt Kouvolassa 3.3.1961. Hän on suorittanut ylioppilastutkinnon Kouvolan lyseon lukiossa 1981. Ala-Fossi valmistui lääketieteen lisensiaatiksi 1987 Kuopion yliopistosta ja naistentautien ja synnytysten erikoislääkäriksi 1997 Tampereen yliopistosta. Ala-Fossi on toiminut va. erikoislääkärinä TAYSin naistenklinikkalla 1997 alkaen.

Ala-Fossin väitöskirja ilmestyy sarjassa Acta Universitatis Tamperensis; 711, Tampereen yliopisto, Vammala 1999. ISBN 951-44-4699-2, ISSN: 1455-1616.

Väitöskirjan tilausosoite: Virtuaalinen kirjakauppa Granum tai Tampereen yliopiston julkaisujen myynti, PL 617, 33101 Tampere, puh. (03) 215 6055, e-mail: taju@uta.fi.

Lisätietoja: Sirkka-Liisa Ala-Fossi, (03) 247 5111 (työ), 0400-56 44 90 (koti), sirkka-liisa.ala-fossi@uta.fi

 

TIIVISTELMÄ

Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää munasarjan erittämien hormonien muutoksia vaihdevuosi-ikäisillä naisilla. Erityinen huomio oli kohdistettu inhibiinierityksen (inhibiini A, B, ja pro-alpha C)merkitykseen terveillä vaihdevuosi-ikäisillä naisilla sekä munasarjakasvainten ennusteessa.

Tutkimusaineisto koostui 144 vaihdevuosi-ikäisestä naisesta ja kolmesta ihmisen munasarjasyöpäsolulinjasta.Ennen kohdun ja munasarjojen poistoleikkausta määritettiin inhibiini ja steroidihormonitasot, ja leikkauksessa otettiin vastaavat näytteet munasarjalaskimosta sekä syöpäpotilailla vatsaontelon nesteestä.Viljellyt syöpäsolut altistettiin aivolisäkehormoneille, jonka jälkeen määritettiin inhibiinieritys ja solujen kasvunopeus.

Kuukautiskierron alkuvaiheessa munarakkulasolut tuottavat inhibiini B:tä ja estrogeenia. Naisen ikääntyessä ja munasarjan vanhetessa seerumin inhibiini B-taso laskee ennenkuin estrogeenitaso alkaa laskea. Menopaussin jälkeen inhibiini B:tä ja estrogeenieritystä ei enää ole, sen sijaan munasarja tuottaa edelleenkin testosteronia. Munasarjasyöpään liittyy korkeat seerumin inhibiini pro-alpha C tasot. Vatsaontelon nesteen matalat inhibiini A ja pro-alpha C pitoisuudet näyttivät liittyvän huonoon ennusteeseen munasarjasyövässä.

Tulosten mukaan inhibiini B on munasarjan toimintakyvyn mittari. Inhibiini B:llä saattaa tulevaisuuden olla käyttöä munasarjan "kunnon" mittarina. Vaihdevuosi-ikäisen naisen munasarja erittää edelleen suhteellisen paljon testosteronia. Vatsaontelon nesteen matalat inhibiinipitoisuudet liittyvät huonoon ennusteeseen munasarjasyöpäpotilailla. Munasarjasyöpään liittyy korkea seerumin inhibiini pro-alpha C taso, mutta sen kliininen käyttö munasarjasyövän merkkiaineena on vielä tutkimusvaiheessa.


Väitökset    Tampereen yliopiston kirjasto   Tampereen yliopisto