Yliopistologo

FL Mikko Tuhkasen englantilaisen filologian alaan kuuluva väitöskirja

The Optical Trade: Richard Wright and the African-American Place in the Field of Vision (Rotu ja visuaalisuus Richard Wrightin tuotannossa)

tarkastetaan 14.1.2000 klo 13 Tampereen yliopiston Pyynikin kiinteistön luentosalissa A 311, osoitteessa Pyynikintie 2.

Vastaväittäjänä on professori Sandra Adell (University of Madison-Wisconsin). Kustoksena toimii professori Juhani Rudanko.

***

Tuhkanen on syntynyt Jyväskylässä 24.4.1967. Hän on suorittanut ylioppilastutkinnon Vaasan yhteiskoulun lukiossa 1986. Tuhkanen valmistui filosofian lisensiaatiksi 1997 Tampereen yliopistosta.

Tuhkan väitöskirja ilmestyy omakustanteena.

Lisätietoja: Mikko Tuhkanen, +1-716-883-3936 (koti), mtuhkanen@hotmail.com

 

TIIVISTELMÄ

Väitös tarkastelee visuaalisuuden ja rodun käsitteitä afrikkalaisamerikkalaisen kirjailijan Richard Wrightin (1908-1960) tuotannossa. Yhdistämällä Wrightin tekstit ranskalaiseen psykoanalyyttiseen teoriaan katseesta, halusta, ja vainoharhaisuudesta tutkimus näyttää, kuinka 'musta' ruumis on pohjoisamerikkalaisessa kulttuurissa toiminut 'rodullisesti merkittynä', valkoisen katseen kohteena. Tutkimus päätyy osoittamaan, kuinka 'kirjallisen kokemuksella'--lukemisella ja kirjoittamisella--on orjakertomuksista lähtien ollut afrikkalaisamerikkalaisessa kulttuurissa keskeinen sija rasistisesti toimivan rodun visuaalisuuden muuttamisessa. Niin W. E. B. Du Boisin, Frederick Douglassin kuin Wrightin omaelämänkerrallisten tekstien kertojat pystyvät kirjoittamisen ja lukemisen kautta vapautumaan osaksi 'paikastaan' valkoisessa kulttuurissa.


Väitökset    Tampereen yliopiston kirjasto   Tampereen yliopisto